Chiar dacă este al doilea cel mai mare bazin acoperit din România, Olimpia nu este deloc printre cele mai îngrijite complexe sportive ale țării. Mucegaiul din tavan, podeaua periculos de alunecoasă, geamurile mereu transpirate sunt printre detaliile pe care orice amator de înot le-a observat, cu ochiul liber. În spatele acestora se ascund însă nereguli mult mai grave, care pun în pericol chiar viața sibienilor care trec pe la bazin. În urmă cu o săptămână, o bucată de 60 de metri pătrați de tablă de pe acoperișul complexului a căzut în parcare. Doar norocul a făcut ca nimeni să nu se afle acolo, în acel moment. A fost deznodământul unui șir de lucrări făcute în pripă, cu firme fără experiență, tocmite pe fondul unui dulce somn în care lâncezesc autoritățile.
Opt firme pentru un mizilic
Prin acoperișul bazinului Olimpia ploua de multă vreme. În urmă cu trei ani, Clubul Sportiv Municipal, administratorul de drept al bazinului – o entitate, la ora actuală, fără rezultate notabile în sport și cu siguranță fără prea multe fonduri – a solicitat o finanțare pentru remedierea problemei. Dar pentru că, așa cum se întâmplă la români, schimbarea directorului vine și cu schimbarea tuturor planurilor fostului șef, în iunie 2010, planul întocmit pe vremea lui Viorel Cintean a fost modificat. În locul acestuia, a apărut un plan care prevedea să fie shimbată doar jumătare din tabla de pe acoperiș, iar restul de bani să fie folosiţi pentru amenajarea unui mini-hotel, tip mansardă, cu 10 locuri. Pentru efectuarea lucrărilor a fost desemnată firma SC Orizont Alpin Cluj Napoca. Firma din Cluj a contractat lucrarea mai departe, către SC Marisan COM SRL. În final, însă, la Olimpia au ajuns să execute lucrări SC Nirami SRL, Eurosib Natura SRL, MGM Construct Generme SRL, Arpăşelu SRL, Rom Cons SRL şi Orizont Alpin SRL şi Sc S&B Arch SRL.
Explicația pe care Viorel Cintean, revenit la șefia CSM, o are, este simplă și logică, dar și demnă de anchetat de către organele fiscale: “S-a împărțit suma pe 5-6 lucrări, ca să nu se mai facă licitație. Eu am raportat neregulile încă de acum doi ani”, a declarat acesta, pentru Turnul Sfatului.
Potrivit autorizației de construcție nr. 855/26.11.2010, emisă de Primăria Sibiu, suma declarată inițial de CSM, pentru această lucrare, era de 326.119 lei, adică aproximativ 76.000 de euro. Pragul până la care achizițiile publice se pot face fără licitație este, însă, de 15.000 de euro.
Lucrarea nu a fost nici măcar finalizată, iar actualul director spune că oricum nu se poate folosi de ea, pentru că a fost prost gândită și în niciun caz aici nu poate funcționa un mini-hotel.
Inspectorii Primăriei Sibiu au verificat, săptămâna trecută, după ce tabla proaspăt montată la Olimpia a căzut în parcare, dacă lucrările respectă autorizația de construcție emisă pentru “construire etaj retras pe corpul de clădire P+E”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, inspectorii nu au sesizat nicio neregulă. “Firma care a efectuat lucrările a venit imediat, a doua zi, la birou, pentru că acolo avem încă garanție. Se lucrează deja, de săptămâna trecută, la acoperiș, va fi reparat pe banii firmei. Nici nu-mi amintesc acum, pe loc, cum îi spune, sunt niște studenți din Avrig. Nu eu am contractat firma, să vă spun cum au ajuns să facă o asemenea lucrare. Eu am zis de când am văzut-o că asta nu rezistă un an. Și uite că n-a rezistat”, a mai declarat Viorel Cintean, pentru Turnul Sfatului.
Structura, ruginită
Șeful Inspectoratului Județean în Construcții, Sorin Șerb, a fost la fel de puțin surprins, după ce tabla de pe acoperișul Olimpia a fost luată de vânt. “Păi ce, ăla era acoperiș? Era o învelitoare peste învelitoare. O foiță de tablă, de vezi prin ea”, a spus Șerb, contactat de Turnul Sfatului.
Șeful IJC a mai atras atenția și în 2011 asupra pericolului la care se expun sibienii care merg la Olimpia. Atunci, Șerb a lansat un apel catre autoritățile sibiene, să bage de urgență Bazinul Olimpia "în conservare", întrucât sistemul metalic care susține învelitoarea acoperișului este distrus de rugină. Practic, inspectorul a atras atenția că, dacă problema nu se remediază imediat, acoperișul cu totul se poate prăbuși în interior.
Inspectoratul Județean în Construcții a solicitat atunci o expertiză, care nu a fost finalizată nici până astăzi, iar bazinul este în continuare frecventat. “Orice ar zice expertiza, pun pariu că ăștia nu au bani și n-o să facă ce le recomandă specialiștii”, este convingerea exprimată de Sorin Șerb.
Prefecții trec, problema rămâne
Inspectorul-șef al IJC a lansat avertismentul privind acoperișul bazinului Olimpia și în cadrul unei ședințe de Colegiu Prefectural, în august 2011. La conducerea prefecturii se afla atunci actualul primar din Săliște, Horațiu Răcuciu. Acestaa cerut public, atunci, formarea unei comisii de analiză din care să facă parte reprezentanți ai CSM, ai Inspectoratului Județean în Construcții și ai Prefecturii Sibiu. Totul numai de ochii presei pentru că, în fapt, nu s-a întreprins nimic. “Nu-mi amintesc să se fi întrunit vreo comisie pe chestiunea asta, dar a trecut ceva vreme de atunci. Vă dați seama, am primit atâtea documente, și în vechea funcție, și în actuala, nu-mi aduc aminte de fiecare în parte. Știu doar că a fost o discuție pe această temă. Dar lucrurile astea pot fi aflate de la Prefectură”, spune, acum, Horațiu Răcuciu.
Însă nici la Prefectură nu-și mai amintește nimeni, nimic. După câteva verificări între angajați, actualul purtător de cuvânt al Prefecturii, Claudia Stanciu, a avut o singură concluzie: “nu există nicio comisie pentru bazinul Olimpia, în acest moment”.
Primăria l-ar vrea
În anul 2008, Primăria a făcut o cerere către Agenția pentru Sport, pentru cedarea în administrare a bazinului Olimpia. Președintele de atunci al Agenției, Octavian Belu, a respins, însă cererea primarului Klaus Johannis.
Între timp, la conducerea Agenției, devenită Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, a ajuns fostul președinte al Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, bine-cunoscută sibienilor încă din anul 2007, când a fost una dintre susținătoarele proiectului „72 de ore de baschet non-stop”, cu care Sibiul a intrat în World Records Academy. Tocală a declarat, pentru Turnul Sfatului, că nu i s-a adus la cunoștință problema de la bazinul Olimpia și că nimeni nu a cerut bani de la ANTS pentru remedierea problemei.
În schimb, Tocală ar lua serios în considerare o nouă cerere din partea Primăriei Sibiu. “Sigur că am analiza solicitarea. Dacă termenii sunt convenabili, se începe descentralizarea. Bineînțeles, cu condițiile impuse de Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv gratuitate pentru sportivii noștri și pentru competițiile organizate sub egida MTS”, a declarat Carmen Tocală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șeful Inspectoratului Județean , Viorel Cintean , Primăria Sibiu , Autoritatea Națională , Turnul Sfatului , Klaus Johannis , Clubul Sportiv Municipal Sibiu , horatiu racuciu , Inspectorii Primăriei Sibiu , Carmen Tocală , Colegiu Prefectural , Primăriei Sibiu , Prefecturii Sibiu , Mirela Gligore , Federației Române , Ministerul Tineretului , Bazinul Olimpia , Inspectoratul Judeţean , Construct Generme , Eurosib Natura , Claudia Stanciu , Octavian Belu , Orizont Alpin , Orizont Alpin Cluj Napoca , Rom Cons , World Records Academy , Inspectoratului Judeţean , Sorin Şerbu
Vizualizari: 721
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 11 ore
Canaris
Acum 11 ore
Olingpia Gafosdea