Că ne place sau nu, din ce în ce mai des auzim despre tot felul de “episoade” violente care se petrec în școli, care mai de care mai impresionante. Ne trimitem copiii la școală să învețe, îi trimitem (știm noi) într-un mediu sigur și de unde pot acumula informații care-i să-i ajute în viitor, însă și aici apar violențe/furturi.
Cu toți ne întrebăm ce s-a întâmplat de elevii au devenit agresivi? Ce anume le strâneşte acest comportament deloc acceptat în societate? Răspunsul este destul de simplu: prin promovarea, aproape zilnică, a nonvalorilor și a modelelor nocive în toate rețelele media, prin postarea pe internet de filmulețe agresive ce incită și prin accesul copiilor la toate acestea fără a fi cumva controlați. S
e știe deja că un copil învață cel mai mult și ușor prin imitare, și încă de mic el este expus informațiilor, iar aici intervine rolul părintelui, al educatorului, al profesorului, al tutorelui, al adultului mai pe scurt, care să îl învețe să discrimineze între ce este bun de copiat/preluat și ce nu.
Ori prin nesupravegherea copilului, prin lăsarea lui în față televizorului/calculatorului pe termen “nelimitat” și necontrolat copilul/ elevul va fi tentat să preia comportamente deviante.
Nimeni nu spune că trebuie păzit copilul pas cu pas și urmărit la fiecare mișcare, nimeni nu spune să îi îngrădești copilului libertatea însă printr-un program potrivit vârstei lui, atenție, afectivitate, ascultare și identificare a nevoilor copilului se restrânge cercul posibilității preluării unor modele nocive.
Foarte important este și faptul că părintele este primul și cel mai important model al copilului, astfel că părintele trebuie să aibă comportamentul pe care și-ar dori și se așteaptă să îl aibă copil său. Însă tot mai mulți părinți sunt din ce în ce mai ocupați să “facă bani” pentru a oferi copilului “totul”, uitând să îi ofere cel mai prețios lucru: timp!
Timp să stea cu el, timp să afle ce se mai întâmplă în viața copilului, timp să îl învețe că banii nu sunt totul, timp pentru educarea lui, așa cum nimeni nu poate să o facă cu adevărat în locul lor.
De asemenea și profesorii au un rol important, astfel că ei trebuie să găsească o cale să ajungă la elevi, să nu fie neapărat autoritari ci poate mai degrabă să își găsească un fel/stil propriu pentru a clădi o relație benefică amândurora. Așa cum spuneam și în alte articole, copilul este ca un burete care absoarbe informația rapid. Noi însă avem rolul de a-l ajuta cu ce anume îi este sau nu de folos.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 2348
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Sfefan
Acum 56 minute
Stefan
Acum 1 oră
Stefan
Acum 1 oră
John doe
Acum 1 oră
Sibian