Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
0°C

Peste o suta de procese in numele dascalilor. Miza este de ordinul milioanelor de euro

Sindicatul Învățământului Preuniversitar, membru fondator al Federației Educației Naționale, a demarat la sfârșitul anului trecut peste o sută de procese împotriva fiecărei școli din județ, dar implicând ca parte în proces și Inspectoratul Școlar Județean, pentru o serie de drepturi salariale și bănești neacordate dascălilor sibieni. Dacă justiția le dă dreptate, dascălii sibieni membri de sindicat ar putea încasa, per total, câteva milioane de euro.

Liderul de sindicat, Teodor Fîrțonea, spune că nu este pentru prima oară când SIP pornește astfel de procese, și totul are la bază legislația proastă de la București. Mai exact, o serie din procesele demarate pornesc de la un alt proces câștigat irevocabil în 2009 privind modificarea bazei de calcul a veniturilor profesorilor și nepusă în practică. O altă serie de procese se referă la tăierea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor din 2010, care ar fi intrat în vigoare cu vreo două săptămâni înainte de termen și ar fi văduvit iar dascălii de niște venituri. ”Să ne căutăm dreptatea în instanță a rămas practic singura variantă a Sindicatului pentru a apăra drepturile salariațiilor din învățământ. Asistăm la sentințe de judecată definitive și irevocabile interpretate de autorități în o mie și una de variante, tocmai pentru a tergiversa acordarea unor drepturi. O parte din procesele la care faceți referire sunt de fapt o continuare a unui proces mai vechi care a pornit de la legea majorării salariilor dascălilor din 2008. Alte procese se referă la faptul că în anul 2010, când s-a produs tăierea cu 25 la sută s-a amânat plata cu două săptămâni astfel încât să ajungem calendaristic în luna iunie, tocmai pentru ca dascălii să intre în concediu”, a declarat Teodor Fîrțonea. În fine, o altă serie din cele peste o sută de procese demarate de SIP se referă la întreruperea înainte de termen a suplimentului de 100 de euro care se acorda dascălilor pentru achiziționarea de materiale didactice și cărți.

Dosarele se află pe rolul Tribunalului Sibiu și majoritatea au primit termene de judecată în a doua jumătate a anului 2013, în ciuda faptului că au fost înregistrate în decembrie 2012. Teodor Fîrțonea spune că și acest aspect reprezintă un fel de înțelegere tacită a autorităților pentru amânarea acordării banilor profesorilor. ”Am ajuns să ne sacrificăm copiii pentru niște economii la buget”, a concluzionat Fîrțonea.

În prezent, în județul Sibiu media salariilor în învățământ este de 1700 de lei brut, respectiv în jur de 1400 de lei net. Dacă scădem de aici salariile din mediul universitar, clar peste medie, se ajunge la un venit mediu în învățământul preuniversitar de aproximativ 1300 de lei.

Turnul Sfatului a solicitat și conducerii Inspectoratului Școlar Județean Sibiu un punct de vedere cu privire la procesele demarate de SIP. ”Până la data curentă, la nivelul IŞJ Sibiu nu au fost primite citaţii cu privire la dosarele la care faceţi referire, având ca obiect drepturile salariale menţionate de dumneavoastră, inclusiv acordarea suplimentului de 100 de euro”, au transmis reprezentanții ISJ Sibiu.

Dacă vor avea câștig de cauză, în jur de 4.000 de dascăli ar trebui să se bucure de niște bani în plus. SIP este reprezentat în instanță de casa de avocatură Muntean, din Sibiu.

În luna aprilie 2011 dascălii sibieni au mai câștigat în instanță 121 de milioane de lei, bani în plus la salariu, pentru neaplicarea legii de mărire a salariilor profesorilor cu 50%, lege promovată ”forțat” în timpul anului electoral 2008. Suma a fost eșalonată pe trei ani, de ea beneficiind în jur de 4.500 de profesori sibieni.Sumele reprezintă banii pe care dascălii sibieni ar fi trebuit să îi încaseze în perioada 1 octombrie 2008 – 31 decembrie 2009, perioadă în care ar fi trebuit să își facă efectul normativele prin care profesorilor le-a fost aprobată o creștere salarială de 50%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus