Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Dependenta de jocurile de noroc

Trăim într-o lume ce se dezvoltă continuu, o lume ce ne oferă totul având posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de servicii, oferte care de care mai tentante și uneori, chiar periculoase. Astfel că jocurile de noroc au reușit să prindă și ele tot mai mult “teren”. Este fascinant să vezi că dintr-o sumă mică pusă la bătaie poți avea un câștig dublu sau chiar mai mare fără a munci, ba chiar simțindu-te (relativ) bine.

Nu este nimic rău în a juca din când în când la loto, a trage un loz în plic, a face un pariu nevinovat sau a petrece o seară de poker împreună cu câțiva prieteni. Însă unii oameni nu reușesc să se oprească la acest stadiu, ba din contra încep să investească din ce în ce mai mulți bani în speranța că își vor recâștiga suma pierdută anterior.

Dependența față de jocurile de noroc se mai numește și ludomanie și are ca și caracterisici de bază faptul că persoana în cauză nu se poate controla, nu se poate opri din a juca și prezintă dificultăți în limitarea banilor sau/și a timpului petrecut în sala de jocuri. Deși, unii dintre cei dependenți de jocurile de noroc, realizează uneori că ceea ce fac nu este bine nici pentru ei, nici pentru cei apropiați lor, aceștia nu își pot controla impulsul de a se jucă și continuă să o facă riscând să piardă tot ce au.

Ludopaţii vor jucă indiferent de starea pe care o au (euforici sau depresivi), de situația materială (ajung să ia lucruri din casă pe care le vând doar să mai obțină ceva bani pentru a juca), de relațiile pe care și le distrug încet dar sigur cu cei din jurul său. Și toate acestea le va face doar pentru că în mintea sa nu poate fi loc de altceva decât de jocuri de noroc și de cum să facă să mai poată juca. În fața celor apropiați pot minți și promite în van că nu vor mai juca/paria, însă pe ascuns vor continua să o facă pentru că nu se pot opri.

Intrând în cercul vicios al jocurilor de noroc, ludopatul își pune în pericol relația cu familia, va recurge la gesturi extreme pentru a-și satisface nevoia de a se juca (poate încălca legea), va încerca să manipuleze și să minimalizeze sumele pierdute.

Acest tip de dependență de cele mai multe ori se asociază și cu altele gen: dependența de alcool, dependența de droguri, dependența de tutun, aduce cu sine iritabilitate, violenţă, anxietate, depresie și posibil sinucidere în cele mai grave cazuri. Dependența de jocurile de noroc se poate trata cu ajutor specializat, cu vointa și sprijin din partea familiei, este o muncă lungă și grea, însă nu imposibilă.

La tot pasul întâlnim baruri sau fel și fel de săli de joc/ casino, ispita e la fiecare colț, însă puterea noastră de a face diferența între ce este bun pentru noi și ce ne afectează trebuie să ne însoțească în permanență pentru a nu cădea pradă acestor dependențe.

Vizualizari: 758

Comentarii

4 comentarii

Laviniu Negru

Acum 8 ani

Toate vertebratele de pe planeta se joaca. Oamenii fiind fiinte complexe joaca enorm de multe jocuri, unele simple, altele complicate. Jocul de noroc face parte din natura omului, daca il interzici prin lege cu siguranta se va parctica ilegal (ca pe vremea cealalta) . Nu trebuie sa faceti lobby pentru loz in plic si loto (care-s monopol de stat), cu totii stim ca Loteria Romana este in mainile unor smecheri cu radacini in fosta Securitate. Ce poate sa faca legiuitorul (adica Parlamentul cel puturos) pentru dependentii de jocuri ? Aici cred ca ar fi de urmat modelul german, pe scurt lucrurile stau cam asa: accesul la jocuri se face pe baza unui card personalizat, si dependentul are dreptul sa joace o suma rezonabila (100 de euro sau cam asa ceva) pe luna. Ca observator al fenomenului am remarcat ca in judetul Sibiu exista o firma de \"specialitate\" in Dumbraveni cu oameni de toata isprava, producatori autohtoni de jocuri. Recomand o vizita de documentare in Dumbraveni, merita sa vedeti cum se proiecteaza software si hardware pentru gambling (jocuri de noroc).
Raspunde

cazangiul

Acum 8 ani

vreme mai multe poze cu tine
Raspunde

alt cazangiu

Acum 8 ani

vreme si mai multe poze cu tine
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

Cazangiilor,daca va place fata curtati-o si,daca va suride norocul ,cuceriti-o!Partea proasta e ca are pregatire de psiholog deci o sa \'\'citeasca\'\' instant{ca Ness-ul!) cocalarii din voi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus