A escalada un munte, a te plimbă cu telecabina, a folosi parapanta sau a urca în avion pentru a parcurge o distanță mai mare într-un timp mai scurt pot fi lucruri ce ne fac să ne simţim bine, să ne relaxăm, sau să economisim timp, însă pentru unele persoane aceste lucruri pot părea de-a dreptul înfricoșătoare deoarece au teamă de înălțime.
Așa cum spuneam și într-un articol anterior, fobia este o stare patologică de neliniște, o frică nemotivată, persistentă și intensă. Frica de înălțime se mai numește și acrofobie, iar o persoană care suferă de această fobie prezintă o stare de disconfort și neliniște excesivă chiar și în momentul în care se gândește că ar putea fi pusă în situația de a fi undeva sus la înălțime, de exemplu pe o pasarelă, pe un balcon, într-o telecabină sau chiar avion.
Majoritatea fobiilor apărând undeva în copilărie, într-o situație în care a trăit o stare de disconfort sau chiar teamă, iar mai apoi a asociat acel loc cu gândul că poate păți ceva rău sau pur și simplu a “învăţat” în copilărie să îi fie frică (de ex: “cand transversam cu părinții o pasarelă, aceștia mă țineau strâns de mână astfel că aveam impresia că pot păți ceva rău dacă mai trec prin acel loc și am început să îl evit din ce în ce mai mult”).
O persoană căreia îi este frică de înălțime în momentul în care este pusă “faţă în faţă” cu înălțimea va avea stări de amețeală, dureri de cap, dureri de stomac, va prezenta incapacitate de mișcare, dificultăți de respirație și de concentrare, va transpira, va avea tendința de a se clătina neputându-și menține echilibrul. Sunt mai multe metode prin care această fobie poate fi învinsă, iar una dintre ele este acea prin care persoana în cauză este pusă să își ia “inima în dinţi” și să își învingă teamă expunându-se acesteia. Adică, dacă vă e teamă să priviți în jos de la etajul 8, exact asta trebuie să faceți.
Dar, recomand să nu fiți singuri în acele momente, ci să aveți lângă dumneavoastră pe cineva apropiat, o persoană care vă cunoaște fobia și va înțelege, și obligatoriu să fiți odihnit!
Apoi o altă metodă ar fi cea a autocontrolului și a relaxării, adică să va induceţi o stare de bine și de control interior, să va simțiți stăpâni pe situație orice s-ar întâmpla (știu că e greu în acele momente!) și de ce nu să aveți pregătită o a”replică” pe care să o repetați în minte și care să va amelioreze stare de rău.
Relaxați-vă cu ajutorul unei amintiri plăcute, gândiți-vă la oamenii dragi vouă, la situații în care v-aţi simțit confortabil, astfel veți vedea că încet, încet va veți putea controla mintea, deci veți controla fobia și de ce nu poate o veți înlătura.
Orice metodă veți folosi să nu aveți pretenția ca fobia să dispară imediat, ci în timp, cu multă muncă, perseverență și de ce nu cu ajutorul unui specialist. Închei prin a va reaminti că viața ne oferă multe plăceri și bucurii, și ar fi păcat să renunțăm la ele pe fondul unor frici nemotivate și nereale, bucurați-vă de tot ce vă înconjoară și trăiți fiecare zi ca și cum ar fi ultima!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5966
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Newman
Acum 3 ore
Silviu
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Sibian