Începând cu luna ianuarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu are un nou prim procuror, în persoana Simonei Ștefania Constantinescu. Funcție grea, având în vedere că în urmă cu aproximativ un an fostul prim-procuror, Florin Apostu, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Și nu este singurul caz de corupție de la Sibiu. Cum își propune Simona Ștefania Constantinescu să îmbunătățească imaginea instituției și ce proiecte are, aflați în rândurile următoare.
Reporter: Veniți de la Parchetul Brașov. Ce diferențele sunt între ce ați găsit la Sibiu și ce există în Brașov? Cum vedeați Parchetul de la Sibiu înainte de veni aici?
S. Ș. C.: Principalele diferențe constau în faptul că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov aveam o funcție de execuție, mă ocupam de dosare ce au ca obiect evaziunea fiscală și spălarea banilor, iar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu am venit, mai întâi, ca prim procuror adjunct, în luna iulie, ulterior, cu 1 ianuarie 2013 fiind numită în funcția de prim procuror, ca urmare a promovării examenului. Diferențele sunt majore. Ca prim procuror principală este atribuția de management, coordonarea activității parchetului. Cât privește imaginea instituției, sincer, contrar unor păreri care spuneau că două condamnări la închisoare ale unor foști prim-procurori nu au afectat în mod profund imaginea, eu care veneam dintr-un parchet unde niciodată nu s-a pus problema unor fapte de corupție și unde nici măcar nu au existat suspiciuni cu privire la vreunul dintre colegii mei, venind la Sibiu am avut o percepție foarte negativă. Înainte de veni aici, de foarte multe ori am stat și m-am gândit dacă, după tot ce s-a întâmplat, lucrurile la Sibiu sunt cum trebuie. Din păcate, în astfel de parchete unde s-au întâmplat fapte foarte grave lucrurile nu sunt cum trebuie. Dar pot fi puse la punct. Ideea este că trebuie să ai o imagine foarte clară asupra a ceea ce găsești într-un astfel de loc și să știi foarte bine la ce rezultat trebuie să ajungi.
Rep.: Înțeleg că veți acorda o atenție sporită luptei împotriva corupției?
S. Ș. C.: Da, voi acorda o atenție sporită luptei împotriva corupției. În tematica examenului pentru această funcție s-a regăsit și strategia de întărire a integrității în justiție. Este un document aprobat de plenul CSM, care prevede un plan de măsuri în ceea ce privește întărirea integrității în justiție, cu măsuri concrete pe perioada 2013 – 2016. Sunt niște măsuri punctuale ce au la bază recomandările UE. Întărirea integrității înseamnă în primul rând întărirea integrității personale a fiecărui procuror în parte, dar și la nivelul sistemului în general. Au fost elaborate niște norme cu privire la conduita magistraților, respectiv normele de la Bangalore. Există chiar un raport din 2011 al raportorului UE care recomandă României implementarea lor. Aici ar trebui făcută o distincție între deontologia profesională și etica profesională. Acele norme prevăd strict comportamente ale magistratului în timpul desfășurării actului de justiție, de la respectarea normelor procedurale și respectarea drepturilor părților până la dreptul la un proces echitabil. Normele de etică se referă la conduita magistratului în afara orelor de program: cu ce avocat trebuie să fiu sau nu prieten, cu cine pot să mă afișez în public și unde. În orice moment nu trebuie să existe riscul ca eu să mă expun. Eu cred că aceste norme nu au fost puse în aplicare până acum și intenționez ca ele să implementate la Sibiu. Mass-media abundă în scandaluri legate de expunerea unui magistrat sau altul în locuri nepotrivite sau alături de persoane nepotrivite. Nu puțini judecători sau procurori au fost prezentați în ipostaze mai puțin deontologice.
Rep.: Din păcate, realitatea diferă de teorie.
S. Ș. C.: Realitatea nu ar trebui să fie prea diferită de teorie, atâta timp cât fiecare dintre noi ar avea o conștiință profesională și morală.
Rep.: Care au fost primele măsuri pe care le-ați luat de când sunteți prim procuror?
S. Ș. C.: Prima mea grijă, când am venit aici, a fost transparența actului de justiție. În acest parchet transparența actului de justiție a fost deficitară. Am găsit deficiențe cu privire la comunicarea cu părțile din dosare. Ori, noi muncim pentru cetățeni, trebuie să le comunicăm cumva rezultatul muncii noastre. Noi nu muncim la niște dosare și pe urmă le arhivăm, fără să spunem cuiva ce am făcut. Nu așa este organizat Ministerul Public. Vrem ca cetățeanul să aibă percepția, ca în momentul în care a venit aici suntem deschiși la problemele lui, indiferent cât de minore sau semnificative sunt acele probleme pentru noi, în comparație cu alte dosare. Trebuie să tratăm fiecare dosar cu importanța cuvenită. Cu privire la creșterea transparenței, una din primele măsuri luate constă în modificarea programului de lucru cu publicul, de la trei zile pe săptămână fiind mărit la toate zilele. În plus, asigurăm audiențe la nivelul conducerii o zi pe săptămână. Din ce am remarcat eu oamenii au sesizat această deschidere și chiar avem persoane care ne trec pragul destul de des. S-au luat măsuri, încă din a doua jumătate a anului trecut, cu privire la soluționarea cu celeritate a dosarelor.
Rep.: Aveți, în acest moment în lucru, dosare ce pot avea un impact major pentru sibieni?
S. Ș. C.: Avem mai multe dosare importante în lucru, avem dosare pentru care la acest moment sunt dispuse măsuri operative, au fost efectuate și percheziții zilele trecute în astfel de cazuri. Sunt, de asemenea în lucru, dosare legate de evaziunea fiscală. Pe acestea le avem în vedere cu prioritate. În plus, la acest moment avem în derulare măsuri operative – ceea ce înseamnă interceptări și percheziții – în dosare legate de furturi de autoturisme. Cam tot timpul avem în desfășurare măsuri operative. În proiectul meu de management am identificat, ca vulnerabilitate la care este predispus sistemul judiciar, mediatizarea excesivă a unor cazuri, cu riscul dezvăluirii tehnicilor noastre de investigație. Faptul că se publică în presă, în amănunt, modalități de interceptare, chiar de filaj, ne aduce un mare deserviciu.
Rep.: Cum vedeți relația cu avocații sibieni și Baroul Sibiu? Din câte am văzut, nu de puține ori, contactul cu ei din sălile de judecată dă naștere unor tensiuni.
S. Ș. C.: Este foarte adevărat că am avut și sincope în activitatea noastră și în ultimele luni au fost disfuncții în ceea ce privește asigurarea asistenței juridice obligatorii, din partea avocaților din oficiu. Este binecunoscut faptul că, în momentul în care se reține o persoană, cu mandat de reținere care are durată de 24 de ore, în aceste 24 de ore noi, ca și organ de urmărire penală, trebuie să efectuăm toate acele activități legate de trimiterea acelei persoane la instanța de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Și atunci, automat, eficiența noastră aici, cele mai multe activități trebuie făcute într-un timp foarte scurt. Reacția avocatului din oficiu la solicitările noastre este vitală pentru noi. Au existat și unele disfuncții pe care nu am reușit să le eliminăm până în acest moment. Urmează să avem o întâlnire cu conducerea Baroului Sibiu pentru a remedia astfel de probleme. Cât privește contactele cu avocații din sala de judecată, ele sunt pur profesionale. Faptul că ne războim, este benefic. Chiar este plăcut să constați că în sală există avocați foarte bine pregătiți care te pun în dificultate. Oricum, o calitate principală a unui procuror de ședință trebuie să fie spontaneitatea, trebuie să fii pe fază la orice posibile nereguli procedurale se invocă. Eu cred că este benefic pentru activitatea noastră să avem astfel de interacțiuni profesionale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Judecătoria Sibiu , Baroului Sibiu , Ministerul Public , Tribunalul Brașov , Baroul Sibiu , Parchetul Brașov , Simonei Ștefania Constantinesc , Florin Apostu , Simona Ștefania Constantinescu
Vizualizari: 1317
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ciupercutza
Acum 1 oră
Bogdan
Acum 2 ore
Hermannstädter
Acum 3 ore
Cetateanul turmentat
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel