Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Apartenenta la un grup in adolescenta

Vârsta adolesecenţei cu tot ce implică ea poate fi un subiect amplu, se pot scrie pagini întregi pe marginea acestei teme, iar eu săptămâna această dedic rubrica Opinia psihologului adolescenților și mai precis nevoii acestora de a aparține unui grup.

Adolescenţa, acea perioadă în care nimeni pare a nu te înțelege, începe în jurul vârstei de 14 ani, atunci când tinerii devin din ce în ce mai conștienți de sine, de ceea ce sunt și ce vor să devină. Acum tânărul trăiește prima dragoste, prima întâlnire, primul sărut, prima respingere, prima dezamăgire, primele experiențe sexuale.

Foarte multe transformări au loc în viață unui adolescent, transformări legate atât de aspectul fizic dar și transformări interioare, iar acesta se poate simți înțeles doar de cei de vârstă lui, cei ce trăiesc la fel că el... și aici intervine grupul de prieteni sau “gaşca”.

Gașca este acel loc unde tânărul se simte înțeles pe deplin de cei ce au aceleași gusturi ca el în materie de vestimentație, aceleași idei, aceleași păreri, aceleași idealuri, aceleași modele (de exemplu dacă tânărul practică sport este foarte posibil că acesta să își dorească să se integreze într-un coletiv sportiv ca mai apoi să facă parte din grup).

Alături de cei din grup el simte că poate comunica sincer și liber fără teama de a fi judecat, se simte acceptat așa cum este el și mai ales acolo par a se întâmplă toate lucrurile de interes maxim. Este foarte important ca părinții să cunoască grupul din care tânărul face parte, care sunt activitățile și preocupările lor, să încerce să afle cât mai multe despre cei ce formează grupul din care copilul lor face parte, deoarece apartenența la un grup poate ajuta tânărul să devină independent și să își “croiasca” propriul stil de viață.

Uneori tinerii sunt capabili de diverse gesturi și acțiuni (uneori chiar periculoase) doar pentru a fi acceptați într-un grup anume, un grup din care își dorește nespus de mult să facă parte. Astfel putem întâlni tot felul de comportamente, de la consum de alcool sau tutun, la consum de droguri, sporturi extreme, violențe sau acte antisociale. Apartenența la un grup poate deveni cel mai important lucru posibil, poate fi pus mai presus decât familia, pentru că doar în grupul acela el simte că își găsește locul.

Sfaturile păinţilor sunt considerate a fi demodate sau inutile, iar tinerii nu mai țin cont de ele căutând să afle “adevarul” în interiorul grupului, alături de cei asemeni lor și cărora le împărtășesc toate gândurile.

Împreună cu cei din gașcă adolescentul își va petrece majoritatea timpului liber, va pleca în excursii, va ieși în oraș, va lua parte la diverse evenimente; pe scurt își va declara independența de familie și de cei ce nu fac parte din grupul său, spunând parcă mereu același monolog : ”viata este a mea și o trăiesc așa cum vreau!”, însă multe din acțiunile tânărului fiind dictate mai mult de către anturaj și nu de propriile nevoi, cum afirmă.

Uneori ne este greu să îi înțelegem pe adolescenți, ne enervăm că nu dau ascultare sfaturior noastre, când pur și simplu nu vor să înțeleagă că nu le vrem decât binele...însă cel mai simplu ar fi să ne amintim de adolescenţa noastră, căci și noi am fost la fel!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5977

Comentarii

2 comentarii

Laviniu Laba

Acum 11 ani

cei care au confiscat revolutia de la \'89, ne-au confiscat si tineretea; nu am reusit decat sa supravietuim, nu am reusit sa ne bucuram de viata la timpul ei; mii de regrete
Raspunde

D

Acum 11 ani

Dupa o anumita varsta inteleg si ei mai mult
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus