Miercuri,
30.11.2022
Innorat
Acum
-2°C

Peste 100 de sibieni au sunat in "joaca" pe numarul unic de urgenta, in 2012

De-a lungul anului 2012, peste 100 de sibieni au sunat pe numărul unic de Urgență 112 cerând intervenția echipelor specializate, însă strigătele de ajutor s-au dovedit a fi farse. Apelurile de tip „glumă” ale oamenilor care pretindeau a fi într-o situație dificilă sau chiar de viață și de moarte, au dus la o risipă de combustibil, de timp și la o încălcare grosolană a legii.

În anul 2012, Dispeceratul integrat I.S.U. Sibiu şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu a primit 63.417 apeluri prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, cu 35 la sută mai mult faţă de 2011. Dintre acestea, 51.316

solicitări s-au concretizat în intervenţii ale subunităţilor, echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului şi ale echipajelor Serviciului de Ambulanţă Judeţean, în timp ce 12.101 au reprezentat cazuri de sesizări şi reclamaţii.

152 apeluri false

În ceea ce priveşte monitorizarea intervenţiilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, Dispeceratul ISU Sibiu a primit 15.869 apeluri prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, dintre care 9.790 s-au concretizat în intervenţii ale subunităţilor şi echipajelor SMURD, 152 au fost apeluri false, ceea ce a dus la o întoarcere din drum a echipajelor, și 5.927 au fost cazuri de sesizări şi reclamaţii.

112: convorbiri gratuite și înregistrate

Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România. Din 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă în orice ţară a Uniunii Europene. Convorbirile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate, astfel că orice tentativă de a „păcăli” forțele de ordine este din start sortită eșecului. „ În momentul producerii unei situaţii de urgenţă fiecare fracţiune de timp contează cu atât mai mult când este în pericol viaţa cuiva. De aceea este esenţial de ştiut că 112 este un număr rezervat pentru apeluri de urgenţă şi poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietatii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei”, transmit reprezentanții ISU Sibiu, în raportul anual de activitate.

11 februarie, ziua 112

În fiecare an, în data de 11 februarie, se sărbătoareşte Ziua Europeană a numărului unic 112, număr comun în toate statele Uniunii Europene pentru apelarea serviciilor de urgenţă.  

Potrivit ultimului Eurobarometru al Comisiei Europene, referitor la numărul unic european de urgenţă 112, România se află pe primele locuri în ceea ce priveşte informarea şi educarea populaţiei în UE.

 

 

Ce trebuie să ște apelantul de 112?

Potrivit autorităților, persoana care apelează 112 trebuie să aibă în vedere următoarele reguli:

•             să nu intre în panică;

•             să răspundă clar tuturor întrebărilor operatorului;

•             să declare cât mai concis cele întamplate;

•             să menţioneze clar adresa la care s-au produs evenimentele (inclusiv punct de reper);

•             să respecte indicaţiile operatorului până la sosirea echipajelor de intervenţie;

•             să nu închidă telefonul până în momentul în care operatorul solicită acest lucru.

 

Reiterăm faptul că apelarea abuzivă a acestui număr poate costa viața unui semen aflat în pericol.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus