Tema acestei săptămâni am ales să fie claustrofobia din simplul motiv că este una dintre cele mai răspândite și întâlnite fobii, ea reprezentând frica irațională de a sta în spații închise, mici.
Persoanelor claustrofobe nu le este teamă neapărat de locurile mici și închise în sine, ci de ce ar putea păți, trăi sau simți dacă ar exisa posibilitatea de a rămâne blocați acolo pentru o perioadă de timp.
De la un simplu gând de genul acesta în mintea lor apar tot felul de “scenarii”, care de care mai înfricoșătoare, iar astfel apar episoadele de claustrofobie. Aceasta este o tulburare psihică, anxioasă ce aduce cu sine atacuri de panică, persoana în cauza simțind cel mai adesea că nu mai are aer, că se sufocă, simte înțepături în piept, transpiră abundent, pulsul este accelerat, prezintă senzații de amețeală, vomă și leșin.
Claustrofoia afectează intreagul stil de viață, deoarece activitățile sociale vor fi din ce în ce mai puține ajungându-se chiar la a fi evitate. O persoană claustofobă va evita să meargă de exemplu în diverse activități cu trenul, cu avionul sau cu o telecabină. Va încerca să își petreacă cât mai mult timp în spații larg deschise și aerisite evitând tot ce implică elemente ce ar putea declanșa fobia.
Claustrofobia nu este o teamă cu care ne naștem, ci o dobândim pe parcursul vieții, dezvoltându-se (posibil) ca urmare a unui eveniment traumatizant trăit în copilărie sau la un moment dat.
Putem spune că este o frică “învăţată” deoarece ea poate apărea și ca urmare a avertizărilor primite în mod consecvent asupra unui posibil pericol: “Ai grijă să nu rămâi blocat în lift!/ Ai grijă să nu rămâi singur în compartimentul trenului că nu se știe ce poți păți!” etc.
O altă posibilă cauza a instalării claustrofobiei în viață unui om ar putea fi traiul său de zi cu zi în încăperi mici, încăperi în care omul este privat de a avea un spațiu personal. Astfel că dacă persoană claustrofobă ar conștientiza faptul că teamă lui a fost oarecum învățată și ar urmă alături de specialiști un tratament adecvat plus o formă de terapie ar reuși să o diminueze sau chiar să o înlăture.
De ce spun că alături de o echipă specializată? Foarte simplu, deoarece sunt persoane care se aventurează în tot felul de încercări pentru a scăpa de claustofobie punându-se față în față cu această teamă, înfruntând frică. Însă tot ce reușesc să facă acestea este doar să își agraveze afecțiunea. Închei prin a spune că nimic nu ar trebui să ne oprească să ne trăim fiecare clipă cât mai frumos, fără a avea frici nefondate. Nu lăsați o fobie să vă priveze de lucruri și evenimente ce v-ar putea marca într-un mod plăcut!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3310
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 1 oră
K.Samuel
Acum 1 oră
Un sibian vero
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989