Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Trihenea si Mitea, loviti in avere de blestemul functiei

Procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului pe averea lui Eugen Mitea, în dosarul referitor la ”subminarea economiei naționale”, fostul viceprimar al Sibiului fiind implicat în această anchetă după ce a fost director general adjunct al Romgaz. Și tot pentru că a ocupat o funcție importantă, cea de director general al Hidroelectrica, fostului prefect al Sibiului, Constantin Trihenea, i se pregătește atragerea răspunderii personale pentru pierderile înregistrate de colosul aflat, acum, în insolvență. În ambele situații, sumele vehiculate sunt de zeci de milioane de euro.

 
În ultima ședință a Adunării Generale a Acționarilor Hidroelectrica SA, unul din punctele de pe ordinea de zi a fost atragerea răspunderii personale a foștilor directori generali ai companiei pentru o parte din pierderile înregistrate. Remus Borza, avocatul ce reprezintă administratorul judiciar al Hidroelectrica SA: ”A existat acest punct pe ordinea de zi, dar deocamdată a fost retras. Da, a fost vorba de atragerea răspunderii personale pentru trei dintre foștii directori, printre care și Constantin Trihenea. Adică să plătească din propriul buzunar pentru o parte din pierderi”, a declarat Remus Borza pentru Turnul Sfatului. Potrivit avocatului, acest subiect va rămâne în discuție și, probabil, va fi repus pe ordinea de zi a viitoarei AGA. Deocamdată, însă, nu s-a discutat despre sumele care să fie imputate celor trei foști directori ai Hidroelectrica SA.
Surse oficiale au declarat pentru Turnul Sfatului că sumele vehiculate înainte de întocmirea unui raport sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Iar pierderile la care se face referire și care vor fi imputate foștilor directori au legătură cu deciziile luate referitor la cantitatea de energie electrică livrată în sistem. ”Cum să vă spun, mai pe românește? De exemplu, au fost golite intenționat anumite lacuri de acumulare astfel încât să nu mai poată fi furnizată energia contractată. Prin urmare, această energie trebuia produsă de termocentrale. Iar interesul ca aceste termocentrale să producă o cantitate cât mai mare de energie era al celor care livrează cărbune, care sunt societăți comerciale private” , au exemplificat pentru Turnul Sfatului persoane din sistem.
 
Trihenea: ”a fost interesul Statului”
 
Constantin Trihenea susține că la ultima ședință AGA proiectul referitor la atragerea răspunderii personale pentru cei trei foști directori a fost respins și nu retras de pe ordinea de zi. ”Preluarea unor cantități de energie de la termocentrale a fost dictată de interesul Guvernului, al statului și nu de cel al directorilor generali. Iar energia astfel produsă a fost preluată de instituții ale Statului. Nici nu se pune problema răspunderii personale din moment ce AGA a respins această propunere”, a declarat Constantin Trihenea.
Potrivit Raportului întocmit de administratorul judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2009 – 2011, compania aflată acum în insolvență a încheiat șapte contracte de ”întrajutorare cu rol asigurător” cu fostele complexe energetice de la Craiova, Rovinari și Turceni, precum și cu fost companie minieră SNL Oltenia. În momentul în care Hidroelectrica nu a mai putut furniza cantitatea de energie electrică asumată prin contractele bilaterale (încheiate cu așa-numiții ”băieți deștepți”), această energie era cumpărată de la termocentralele amintite. Doar că energia achiziționată de la acestea avea un preț mai mare decât cel cu care era revândută către ”băieții deștepți”. Pierderile astfel înregistrate au fost de aproximativ 40 de milioane de euro.
 
În plus la declarația de avere: bijuterii, un apartament și 82.000 de lei
 
Potrivit declarațiilor completate de Trihenea înainte de a deveni director general al Hidroelectrica și după acest mandat, averea acestuia a crescut cu aproximativ 5.000 de euro la capitolul bijuterii (valoare de 15.000 de euro la finele lui 2011, respectiv de 10.000 de euro la începutul lui 2011). În aceeași perioadă, Trihenea a mai achiziționat un apartament în Sibiu, de 67 de mp, care se adaugă celorlalte patru spații comerciale, două case, apartamentului și casei de vacanță din declarația de avere de la începutul lui 2011. Iar sumele depuse în conturi i-au crescut cu 82.000 de lei, care se adaugă sumelor existente: 233.000 de euro, 21.000 de dolari și 387.000 de lei.
 
Eugen Mitea: ”e lege, nu comentez”
 
Numele lui Eugen Mitea, fostul viceprimar al Sibiului, a apărut alături de cel al altor 40 de persoane cercetate într-un dosar penal instrumentat de structura centrală a DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). ”În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi  bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional”, anunța DIICOT în ianuarie anul acesta.
În cadrul dosarului, procurorii au dispus instituirea sechestrului pe bunurile lui Eugen Mitea: casă și părțile sociale (54,38%) deținute în cadrul SC Tehnolemn SRL.
”Este lege, nu am ce să comentez. Acest sechestru a fost demult pus, din aprilie”, a declarat Eugen Mitea pentru Turnul Sfatului. El spune că cei de la DIICOT l-au chemat o singură dată la audieri: în februarie. ”Nu cred că este vorba de vreun dosar cu substrat politic”, a mai spus Eugen Mitea.
Procurorii DIICOT anchetează modul în care Romgaz, în perioada în care şi Eugen Mitea era la conducere, a favorizat grupul InterAgro deţinut de Ioan Niculae prin vânzarea de gaze la preţuri mici.
 
 
Șefi mai puțin de un an
 
Atât Constantin Trihenea, cât și Eugen Mitea au stat puțin în fruntea giganticelor companii de stat, unde au fost promovați pe linie politică. Eugen Mitea a renunțat la funcția de viceprimar al Sibiului în noiembrie 2007, pentru a deveni director general adjunct al Romgaz. A părăsit societatea 11 luni mai târziu, pentru a se implica în campania electorală pentru Camera Deputaților, campanie în care a fost învins. Constantin Trihenea, a devenit director general al Hidroelectrica la 1 ianuarie 2011, după ce a plecat din funcția de prefect de Sibiu, via consilier al ministrului Economiei din acea vreme, Ion Ariton. La finele lui noiembrie 2011, Trihenea s-a retras pe funcția de Director de Exploatare, tocmai când discuțiile despre managementul privat la Hidroelectrica deveneau tot mai consistente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

sb

Acum 11 ani

Cu cat va platesc PD-listi ca sa-i dati castigatori la sondajul cu alegerile ??? adica pardon cei de la ARD ?
Raspunde

97 % pe naiba !!!!

Acum 11 ani

Pe cine votati la Camera Deputaților - Colegiul 2? Ioan Huntai - PPDD 2.30 % (5) Ferencz Ernest – UDMR 5.53 % (12) Victor Daniel Crețu - PER 6.91 % (15) Florin – Ioan Orlățan - USL 40.55 % (88) Raluca Turcan – ARD 44.70 % (97) Total Voturi: 217
Raspunde

Buimacu

Acum 11 ani

Cu 2 lei vechi. Nu vezi tolomacule ca e cu vot online pt cititori?
Raspunde

nicu

Acum 11 ani

Asa le trebuie la parnaie cu ei, cand vine si randul lui Ariton, care tace si face...si a facut, din greu, oare cand ii vine randul?
Raspunde

alegator

Acum 11 ani

De acord pt. \"tacutul\" Ariton care in adevar tace si face ....intrebarea este insa pentru cine????? Sigur nu pt. cetatenii Sibiului. Sa fie oare de vina oaresce benzinarii si transportatorii, sau miile de tone lipsa de la petrom cand \"tacutul\"era director general?????
Raspunde

SUNNY BEACH

Acum 11 ani

costica, tine-o tot asa, cu tarnacopul in mana, ca tare bine iti sade. pana la sfarsitul vietii din asta sa traiesti, ca ai furat destul cu ortacii tai din partid. pe cand la ariton un diicot? sau ramane sa conduca judetul, cu centrul de comanda la balota? dar pe directorii tai din prefectura, cu care ai facut toate manerelile, cand te intalnesti la diicot alba? terenurile din marginime chiar sunt ale mamei tale, sau ai lucrat bine? i-a amintesteti putin, inainte de a mai pleca la targul de aur de dubai.
Raspunde

Sb

Acum 11 ani

@3. Hai las-o balta cu online ! Totul se face din taste ! Ca doar n-or fi atat de prosti sibienii sa aiba Turcana 97 % !
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Ce mai face TOVARASUL ARITON?!...Tace si face, dupa cum o spune bannerul de sus aici online..
Raspunde

Pt 7

Acum 11 ani

Nu sibienii nu sunt prosti. Numai tu. Daca 47 inseamna 97 lipseste doar un neuron!
Raspunde

@9

Acum 11 ani

Desteptule ! era vorba ca e pe primul loc !Din asa zisul\"sondaj\" !
Raspunde

marius

Acum 11 ani

PDL va pierde categoric alegerile parlamentare pentru că nu poate oferi cetățenilor nicio soluție viabilă de guvernare, ci numai dispreț, minciună și corupție.
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Alegerile parlamentare ar trebui să se desfășoare în două tururi: începerea urmăririi penale și trimiterea în judecată._ Copy-Paste din Kamikaze.ro (www.kmkz.ro)
Raspunde

sieucucinevotez

Acum 11 ani

Presedintele ARD iese la atac. Nu stiu dece incearca acum, imposibilul!? :))) Parerea mea e ca mai bine si-ar pregatii discursul de infrangere.
Raspunde

cici

Acum 11 ani

Sloganul de campanie al candidatului Ion Ariton este de departe cel mai neinspirat slogan! Fostul ministru \"tace si face\" pentru clica pedelista, asta este o certitudine. Sper ca rezultatul votului din 9 decembrie sa consfinteasca esecul pe linie al ARD.
Raspunde

vio

Acum 11 ani

si atunci pe cine votati?pe bucuresteanu de Iliesiu? sau pe ungur?
Raspunde

asined

Acum 11 ani

PDL va pierde categoric alegerile parlamentare pentru că nu poate oferi cetățenilor nicio soluție viabilă de guvernare, ci numai dispreț, minciună și corupție.
Raspunde

rozi

Acum 11 ani

mie mi s-or tulburat castravetii. oare-s stricati sau asa trebe?
Raspunde

REALISTUL

Acum 11 ani

PE CINE PUNEM IN LOC ,DAM DIN NOU PUTERE p s d ULUI CRED CA SINT TOT ASA DE TICALOSI; SI MAI SINT RASPUNZATORI DE SITUATIA TARII cindrea care a divortat ETC SAII INVRAJBIM POATE VOM CISTIGA SI NOI CEVA
Raspunde

tilişcanul

Acum 11 ani

ARDEOOOOOOOOO TRIHENEOOOO LA TÂRNĂCOP ,CĂ ĂSTA ESTE ADEVĂRATUL LOC DE MUNCĂ UNDE TE ÎNCADREZI PERFECT DUPĂ INTELIGENŢĂ, PREGĂTIRE ,CARACTER ,CEI 7 ANI DE ACASĂ , GÂNDIRE ETC.,ETC.,ETC. SĂ AI SUCCESURI ŞI SĂ IEŞI LA PENSIE DE PE POSTUL DE PUŞCĂRIAŞ!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

sebeanul

Acum 11 ani

nepoata la primarie,sefa...nepotul la ziar...chiar asta...alt nepot la....doamne fereste....normal ca apare pe benare si in ziar ca un om onest,cu un trecut imaculat si iubitor de oameni....noi nu te vremmmmmm....toata scara mea de bloc te detesta...dar tu taci...ce bine e atunci cand taci si te ascunzi...cand o sa taci si cand o sa te ascunzi???cand o sa taci si nu o sa mai faci???in curand va aparea un blog care va arunca in aer primaria sibiu....se va numii,sebeanul, sah si mat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus