Vineri,
03.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

"Imi cer scuze ca am scris aceasta carte"

La sfârșitul săptămânii trecute Cristi Tabără și-a lansat cartea la Sibiu: Tradiții și apucături. A ținut neapărat să fie prezent la Sibiu, conducând mai bine de patru ore de la Cluj-Napoca, dus-întors. A stat puțin mai mult de o oră, timp în care s-a văzut cu câțiva prieteni dragi și ne-a acordat un interviu. Și da, cartea lui s-a epuizat complet în câteva zeci de minute.

Reporter: Sunteți primul om pe care îl văd că își cere iertare că a scris o carte! De ce ați făcut asta?
Cristi Tabără: (oftează n. r.) Pentru că este o carte cu un conținut pe muche de cuțit. Într-adevăr, poate cei mai rigoriști sau să spunem cei mai atașați de rigori, s-ar putea simți atacați la prima lectură. Și atunci, unii dintre ei s-ar putea chiar să se simtă așa. Și sper să nu se întâmple asta. Sau dacă se întâmplă sper să-și găsească resursele de revizuire a lecturii în așa fel încât să înțeleagă intențiile celui ce a scris.
 
Rep.: Induceți puțin în eroare. Cartea se numește ”Tradiții și apucături” și mă gândeam să vă întreb ce tradiții și apucături au sibienii, dar este cu totul altceva.
C. T.: Nu, nu, nu... Este, ca să-i spunem așa, o carte care se referă în general la o sumedenie de superficialități pe care le practicăm în viața noastră religioasă. Cum ar fi, de exemplu, crucile grăbite pe care le facem când trecem prin fața unei biserici și pe care, deseori, doar le simulăm, le mimăm, le... Cu sinceritate vă spun că mai bine ne uităm în ochii lui Dumnezeu într-o icoană în biserică decât să mimăm crucea. Mai bine o trăim. Cine știe. Până la urmă, fiecare își are propria măsură dar ceea ce doream eu să spun este că poate nu e bine să fim foarte, foarte superficiali, chiar și cu cele ale lui Dumnezeu. E mai bine să fim onești.
 
Rep.: Dar tot trebuie să vă întreb: dumneavoastră ce tradiții și apucături aveți?
C. T.: Din categoria celor de acolo, dacă veți arunca o privire în volum, veți vedea că eu recunosc, de exemplu, faptul că nu reușesc să țin rigoarea postului întotdeauna. Și că, da, mi se întâmplă după cuvântul Scripturii să mă spurc la dulce, ca să spun așa (râde în hohote n. r.).
 
Rep.: Se mai întâmplă...
C. T.: Da, dar unul care vorbește despre astfel de lucruri cred că ar trebui să fie mult mai capabil să respecte anumite rigori. Recunosc de la bun început că n-am această putere, practic nu sunt campionul rigorilor, din păcate. În schimb, îmi doresc din suflet să reușesc să fiu ceea ce trebuie.
 
Rep.: Ați făcut un efort fizic și psihic să veniți la Sibiu, pentru doar o oră, pentru lansarea cărții. De ce?
C. T.: Fizic mai puțin, că mă cară mașina, Slavă Domnului! Într-adevăr, a fost, așa, ușor solicitant. Mai degrabă pentru ceilalți participant în trafic decât pentru mine (râde n. r.). Deși nu conduc iresponsabil, doar că de data asta am fost un pic mai sportiv, în ciuda faptului că, iată, conduc o mașină de teren.
 
Rep.: Omul de rând vă știe prezentator de știri la televizor, nu scriitor. Cum găsește el cartea dumneavoastră, mai ales că este una cu teme preponderent religioase?
C. T.: Păi uite, poate citind ziarul dumneavoastră! Sau pur și simplu, așa cum am văzut acum la lansare, vorbind cu o parte dintre cei care au venit, au aflat unul de la altul. Oricum cartea nu are un tiraj fabulos.
 
Rep.: Deci nu v-ați propus să vă îmbogățiți de pe urma ei?!
C. T.: (râde n. r.) În niciun caz! N-are veleități de best-seller.
 
Rep.: Și atunci de ce ați scris-o? Ce v-a îndemnat?
C. T.: Faptul că am stat de vorbă cu o sumedenie de oameni care aveau nevoie de răspunsuri și care, în primă fază, vroiam să le fie formulate mai simplu. În special cu privire la chestiunile ce țin de biserică, viață.
 
Rep.: Ani de zile ați moderat și realizat o emisiune la televizor despre cărți. Credeți că mai citește lumea azi cărți?
C. T.: Da, nesperat de mult, din punctul meu de vedere. Sincer, niciodată nu m-am amăgit cu ideea că am fi o națiune de academicieni. Suntem o națiune obișnuită, cu un număr consistent de mare de iubitori de cultură, de lectură, de informație de calitate.
 
Rep.: Am observat că aveți câțiva prieteni dragi la Sibiu. Ce vă leagă de orașul nostru?
C. T.: De Sibiu mă leagă în mod deosebit cel puțin două persoane: părintele Constantin Necula și Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, care mi-a fost profesor. Și căruia îi mulțumesc enorm de mult pentru firescul pe care l-a avut și atunci când era cadru didactic. Și poate îndrăzneala mea de mă exprima liber vine și din cauza faptului că la vremea respectivă Înaltul, bine, la vremea aceea era profesorul Streza, era deschis unui dialog cât se poate de bărbătesc.
 
 
Fie că privim la problemele mari ale umanităţii, fie că cercetăm vieţile indivizilor mărunţi şi neînsemnaţi care compun umanitatea, suntem siliţi să observăm cu amărăciune cât de puţin contează cuvântul lui Dumnezeu. Chiar dacă la nivel declarativ atât societatea, cât şi individul îşi afirmă credinţa în Dumnezeu şi respectul faţă de valorile religioase, distanţa între vorbe şi fapte rămâne considerabilă… În realitate, cuvântul lui Dumnezeu contează doar în măsura în care face promisiuni în beneficiul individului sau al comunităţii şi este neglijat în momentul în care pretinde respectarea normelor şi principiilor morale. Situaţia este aceeaşi în toată lumea, fără deosebire de religie sau confesiune. Ba chiar, în multe epoci şi în multe zone, în numele lui Dumnezeu oamenii au preferat să ucidă în loc să iubească, să distrugă în loc să zidească şi să dezbine în loc să unească.
(…) Dacă e să fim sinceri cu noi înşine, trebuie să admitem că ne convine mai degrabă ca Dumnezeu să vorbească numai duminica în biserică, să dea, dar să nu ceară, să nu facă politică, să nu interzică, să nu condamne şi să nu judece. Şi chiar dacă El face toate astea, n-are decât, fiindcă noi, oricum, mergem la biserică numai din An în Paşte… ” Cristian Tabără, ”Tradiții și apucături”, Editura Lumea Credinței, 2012.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Ioana

Acum 10 ani

Felicitari, Stefan, pentru acest articol/interviu!
Raspunde

ioana

Acum 10 ani

Am inteles ca...\"da, cartea lui s-a epuizat complet în câteva zeci de minute.\" si ca \"Oricum cartea nu are un tiraj fabulos\"...si as vrea sa stiu daca se mai gaseste pe undeva prin Sibiu. Multumesc
Raspunde

callas

Acum 9 ani

cred ca multi ar fi multumiti daca cel putin oamenii bisericii si politicienii, adica cei care conduic si formeaza opinia publica, ar respecta cele 10 porunci, si asta indiferent de religie. Dar si asa e prea mult cerut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus