Joi,
08.12.2022
Parțial Noros
Acum
3°C

Ziua Independentei Romaniei, sarbatorita la Sibiu prin depunere de coroane si o greseala de un veac | Video

În data de 9 mai 2013 se împlinesc 136 de ani de când România și-a câștigat independența, iar la Sibiu acest moment a fost marcat printr-o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului din Toate Timpurile, amplasat pe platoul din fața Cercului Militar.

La ceremonialul militar și religios au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, militari din cadrul Garnizoanei Sibiu, Mitropolitul Ardealului, dar și câțiva sibieni.

Ceremonia a început cu primirea prefectului judeţului Sibiu, apoi s-au intonat imnurile României şi Europei. Apoi, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de pomenire.

 

Cindrea a încurcat secolele

Au urmat depunerile de coroane, precedate de discursurile Prefectului Sitterli și președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.

De altfel, în discursul său, Ioan Cindrea a a vorbit despre cei 136 de ani care au trecut de la obținerea Independenței de stat a României, însă în momentul când a reprodus anul Independenței, Președintele CJ Sibiu a confundat 1877 cu 1977(video - 0.30). „Cei care și-au dat viața și s-au jertfit trebuie comemorați, fiindcă ne-au lăsat o țară independentă, liberă după 9 mai 1977...”, a punctat Cindrea.

 

De partea cealaltă, Ovidiu Sitterli a apelat la un discurs citit de pe foi - lucru care l-a ferit de greșeli „seculare”. Prefectul s-a limitat la a le readuce aminte celor prezenți însemnătatea zilei de 9 mai, în destinul României și al Europei.

 

 

De asemenea, l-a eveniment au luat parte și reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Sibiu, membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război „Traian Moşoiu”, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, cât și cadre aparținând  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Sibiu, Centrul Chinologic Sibiu şi Inspectoratului Judeţean Şcolar Sibiu.

 

Kogălniceanu, 9 mai 1877: „ Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”

Peste 10.000 de ostași s-au jertfit în primăvara lui 1877, însă sacrificiul lor nu a fost în van, air Armata Română a triumfat, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin. Independența țării s-a produs după aproape cinci secole de dominație otomană.

În 9 mai 1877, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara, în Parlament: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act de faptul că „rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.

Senatul a adoptat, de asemenea, o moţiune prin care tributul datorat Porţii era anulat şi trecut în contul cheltuielilor pentru armată. La început, Marile Puteri s-au abţinut să recunoască independenţa, iar actul politic românesc era calificat de Turcia drept „rebeliune”.

În cele din urmă, Independenţa României, ca şi cea a Serbiei şi Muntenegrului, precum şi unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) şi prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

 

Triplă semnificație a zilei de 9 mai:

1. Independența României  - 1877

2. Sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial și capitularea necondiționată a Germaniei - 1945.

3. Ziua Europei sau Ziua Schuman - 1950. Se comemorează Declarația ministrului de externe francez Robert Schuman, prin care acesta a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni ale Franței, Germaniei de Vest și a a altor state. Declarația Schuman a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului(CECO), devenită ulterior Uniunea Europeană.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

15 comentarii

SIB

Acum 9 ani

Sasalaul sef, iar nu a participat? Bai, ce greata are asta fata de toate aniversarile romanesti, inclusiv ziua nationala!
Raspunde

ana

Acum 9 ani

Daca participa tot asa ziceai tu un om de nimic
Raspunde

un sas

Acum 9 ani

ana eu as zice sal pupi pe sasu in gura cind se baga cu capu in soba
Raspunde

istoric

Acum 9 ani

au fost si sasi medici care au luptat in razboiul de independenta . Badea Cirtan a donat armatei romane 1200 oi . Sa nu aitati de Avram Iancu . In razboiul de independenta 4500 ostasi morti si 3500 de raniti . Tata lui tata mare a fost inproprietarit de rege cu 5 pogoane pamint si drepturi . In primul razboi au murit 500.000 romani . In al doilea circa 1.000.000 romani . Nu ia convenit ca era si aniversarea, terminarea celui de al doilea razboi , inpotriva masini de razboi germane. Greselile sint tendentioase ,a uitat cind se pupa cu tovarasul nicu ceausescu si faceau urgi , parangheli , cenacluri , mergeau la 5 restaurante inpreuna pe zi , se minca cel mai bine in judet.
Raspunde

@4. istoric (IP 109.100.42.149)

Acum 9 ani

dl. istoric, daca invatati si putina gramatica nu strica, dar asa v-ati facut de ras: ati pocit limba romana in ultimul hal; sasu se ocupa de sensurile giratorii, nu de aniversari romanesti
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Corect raspuns...dar incomplet.. Sasul se ocupa de de sensurile giratorii, nu de aniversari romanesti...cand nu are treaba cu copiii rromilor
Raspunde

eugen

Acum 9 ani

8 mai = incheierea razboiului = nemtii au semnat capitularea necondiționată la 7 mai, prevederile au intrat în vigoare la 8 mai. 9 mai = ziua Europei. 10 mai = ziua nationala Romaniei (1966-1948) = in 1877 principele Carol a semnat proclamatia de independenta a Romaniei Amestecarea lor s-a produs in epoca comunista.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Pe vremea aceea cred ca era mult mai bine pentru toti ardelenii, caci nu faceam parte din Romania.
Raspunde

Sibian adevărat

Acum 9 ani

Intradevăr, pe vremea aceea curgea miere pe Someș și lapte pe Tisa. Acum curge doar sloboz de la atâta labă.
Raspunde

@9

Acum 9 ani

intradevar Sibian adevarat..guraliv si labagiu..si la munca pirpiriu…
Raspunde

10 MAI

Acum 9 ani

Orele 17 se vor oficia la Biserica Ursilinelor un Te Deum pentru Familia Regala si o slujba de pomenire a lui Ion Gavrila Ogoranu.Alzara
Raspunde

bravo

Acum 9 ani

peste 3 zile pune mina imperul austriac pe caile ferate , tara sa chinuit cu sacrifici 100 ani la infrastructura , posta la unguri , petrolul la austro - rusi , industria desfiintata , utilaje vopsite din imperii , cumparate de la investitori strategici , mafia italiana la banci , administratie , justitie ,partide , materiale radioactive occidentala la gropile de gunoi ,vacile aruncate din sat pentru panouri solare , vile si parcuri economice , euri si mutati genetice in mincare . ... succes ...plecam in antartica , in bejenie ! !!!!!!!!
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

astai independenta vlahilor sub conducere habsburgica nu a ardelenilor....in ardeal am fost intodeauna independenti de turcalai........hai autonomia de mitici.eliberareaaaaaaaaaaaaaaaaa
Raspunde

B.Utoru

Acum 9 ani

1. Băi eugen, tu ai fi bun de preşedinte al CJA (vezi greşeala de un veac). 2. La TS comentează tot felul de lăbari agramaţi. Io citesc postările doar ca să mă distrez şi să ies din mahmureală. Mai şi postez câteodată, da\' asta nu înseamnă că-s ca ei.
Raspunde

bravo

Acum 9 ani

miine este ziua romilor , participa si inparatul din concediu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus