Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Violenta in scoli

Că ne place sau nu, din ce în ce mai des auzim despre tot felul de “episoade” violente care se petrec în școli, care mai de care mai impresionante. Ne trimitem copiii la școală să învețe, îi trimitem (știm noi) într-un mediu sigur și de unde pot acumula informații care-i să-i ajute în viitor, însă și aici apar violențe/furturi.

Cu toți ne întrebăm ce s-a întâmplat de elevii au devenit agresivi? Ce anume le strâneşte acest comportament deloc acceptat în societate? Răspunsul este destul de simplu: prin promovarea, aproape zilnică, a nonvalorilor și a modelelor nocive în toate rețelele media, prin postarea pe internet de filmulețe agresive ce incită și prin accesul copiilor la toate acestea fără a fi cumva controlați. S

e știe deja că un copil învață cel mai mult și ușor prin imitare, și încă de mic el este expus informațiilor, iar aici intervine rolul părintelui, al educatorului, al profesorului, al tutorelui, al adultului mai pe scurt, care să îl învețe să discrimineze între ce este bun de copiat/preluat și ce nu.

Ori prin nesupravegherea copilului, prin lăsarea lui în față televizorului/calculatorului pe termen “nelimitat” și necontrolat copilul/ elevul va fi tentat să preia comportamente deviante.

Nimeni nu spune că trebuie păzit copilul pas cu pas și urmărit la fiecare mișcare, nimeni nu spune să îi îngrădești copilului libertatea însă printr-un program potrivit vârstei lui, atenție, afectivitate, ascultare și identificare a nevoilor copilului se restrânge cercul posibilității preluării unor modele nocive.

Foarte important este și faptul că părintele este primul și cel mai important model al copilului, astfel că părintele trebuie să aibă comportamentul pe care și-ar dori și se așteaptă să îl aibă copil său. Însă tot mai mulți părinți sunt din ce în ce mai ocupați să “facă bani” pentru a oferi copilului “totul”, uitând să îi ofere cel mai prețios lucru: timp!

Timp să stea cu el, timp să afle ce se mai întâmplă în viața copilului, timp să îl învețe că banii nu sunt totul, timp pentru educarea lui, așa cum nimeni nu poate să o facă cu adevărat în locul lor.

De asemenea și profesorii au un rol important, astfel că ei trebuie să găsească o cale să ajungă la elevi, să nu fie neapărat autoritari ci poate mai degrabă să își găsească un fel/stil propriu pentru a clădi o relație benefică amândurora. Așa cum spuneam și în alte articole, copilul este ca un burete care absoarbe informația rapid. Noi însă avem rolul de a-l ajuta cu ce anume îi este sau nu de folos.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2652

Comentarii

5 comentarii

Jiji

Acum 10 ani

Vorbesti prostii fa panaramo,sti tu ceva ?nici so sugi nu cred .mai bine pozeaza dezbracata.
Raspunde

usor

Acum 10 ani

are dreptate Jiji. De cand lumea exista violenta in scoli. Prin anii ´70, de ex., se bateau sasii cu romanii, in fiecare pauza. Capete sparte, nasuri sparte etc. Mai tarziu ne-am imprietenit, cu unii pe viata. Asa erau copiii (baietii) normali, sanatosi. Acum vreti sa faceti din ei o turma de oi, prada usoara intr-o societate dominata de lupi.
Raspunde

@Lavinia Albu

Acum 10 ani

esti mamica? daca da, una buna? din perspectiva sotului sau a copilului?
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Copy-Paste:[...]2. usor (IP 195.200.70.48) are dreptate Jiji. De cand lumea exista violenta in scoli. Prin anii ´70, de ex., se bateau sasii cu romanii, in fiecare pauza. Capete sparte, nasuri sparte etc. Mai tarziu ne-am imprietenit, cu unii pe viata. Asa erau copiii (baietii) normali, sanatosi. Acum vreti sa faceti din ei o turma de oi, prada usoara intr-o societate dominata de lupi. (13:43:29)[...].O SUPAPA TREBUIE sa EXISTE...Aceea era Cantitatea NORMALA de violenta. Era normala, fiindca exista si alta SUPAPA: Sportul intens..Dar chiar CASTRAREA viitorilor BARBATI asa cum apare-n dubioasele Science-Fiction e mult mai pagubitoare..INSA acum exista alt pericol:CRIMINALITATEA DEZLANTUITA si violenta. Cu droguri si bande.. Inainte era poarta incuiata, Elev de Serviciu, in pauza nu iesea nimeni in strada, Uniforma cu Numar Matricol si Control la Intrare. PUSCARIE?! ziceti voi? Mda, dar in COLEGIILE PARTICULARE exista UNIFORMA, elevii se mandresc cu ea si exista DISCIPLINA si se invata pe rupte..Si nu intra cine vrea si cum vrea..Si in pauza exista Profesorul de serviciu in curte si profesor de serviciu pe coridoare.. TOTI trebuiau sa iasa in pauza..scutitii medical..nu..E un MODRU in toate..toate se leaga intre ele..
Raspunde

gigi boruga

Acum 10 ani

eu as zice violul in scoli...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus