În data de 9 mai 2013 se împlinesc 136 de ani de când România și-a câștigat independența, iar la Sibiu acest moment a fost marcat printr-o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului din Toate Timpurile, amplasat pe platoul din fața Cercului Militar.
La ceremonialul militar și religios au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, militari din cadrul Garnizoanei Sibiu, Mitropolitul Ardealului, dar și câțiva sibieni.
Ceremonia a început cu primirea prefectului judeţului Sibiu, apoi s-au intonat imnurile României şi Europei. Apoi, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire.
Cindrea a încurcat secolele
Au urmat depunerile de coroane, precedate de discursurile Prefectului Sitterli și președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.
De altfel, în discursul său, Ioan Cindrea a a vorbit despre cei 136 de ani care au trecut de la obținerea Independenței de stat a României, însă în momentul când a reprodus anul Independenței, Președintele CJ Sibiu a confundat 1877 cu 1977(video - 0.30). „Cei care și-au dat viața și s-au jertfit trebuie comemorați, fiindcă ne-au lăsat o țară independentă, liberă după 9 mai 1977...”, a punctat Cindrea.
De partea cealaltă, Ovidiu Sitterli a apelat la un discurs citit de pe foi - lucru care l-a ferit de greșeli „seculare”. Prefectul s-a limitat la a le readuce aminte celor prezenți însemnătatea zilei de 9 mai, în destinul României și al Europei.
De asemenea, l-a eveniment au luat parte și reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Sibiu, membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război „Traian Moşoiu”, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, cât și cadre aparținând Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Sibiu, Centrul Chinologic Sibiu şi Inspectoratului Judeţean Şcolar Sibiu.
Kogălniceanu, 9 mai 1877: „ Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”
Peste 10.000 de ostași s-au jertfit în primăvara lui 1877, însă sacrificiul lor nu a fost în van, air Armata Română a triumfat, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin. Independența țării s-a produs după aproape cinci secole de dominație otomană.
În 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara, în Parlament: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act de faptul că „rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.
Senatul a adoptat, de asemenea, o moţiune prin care tributul datorat Porţii era anulat şi trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Marile Puteri s-au abţinut să recunoască independenţa, iar actul politic românesc era calificat de Turcia drept „rebeliune”.
În cele din urmă, Independenţa României, ca şi cea a Serbiei şi Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).
Triplă semnificație a zilei de 9 mai:
1. Independența României - 1877
2. Sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial și capitularea necondiționată a Germaniei - 1945.
3. Ziua Europei sau Ziua Schuman - 1950. Se comemorează Declarația ministrului de externe francez Robert Schuman, prin care acesta a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni ale Franței, Germaniei de Vest și a a altor state. Declarația Schuman a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului(CECO), devenită ulterior Uniunea Europeană.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Urgență Sibiu , Ioan Cindrea , Laurențiu Streza , Județului Sibiu , Consiliului Județean Sibiu , Armată Română , Primăriei Municipiului Sibiu , Cercului Militar Sibiu , Uniunea Europeană Guvernului P , Comunităţii Europene , Ovidiu Sitterli , Mihail Kogălniceanu , Traian Moşoiu , Ziua Schuman , Garnizoanei Sibiu , Ziua Europei , Adunarea Deputaţilor , Mitropolitul Ardealului , Asociaţiei Naţionale , Declarația Schuman , Doilea Război Mondial , Monumentul Ostașului , Toate Timpurile , Centrul Chinologic Sibiu , Independenţa României , Robert Schuman , Marile Puteri , Prefectului Sitterli , San Stefano , Cadrelor Militare
Vizualizari: 760
Ultimele comentarii
Acum 45 minute
Joe Doe
Acum 52 minute
MergeTreaba
Acum 53 minute
Asdfasdf
Acum 56 minute
Georje
Acum 1 oră
Uncas