Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Familia monoparentala

Majoritatea oamenilor atunci când aud sau folosesc cuvântul “familie” au ca și imagine: tatăl, mama și copilul, însă în ziua de azi este tot mai des întâlnit un alt tip de familie, și anume familia monoparentală. După cum se poate deduce din numele ei, aceasta are la bază doar un singur părinte, mama sau tatăl, cele mai des întâlnite fiind familile monoparentale care au ca și părinte doar mama.

Se spune că cea mai grea meserie din lume este cea de părinte și cred că fiecare dintre noi este de acord cu asta, căci a crește un copil nu este un lucru de luat în glumă, însă atunci când trebuie să joci dublu rol, adică să fii și mamă și tata pentru copilul tău, responsabilitatea și grija creșterii unui copil este de două ori mai grea.

Dacă atunci când ambii părinți își cresc împreună copilul, rolurile și atribuțiile fiecăruia sunt bine stabilite și distribuite, în familia monoparentală toate sarcinile, atribuţile și responsabilitățile cad doar pe umerii unuia dintre ei. Familile monoparentale nu sunt doar rezultatul divorțului soților, ci și al abandonului familial, al decesului unuia dintre soți sau al nașterii unui copil nelegitim.

Atunci când cei doi soți decid că nu mai e cale de a trăi sub același acoperiș este recomandat ca aceștia să se despartă într-un mod cât mai civilizat, fără a arunca vorbe grele în dreapta și în stânga lor, fără a vorbi în față copilului de rău pe celălalt și fără a face din obținerea custodiei copilului o luptă de orgolii.

Oricât de “civilizată” ar fi separarea lor, copilul va fi cel care va suferi cel mai mult în urmă acestei decizii, și din acest motiv cei doi nu trebuie să renunțe la a formă în continuare un cuplu, în sensul în care ei reprezintă cuplul de părinți ai copilului lor: să ia decizii referitoare la copil împreună (unde își petrece acesta vacanțele, cu cine, ce școli să urmeze), să discute despre evoluția lui (școlară, socială) și mai ales să spună clar copilului (să îl convingă chiar) că el nu are nici o vina că ei au ajuns la despărțire, iar iubirea lor față de el va fi necondiționată în continuare.

Copiii trebuie feriți de scandaluri, certuri și reproșuri pentru că ei sunt vulnerabili în față acestor situații, pot copia comportamentele văzute, pot avea un impact emoţinal putenic ce va fi resimțit mai devreme sau mai târziu. În momentul în care familia devine monoparentală copiii pot avea diverse reacții, pot deveni agresivi, neascultători, pot apărea sentimente de tristețe, anxietate, frustrare, vinovăție, durere, rușine și se pot maturiza mai repede decât este cazul.

Întotdeauna pentru copil va fi cel mai greu, însă cu spijin, afecțiune și încredere se poate trece într-un mod mai lin peste această încercare. Pentru acei părinți ce își cresc singuri copiii vreau să le spun doar atât: nu este o rușine să fii părinte singur, nu este ușor să crești un copil singur, nu sunteți singurii părinți singuri! Tot respectul pentru aceia ce nu se lasă doborâți de greutăți și își duc destinul cu fruntea sus, își educă și cresc copiii și nu uită să caute să vadă partea plină a paharului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9236

Comentarii

1 comentarii

Laviniu Alba

Acum 11 ani

Lavinia Albu, te cheama Cosmina?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus