Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Aparitia copilului in familie

Momentul apariției copilului în familie reprezintă o perioadă aparte pentru soț și soție, de acum întreaga viață li se va schimba, fiecare își va schimba ritmul de viață după nevoile celui mic în așa fel încât acesta să aibă parte de o îngrijire corespunzătoare. Prioritățile vor fi de acum altele decât înainte, programul celor doi se va schimba (cel puțin în primii 2-3 ani de viață ai micuțului), va apărea un nou rol în familie și anume acela de părinte.

De acum responsabilitățile vor fi mai mari însă și bucuriile ce vor urma vor fi pe măsură! Majoritatea viitorilor părinți își închipuie cât de minunat va fi cu noul membru al familiei, însă din atâta entuziasm și visare pot să uite sau să evite un aspect: și anume acela că a fi părinte implică și nopți nedormite, oboseală, momente în care ai impresia că ai ajuns la capătul răbdării sau al puterii, momente în care bebelușul e bolnav sau agitat.

Este foarte important ca cei doi viitori părinți să ia în considerare și aceste aspecte pentru ca așteptările să nu fie prea mari, iar realitatea să nu îi lovească prea brusc în momentul în care vor fi puși față în față cu aceste posibile situații. Apariția unui copilaș poate fi o modalitate ca cei doi parteneri să se apropie mai mult, să își consolideze relația mai bine și să le ofere perspectiva unui viitor frumos și de durată împreună.

Însă sunt și cazuri când se întâmplă exact pe dos, adică între cei doi să apăra o “prăpastie” din cauză că mama se dedică exclusiv copilului și uită să își îndeplinească și rolul de soție, iar tatăl să se simtă dat deoparte în favorea micuțului și neputincios sau chiar gelos. În momentul apariției unui copil cei doi trebuie să comunice mai mult decât oricând, discuțiile lor să nu se rezume doar la copil, să facă din momentul apariției copilului unul frumos pentru întreaga familie, pentru viitorul lor.

Comunicarea (verbală sau nonverbala) trebuie să fie unul din “ingredientele” absolut necesare pentru ca o relație să funcționeze bine și care să fie cheia oricărei probleme. Copilul poate “fura” mult timp părinților, însă aceștia trebuie să reușească să își mai facă timp și pentru ei doi, și pentru a ieși în lume, pentru a socializa.

Dacă ai un copil nu înseamnă că trebuie să îți iei adio de la viața ta socială. Dacă nu există posibilitatea lăsării micuțului cu bunicii sau alte persoane de încredere preț de câteva ore, atunci cei doi pot face “cu randul” și să iasă fiecare din când în când cu prietenii pentru a se mai relaxă și a mai ieși din același program zilnic.

O dată cu creșterea micuțului se pot organiza ieșiri cu alte cupluri parentale, iar astfel atât părinții cât și copiii vor avea parte de distracție și voie bună! Așa cum spuneam mai devreme, apariția copilului reprezintă momentul unor schimbări majore în viața de cuplu, și aici mă refer și la partea financiară.

Creșterea și educarea unui copil implică o cheltuială în plus față de momentul în care erau doar el și ea. Copilul (indiferent cât de mic este) va veni cu niște cheltuieli suplimentare, astfel că cei doi trebuie să își analizeze siuaţia financiară și să își drămuiască în așa fel venituile încât celui mic să îi poată oferi ceea ce necesită.

A avea un copil nu înseamnă a renunță la propria-ți viață, înseamnă doar a te maturiza mai mult, a accepta că de acum nu mai sunteți doar voi, ci mai este și el, copilul, care are nevoie de doi părinți care să-i ofere un cămin liniștit unde să se dezvolte armonios în toate planurile. Părinții fericiți și liniștiți transmit starea de bine micuțului, iar viață în trei nu va părea ceva căreia trebuie să-i supravieţuieşi, ci ceva ce te împlinește!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1584

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus