Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Luca vrea paza militarizata la Brukenthal. "Avem patrimoniu de peste un miliard de euro"

Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că valoarea patrimoniului găzduit de instituţie depăşeşte un miliard de euro şi că vor fi făcute "toate demersurile necesare" pentru instituirea pazei militarizate, cu jandarmi.

"Vom face toate demersurile necesare ca să intrăm în rândul lumii, să avem pază asigurată de Jandarmerie. Una este o instituţie militarizată şi alta este o instituţie privată, chiar dacă autorizată să asigure paza. E cu totul altceva. Jandarmeria este o structură naţională, care dispune de echipe de intervenţie rapidă şi dotarea necesară", a spus Sabin Luca, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în baza unei Hotărâri de Guvern există mai multe muzee din ţară la care paza este asigurată de către structurile Jandarmeriei.

"Se fac acum demersuri şi se poată discuţii între ministere (pentru obţinerea pazei militarizate şi la Muzeul Brukenthal - n.r). Nu este necesară o nouă hotărâre de Guvern, ci doar să se aprobe o adăugare pe lista deja existentă", a afirmat el.

Potrivit acestuia, clădirile la care ar fi necesară instituirea pazei militarizate sunt cele de "importanţă zero", adică Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Muzeul de Istorie, toate aflate în centrul Sibiului.

Întrebat despre valoarea patrimoniului care se află în aceste clădiri, Sabin Luca a afirmat că "depăşeşte un miliard de euro".

"Pentru «Omul cu tichia albastră» (tabloul lui Jan van Eyck, aflat în patrimoniul muzeului şi considerat a fi cel mai valoros - n.r.) s-a încheiat o poliţă de 50 de milioane de euro, acum tabloul fiind trimis la o expoziţie la Verona", a detaliat Sabin Luca.

Luca a fost întrebat dacă se teme pentru siguranţa pieselor de patrimoniu pe care le găzduieşte instituţia, el răspunzând că, deşi "despre sistemele de securitate nu se vorbeşte public", muzeul are "sisteme vechi şi sisteme super noi" prin care se garantează securitatea patrimoniului.

"Când te bagi într-o luptă de K.O. nu te temi de efectul loviturii. Nu mi-este teamă pentru că noi asigurăm siguranţa pieselor care există şi cu sisteme din afara vizibilului. Este o procedură complicată", a afirmat Luca.

Cele mai valoroase lucrări pe care le deţine Muzeul Brukenthal - un număr de 23 de tablori - se află în Palatul Brukenthal.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

ion de la sat

Acum 9 ani

Dom director este cam idiot.Cum ar vrea sa pazeasca firma aia de paza patrimoniu la pret de rahat?Sa cheme o firma serioasa de paza si sa plateasca si va avea paza adevarata.
Raspunde

x

Acum 9 ani

ioane...daca sari cu banu...nu e problema...mie mi place de luca. Hai Luca, da i bataie! Bravo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus