Joi,
13.08.2020
Cer Senin
Acum
14°C

Bazinul Olimpia, din nou scandal. ANTS: L-am da la Primarie!

03 Martie 2013 22:23

Chiar dacă este al doilea cel mai mare bazin acoperit din România, Olimpia nu este deloc printre cele mai îngrijite complexe sportive ale țării. Mucegaiul din tavan, podeaua periculos de alunecoasă, geamurile mereu transpirate sunt printre detaliile pe care orice amator de înot le-a observat, cu ochiul liber. În spatele acestora se ascund însă nereguli mult mai grave, care pun în pericol chiar viața sibienilor care trec pe la bazin. În urmă cu o săptămână, o bucată de 60 de metri pătrați de tablă de pe acoperișul complexului a căzut în parcare. Doar norocul a făcut ca nimeni să nu se afle acolo, în acel moment. A fost deznodământul unui șir de lucrări făcute în pripă, cu firme fără experiență, tocmite pe fondul unui dulce somn în care lâncezesc autoritățile.

Opt firme pentru un mizilic

Prin acoperișul bazinului Olimpia ploua de multă vreme. În urmă cu trei ani, Clubul Sportiv Municipal, administratorul de drept al bazinului – o entitate, la ora actuală, fără rezultate notabile în sport și cu siguranță fără prea multe fonduri – a solicitat o finanțare pentru remedierea problemei. Dar pentru că, așa cum se întâmplă la români, schimbarea directorului vine și cu schimbarea tuturor planurilor fostului șef, în iunie 2010, planul întocmit pe vremea lui Viorel Cintean a fost modificat. În locul acestuia, a apărut un plan care prevedea să fie shimbată doar jumătare din tabla de pe acoperiș, iar restul de bani să fie folosiţi pentru amenajarea unui mini-hotel, tip mansardă, cu 10 locuri. Pentru efectuarea lucrărilor a fost desemnată firma SC Orizont Alpin Cluj Napoca. Firma din Cluj a contractat lucrarea mai departe, către SC Marisan COM SRL. În final, însă, la Olimpia au ajuns să execute lucrări SC Nirami SRL, Eurosib Natura SRL, MGM Construct Generme SRL, Arpăşelu SRL, Rom Cons SRL şi Orizont Alpin SRL şi Sc S&B Arch SRL.

Explicația pe care Viorel Cintean, revenit la șefia CSM, o are, este simplă și logică, dar și demnă de anchetat de către organele fiscale: “S-a împărțit suma pe 5-6 lucrări, ca să nu se mai facă licitație. Eu am raportat neregulile încă de acum doi ani”, a declarat acesta, pentru Turnul Sfatului.

Potrivit autorizației de construcție nr. 855/26.11.2010, emisă de Primăria Sibiu, suma declarată inițial de CSM, pentru această lucrare, era de 326.119 lei, adică aproximativ 76.000 de euro. Pragul până la care achizițiile publice se pot face fără licitație este, însă, de 15.000 de euro.

Lucrarea nu a fost nici măcar finalizată, iar actualul director spune că oricum nu se poate folosi de ea, pentru că a fost prost gândită și în niciun caz aici nu poate funcționa un mini-hotel.

Inspectorii Primăriei Sibiu au verificat, săptămâna trecută, după ce tabla proaspăt montată la Olimpia a căzut în parcare, dacă lucrările respectă autorizația de construcție emisă pentru “construire etaj retras pe corpul de clădire P+E”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, inspectorii nu au sesizat nicio neregulă. “Firma care a efectuat lucrările a venit imediat, a doua zi, la birou, pentru că acolo avem încă garanție. Se lucrează deja, de săptămâna trecută, la acoperiș, va fi reparat pe banii firmei. Nici nu-mi amintesc acum, pe loc, cum îi spune, sunt niște studenți din Avrig. Nu eu am contractat firma, să vă spun cum au ajuns să facă o asemenea lucrare. Eu am zis de când am văzut-o că asta nu rezistă un an. Și uite că n-a rezistat”, a mai declarat Viorel Cintean, pentru Turnul Sfatului.

Structura, ruginită

Șeful Inspectoratului Județean în Construcții, Sorin Șerb, a fost la fel de puțin surprins, după ce tabla de pe acoperișul Olimpia a fost luată de vânt. “Păi ce, ăla era acoperiș? Era o învelitoare peste învelitoare. O foiță de tablă, de vezi prin ea”, a spus Șerb, contactat de Turnul Sfatului.

Șeful IJC a mai atras atenția și în 2011 asupra pericolului la care se expun sibienii care merg la Olimpia. Atunci, Șerb a lansat un apel catre autoritățile sibiene, să bage de urgență Bazinul Olimpia "în conservare", întrucât sistemul metalic care susține învelitoarea acoperișului este distrus de rugină. Practic, inspectorul a atras atenția că, dacă problema nu se remediază imediat, acoperișul cu totul se poate prăbuși în interior.

Inspectoratul Județean în Construcții a solicitat atunci o expertiză, care nu a fost finalizată nici până astăzi, iar bazinul este în continuare frecventat. “Orice ar zice expertiza, pun pariu că ăștia nu au bani și n-o să facă ce le recomandă specialiștii”, este convingerea exprimată de Sorin Șerb.

Prefecții trec, problema rămâne

Inspectorul-șef al IJC a lansat avertismentul privind acoperișul bazinului Olimpia și în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural, în august 2011. La conducerea prefecturii se afla atunci actualul primar din Săliște, Horațiu Răcuciu. Acestaa cerut public, atunci, formarea unei comisii de analiză din care să facă parte reprezentanți ai CSM, ai Inspectoratului Județean în Construcții și ai Prefecturii Sibiu. Totul numai de ochii presei pentru că, în fapt, nu s-a întreprins nimic. “Nu-mi amintesc să se fi întrunit vreo comisie pe chestiunea asta, dar a trecut ceva vreme de atunci. Vă dați seama, am primit atâtea documente, și în vechea funcție, și în actuala, nu-mi aduc aminte de fiecare în parte. Știu doar că a fost o discuție pe această temă. Dar lucrurile astea pot fi aflate de la Prefectură”, spune, acum, Horațiu Răcuciu.

Însă nici la Prefectură nu-și mai amintește nimeni, nimic. După câteva verificări între angajați, actualul purtător de cuvânt al Prefecturii, Claudia Stanciu, a avut o singură concluzie: “nu există nicio comisie pentru bazinul Olimpia, în acest moment”.

Primăria l-ar vrea

În anul 2008, Primăria a făcut o cerere către Agenția pentru Sport, pentru cedarea în administrare a bazinului Olimpia. Președintele de atunci al Agenției, Octavian Belu, a respins, însă cererea primarului Klaus Johannis.

Între timp, la conducerea Agenției, devenită Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, a ajuns fostul președinte al Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, bine-cunoscută sibienilor încă din anul 2007, când a fost una dintre susținătoarele proiectului „72 de ore de baschet non-stop”, cu care Sibiul a intrat în World Records Academy. Tocală a declarat, pentru Turnul Sfatului, că nu i s-a adus la cunoștință problema de la bazinul Olimpia și că nimeni nu a cerut bani de la ANTS pentru remedierea problemei.

În schimb, Tocală ar lua serios în considerare o nouă cerere din partea Primăriei Sibiu. “Sigur că am analiza solicitarea. Dacă termenii sunt convenabili, se începe descentralizarea. Bineînțeles, cu condițiile impuse de Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv gratuitate pentru sportivii noștri și pentru competițiile organizate sub egida MTS”, a declarat Carmen Tocală.

Comentarii

26 comentarii

vâlcean

Acum 7 ani

bazin de cäcat in oraș de cäcat cu oameni de cäcat .
Raspunde

stiitorul

Acum 7 ani

toate sint facute de firme care au dat t.v.a.,din start la guvern,minister sp.si primarie,de la luarea licitatiei..sint doua trei firme ,ale lui nastase cu tiriac ,paril la misto,o firma franceza,.sala nu corespunde stas ,competitilor,se poate accidenta de stilpi si scaune,,au fundatie improvizata,arcade de fier mort ,iar linoleul ,este din deseuri de fabrica amestecate ,reciclate..dar si radioactiv.controlati..aceputul este cu antonescu..au pus sali ,in comune,sate ,orase,din grupul lor..din inceputul,initiativei ,are de lucru mult daca merge la origine..luati acum cine raspunde , directorul de sala,grupul de profesori si ingrijitori ,sint din ginta lor ,stabilit de la inceput..vede-ti terenurile ale cu-i sint si in apropierea cararor interese sint,,cine joaca in ele in afara de elevi si sportivi..jocatori din uichend si dupaamiaza,sint bagabonti cu burta si plucati de acasa la sala si spectatoare secretare ,prietene..in general inchid usile si zic ca este rezervat..cautati si pe la disuri,instantaneu..vi se ridica parul ..siiiii platiti curentul ,caldura si ei fac ore suplimentare...pa-tul-e-facut...chemati observatori olimpici atestati din vest ,sa semneze de omologarea tip stas a sali ..contraziceti ..
Raspunde

da

Acum 7 ani

licitatiile le sali sint cistigate la origine de doua firme ,una dincolo de carpati,una la vale .respectiv ;cluj si bucuresti. subangajate de ele la rindul lor,de doua trei ori. chema-ti de la federatia indernationala sa le verifice si sa le semneze de omologare conform stas international..au curaj face-ti comisie de prof.sport si fosti sportivi internationali corecti..
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

bai valcene...de *** esti tu.du-te in comuna aia ce se numeste valcea si stai acolo.
Raspunde

lol

Acum 7 ani

vâlcean are dreptate. dar trebuie sa nu uitam ca totul e asa din cauza valcenilor care umplu orasul!!!
Raspunde

Eugen Emerich

Acum 7 ani

Multi Valceni prosti mai sunt prin Sibiu . Pacat
Raspunde

pentru 4-6

Acum 7 ani

dar si voi merge-ti ca oile noaptea ,una in coada alteia ,pina in.....prapastie ...are dreptate .1-2-3..este vorba de toata tara .si unguri cumpara posta noastra .
Raspunde

@7

Acum 7 ani

mergeti in loc de merge-ti si ungurii cu 2 de i. Mai treci pe la scoala primara
Raspunde

@7

Acum 7 ani

de unde sa stie olteanu cum se scrie daca nici hainele nu stie cum sa le imbrace
Raspunde

Finica Ionut

Acum 7 ani

Buna Adela, da-mi voi in primul rand sa te felicit pentru punerea in discutie a problemelor din Olimpia. Tocmai condiitile astea de 1 ban de la bazin au stat la baza renuntarii multora din fostii mei colegi la innotul (viteza) de performanta, nu vreau sa spun nimic de trambuline si bazinul de sarituri pentru ca in opiniea mea poate fi incadrat perfect in scurt-metraje din gama \"no comment\" ! Spuneai de Octavian Belu ca i-ar fi respins cererea domnului Iohannis, probabil (fara a fi nici 5% convins de asta) Belu sa gandit ca trecerea bazinului in administrarea primariei ar aduce mai multe dezavantaje decat avantaje. Sunt totusi de parere ca primarul ar fi stiut mai bine ce sa faca cu el, gandul ma duce in zona renovarilor si a atragerii de cat mai multa lume la bazin pe cand Belu (vorbim de perioada 2008) si toata scara ierarhica ce viza acest bazin imi dadea o puternica impresia ca Olimpia Sibiu e o hala de depozitare a Agentiei pe care o conducea domnia sa. \"Investitii 0\" asa pot fi numite toate sumele de bani cheltuite in tot ce inseamna Olimpia! Atentie totusi ca termenul de \"investitii 0\" nu face referire absolut deloc la faptul ca nu sa cheltuit un ban, dimpotriva s-au cheltuit destul de multi dar fara a aduce o valoare in plus bazinului! Un copil de clasa a 9-a stie sa raspunda la intrabarea : Pana in ce suma ai dreptul sa nu organizezi o licitatie in Romania? Problema mare la Olimpia a fost si cred cu tarie ca nimic nu sa schimbat, deci este sau sunt NU BUNELE INTENTII vis-a-vis Olimpia ci propriul interes cras al unora ! Nu cred absolut deloc in afirmatii gen \"Apai, am impartit bugetul alocat, la 5-6 ca sa nu mai facem licitatie\" pai aloooo nene suma aceea putea fi directionata catre o firma care putea presta ceva calumea, dar normal cum la o licitatie trebuiesc aduse o droaie de acte, trebuie sa decurga intr-un mod cat mai transparent, trebuie instituita o comisie capabila sa inteleaga ce scrie prin actele acelea, trebuiesc selectate sau selectat portofoliul cel mai relevant, asta fara a insemna in vreun fel ca cel cu pretul cel mai mic ia lucrarea, Olimpia trebuia prin conducerea ei sa fie capabila ca la o astfel de licitatie-negociere sa poate prezenta calculele proprii sa vada cum oscileaza pretul cerut din portofoliile firmelor participante la licitatie deoarece din dorinta de a baga 10 lei in buzunar de multe ori ne trezim in situatia in care trebuie sa scoatem 20 (in cel mai fericit caz)...lucruri grele pare-se, ale caror motive le stiu doar domniile lor . Sper si cred ca primaria Sibiu sa poata pune mana pe unul din simbolurile acestui oras in cel mai scurt timp. Stim cu totii ca atata amar de sibieni fug la Brasov la bazin, in Deva, la Calimanesti...eu vreau sa pot face baie si iarna in Sibiu nu doar vara la strand sau Ocna! Toate sperantele mele si a multor altora sunt strans legate de dumneavoastra domnule primar, daca nu o faceti pana sa dea Domnul ajungeti guvernator, atunci n-o va face nimeni dupaceea !
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Pentru 1. Din curiozitate. De ce IP folosit este inregistrat pe teritoriul SUA?????
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Si mai precis CALIFORNIA, SAN FRANCISCO? DAca vrei si adresa cu strada si numar spune ca o pot livra. Nu pentru altceva, ci pentru a primi multumirile la domiciliu.
Raspunde

@curios

Acum 7 ani

esti prost de putzi. IP-ul asta este bun , te satiface ?
Raspunde

@curios

Acum 7 ani

da\' IP-ul asta este bun ?
Raspunde

@curios

Acum 7 ani

da\' de asta ce zici ?
Raspunde

ha ha

Acum 7 ani

rusine pt orasul sibiu cu asa troaca....mai rau decat in congo.ce zice herr primar?e multzumit?
Raspunde

pt.madam Tocala

Acum 7 ani

cum sa nu, pe contributia sibienilor sunteti...... asteptati cu bratele deschise!
Raspunde

unu\'

Acum 7 ani

Inca o dovada,daca duceam lipsa de asa ceva,de incompetenta,cumetrii etc. la toate nivelele!Pe cind un articol,sau chiar un foileton,despre spatiile verzi(spre exemplu castanii de pe Dumbravii) sau despre strazile modernizate si apoi sparte de E-on Gaz,cu acceptul Primariei(Dealului,Transilvaniei,Victoriei,Banatului si lista ar putea continua).Sau, cu colaborarea reprezentantilor IPJ Sibiu-Circulatie,despre pavajul de pe strada Revolutiei(celor care nu sunt sibieni le comunic ca pe anterior-pomenita strada este sediul IPJ Sibiu).Probabil ca la Olimpia,pina nu-i cade cuiva o bucata de acoperis in cap,nu se va intruni fantomatica comisie!Sper sa nu se intimple asa ceva!
Raspunde

unu\'

Acum 7 ani

Erata: \"... la toate nivelurile...\".Nivele au blocurile!
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

nu mai suport atata indiferenta fonduri europene si renovare totala.Nu va este rusine.
Raspunde

@sibian

Acum 7 ani

fa-ti o clisma si iti trece.
Raspunde

@unu\'

Acum 6 ani

Nivele nu au blocurile ci zidarii, tamplarii etc. (nivela, nivele este o unealta numita in popor boloboc). Restul, sunt nivel, niveluri. Ar fi bine ca discutiile sa se desfasoara in spatiul public dar fata in fata nu ca aici unde fiecare isi arunca frustrarile in jur. Frustrarea mea este ca s-a umplut orasul de oltence care vor sa se marite in Transilvania si de olteni care vor sa smechereasca (\"sa se descurce\") pe aici. De aceea este orasul murdar si societatea a devenit infecta si needucata. Dar e numai o frustrare, pt ca nu se va schimba nimic atata timp cand nu incercam sa-i asimilam si sa-i educam asa cum se intampla la Cluj unde le e si rusine sa pronunte cuvantul \"decat\" intr-un context nepotrivit.
Raspunde

eliza

Acum 6 ani

Apropo de olteni...Stiti de ce nu erau oltenii de acord cu numirea lui Johannis ca prim-ministru? Daca nu, va spun eu: Le era frica sa nu faca Valea Oltului cu sens unic: numai incolo!....
Raspunde

subzero

Acum 5 ani

oltenii au inventat calculatorul, si ma refer la astia din Valcea; aia din Craiova au fabricat MIG-uri, locomotive, automobile daewoo, ford etc.....aici la sibiu.....fabrica de conserve scandia ; fiecare dupa cum i-a dus capu\'......
Raspunde

@24

Acum 5 ani

E normal!!! Conservele trebuiau transportate in toata lumea cu ceva??? Ce ar mai fi mâncat oltenii la cules de roșii??? :))))))))
Raspunde

@24

Acum 5 ani

Zău bre?MIG-uri?Io știam că făceau niște avioane de zburau de la fabrică până la Hanul Doctorului...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus