Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Nu moare... Nu moare... Si a murit!

Voința Sibiu se chinuie să moară de vreo doi ani de zile. Nu este lăsată de oamenii care, intenționat sau nu, se joacă cu sentimentele sibienilor. Însă, povestea ultimei echipei de fotbal a Sibiului este una sumbră și cu accente tragice. În ultima parte a existenței sale, Voința Sibiu s-a comportat asemeni unui muribund pe patul de moarte. De fiecare dată când trebuia să își dea ultima suflare apărea cineva sau ceva, care o readucea miraculos la viață. Un nou leac, pentru un nou hop. O rezolvare pur românească la problemele chinuitoare, ascunse sub iarba Municipalului. Însă, leacurile s-au terminat. Săptămâna aceasta se va pune lacătul pe Voința Sibiu, iar echipa se va așeza pe raftul prăfuit al fotbalului sibian, unde le va avea coechipiere de suferință pe Inter, Șoimii sau FC Sibiu.

 
Moarte cu repetiție
 
Prima dată când în oraș s-a auzit de „moartea” Voinței Sibiu, echipa tocmai termina Liga a II-a în afara locurilor care duceau în primul eșalon. Lume puțină la stadion și un singur investitor. Salvarea a venit la scurt timp, odată cu retrogradarea formației Poli Timișoara. Războiul șefilor din Federație și Ligă cu timișorenii a născut, pentru Voința, un baraj cu Săgeata Năvodari. O nouă șansă dată fotbalului sibian, și-așa văduvit de noroc. Odată câștigat barajul, Sibiul era repus pe harta fotbalului. Pentru scurtă vreme, însă, pentru că s-a plecat la drum cu o echipă inimoasă, dar nepregătită pentru meciurile Ligii I. În birouri domnea speranța, iar în teren „juca” visarea. A venit inevitabila retrogradare, iar odată cu ea și cel de-al doilea zvon al desființării. Însă, „pentru a nu fi considerat laș” - așa cum puncta la vremea respectivă, Ioan Hămbășan a vrut să continue. Un nou început, o nouă speranță. Au început să curgă memoriile la Federație ale jucătorilor, iar la două săptămâni după acest semnal, finanțatorul se întorcea la 180 de grade și spunea că va ceda echipa. Gratis! În caz contrar, avea de gând să o desființeze. Pentru a treia oară! Nu s-a îngrămădit nimeni. Erau datorii, după aprecierile patronului, până într-o sută de mii de euro. A urmat protestul suporterilor. Impact a avut, de vreme ce la trei-patru zile după „nu lăsați Voința să moară” au intrat pe fir impresarul Mihai Joița și antrenorul Tibor Selymes. Un nou miracol pentru o echipă în metastază. O soluție care - atenție! - avea girul primarului Klaus Johannis. Că tot era acuzat că nu face nimic pentru fotbalul sibian. Dar, pentru că fotbalul se joacă și în birouri, nu doar pe teren, Joița a plecat, gonit de un audit întocmit pe jumătate.
 
Nu au cerut încă retragerea din campionat!
 
Ultima săptămână de viață a echipei sibiene de fotbal este aceasta, chiar dacă soarta ei a fost pecetluită încă de week-end-ul trecut, când oficialii Voinței au anunțat Federația Română de Fotbal de faptul că „alb-verzii” nu se vor prezenta la meciul cu UTA Arad. Marius Lungu, președintele executiv al Voinței, spunea joia trecută că abia săptămâna aceasta se va trimite adresa către FRF, hârtie prin care se va cere retragerea echipei din Liga a II-a. „Încă nu s-a depus nicio adresă. În nici un caz nu o depunem până săptămâna viitoare, pentru că luni vom avea discuții pentru a stabili ce vom face”, declara Lungu, pentru Turnul Sfatului. Același oficial al sibienilor a spus, referindu-se la Mihai Joița, că „a plecat așa cum a venit: fără garanții financiare. A plecat definitiv și iremediabil. A fost un fel de Dan Diaconescu”, puncta Marius Lungu.
 
„Nu investesc în trecut!”
 
Contactat de ziarul Turnul Sfatului pentru a afla de ce a picat preluarea Voinței Sibiu, impresarul Mihai Joița a spus că nu s-a pus în nici un moment problema unei sume exacte pe care să o investească după achiziționare. „Nu cred că m-ați auzit că am zis că bag atâția bani, că o să cheltui atât. Nu s-a vorbit niciodată că o să cumpăr clubul cu atât, că bag atâția bani”, spune impresarul. Joița nu a vrut să spună cât de mari sunt datoriile clubului sibian – exact motivul pentru care nu s-a mai încheiat tranzacția, dar a lăsat să se înțeleagă că suma totală depășește mult vehiculata sută de mii de euro. „În ceea ce mă privește, nu mai există nicio șansă. Din partea altuia, e problema lui, fiecare după punga lui! Eu vin dintr-o lume în care se spală rufele în familie, iar acolo sunt niște protocoale confidențiale… Dumneavoastră ce credeți, erau mai mari? Vin dintr-o lume în care dacă ai un ban, cheltui un ban sau nu cheltui vorbe. Sau nu investești în trecut!”, sublinia Mihai Joița, care crede că „timpul va face lumină peste toate aceste lucruri”. Până acum se mai întrezărea speranța ori se găsea un alt leac temporar, însă, odată cu plecarea lui Joița s-a golit și tolba cu salvatori. Dacă s-a încercat totul, nu vom știi, însă cert e că „Voința nu moare” rămâne doar un slogan ce a coagulat în jurul său mii și mii de sibieni. Însă, realitatea are propriul ei slogan: „Ba da, într-un final și Voința moare!”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

Microbistul

Acum 10 ani

Animalele bolnave sunt scutite de suferinta, lasa-ti dreaq si Vointa sa retrogradeze in Liga de Apoi poate din cenusa ei se ridica Barcelona Ardealului daca nu o imprastiem pe municipal ca face bine la panselutze. RIP adica retrogradeaza in pace.
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

Hambasan sa plece sa se schimbe numele echipei si sa vina o firma privata din sibiu sa fie sponsorul principal si sa se faca treaba uite cum merge steaua de bine.Sa mearga super nu asa ca si acum naspa.Trb ceva schimbare.
Raspunde

eu

Acum 10 ani

CE NIVEL INTELECTUAL IN COMENTARIILE DE MAI SUS...........
Raspunde

Culae

Acum 10 ani

@Sibian: Care crezi ca ar putea fi acea \"firma privata\"? :-))
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

@Sibian, şi ce te face să crezi că o \"firmă privată\" o va lua de la capăt cu un proiect serios pe o perioadă nedeterminată? Experienţa ultimilor 12 ani când în fotbalul sibian s-au înfiinţat echipe de fotbal \"fanion\" la fiecare 2-3 ani şi apoi desfiinţate la acelaşi interval de timp? Hai să fim serios. Taurul trebuie luat de alte coarne...
Raspunde

ha ha

Acum 10 ani

***www.tribuna.ro/stiri/tribuna-sporturilor/dk-sportler-ar-putea-prelua-echipa-de-pe-municipal-82223.html
Raspunde

sibiu

Acum 10 ani

dacă a ajuns marius lungu să comenteze de joiţa el care este sclavul lui hămbăşan nu trebuie să ne mire că voinţa a murit.poate ne povesteşte lungu cum a semnat toate falsurile comandate de hămbăşan.deci lungule ciocul mic că s-ar putea să vină legea peste tine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus