Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Baschetbalistele U15, in primele 8 din tara: "Am ajuns la Turneul Final, dar nu e oprim aici!"

Într-un oraș ca Sibiul, unde nu există echipă feminină de baschet, iar cea masculină nu o duce prea bine, junioarele U15 de la CSȘ Sibiu s-au calificat, în final de martie, pentru cel de-al doilea an consecutiv, la Turneul Final al campionatul național.

Toate începuturile sunt grele, dar, pe măsură ce te apropi de țelul propus, drumul nu mai pare atât de dificil. La CSS Sibiu, în aprilie anul trecut, s-a făcut o fuziune între fetele născute în 1998 și cele de ’99, din care a rezultat o singură grupă. Antrenorul preconiza rezultate abia peste doi ani de zile. S-a înșelat. Și bine a făcut, pentru că sportivele care acum sunt la U15 au terminat anul trecut pe locul opt, în țară. Acum, din nou, acestea sunt între cele mai bune opt formații de junioare U15.„Le-am promis că în doi ani de zile o să apară și rezultatele, propunându-mi obiective pe un termen mai îndelungat. Sincer, nu mă așteptam să apară atât de repede. Asta nu înseamnă că noi am lucrat foarte bine, ci doar că am lucrat mai bine ca alții”, subliniază antrenorul Lucian Negru, cunoscut pentru trăirile pătimașe și strictețea pozitivă cu care „le injectează baschetbalină” sportivelor.

Totul a început cu câștigarea unei cupe, anul trecut, la Alba. După o lună de muncă! „Acesta a fost impulsul, primul pas, dar unul care le-a dat fetelor aripi”. De subliniat că toate junioarele sunt sibience. O reușită notabilă, mai ales că, spune antrenorul, copiii din ziua de astăzi nu mai sunt atât de deschiși când vine vorba de sport.

Arma secretă - forța grupului

Echipa de U15 a Clubului Sportiv Școlar Sibiu muncește mult și bine. Majoritatea antrenamentelor se desfășoară la șase dimineața, fie din cauza programului școlar, fie pentru că atunci sala de la Teatru e liberă. „Sunt adeptul ritmului spartan, dar fetele apreciază acest ritm. Trebuie să le educăm din punct de vedere sportiv, dar și al igienei, comportamentului în societate, integrării într-un grup. E normal să fie niște reguli”, punctează profesorul, care a cunoscut, alături de baschetbaliste, emoția Turneului Final și în 2012.

Dar, performanța din 2013 este cu atât mai importantă, cu cât ediția din acest an este mai dificilă, prin prisma numelor grele pe care sibiencele le-au întâlnit. Drumul, anevoios și presărat cu formații experimentate, a fost străbătut cu înțelepciune și dăruire. De exemplu, în TS Grupa Valorică A, sibiencele au întâlnit și campioana en-titre, CSȘ Alexandria. Trebuie menționat că în Alexandria echipa de U15 este pusă pe un piedestal al mândriei locale, bucurându-se de sprijinul autorităților, atât prin bannere, cât și prin necesarul financiar. „Nu le-am spus fetelor că nu luam în calcul jocul, drept dovadă că s-au luptat și am pierdut până în 15 puncte. Am fost acolo!”, mărturisește antrenorul care a reușit, împreună cu echipa sa, o calificare la turneul final de pe locul patru, lăsând acasă formațiile din Tg. Secuiesc și Sf. Gheorghe. „Au progresat. Normal, nu avem experiența altor echipe, nici susținerea lor. Dar, clar, este un lot care se bazează pe forța echipei”, subliniază antrenorul de la CSȘ Sibiu.

„Există posibilitatea să ieșiți campioane!”

Asta le-a transmis profesorul elevelor sale, înaintea Turneului Semifinal. S-a bazat pe puterea grupului și dorința crescândă de performanță a fetelor, chiar dacă la turneu „echipe accsibile nu mai sunt”. „Eu o să fiu mulțumit și dacă urc două-trei locuri, că am depăși performanța de anul trecut. Important este că am ajuns acolo, dar, vă spun, nu ne oprim aici! Sunt echipe mici care răstoarnă carul mare”, conchide Lucian Negru, antrenorul junioarelor U15 de la CSȘ Sibiu.

Sufletul echipei, pivotul de 1.78

Chiar dacă echipa mizează pe forța grupului, Turneul Semifinal a scos-o în față de Laura Suciu. Sportiva, care joacă pe poziția 5, s-a născut în 1999 și are o înălțime de 1.78 metri. La turneu i-a încântat pe toți cu cele 84 de recuperări, care au urcat-o pe prima treaptă a clasamentului. „Chiar zicea un domn de la Timișoara că e sufletul echipei, că nu a mai văzut un om care să cadă, să se ridice și să nu se plângă niciodată. E și de 10 la școală! Am vreo patru fete de 10!”, povestește, antrenorul Negru, care nu ezită să o nominalizeze nici pe Patricia Stoica „joacă senzație, dar are extremități – când rău, când foarte bine!”, conchide acesta.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

practicant

Acum 9 ani

felicitari! multa bafta in continuare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus