În anii următori, administrația locală va trece la un nou sistem de gestionare a locurilor de parcare: toate, inclusiv cele din cartiere, vor deveni locuri cu plată. Acest proiect, de durată, va avea mai multe etape, iar printre primele implementate va fi cea de ridicare a mașinilor care parchează pe actualele locuri cu plată, dar nu achită contravaloarea acestui serviciu.
”Eu nu mă grăbesc foarte mult (referitor la transformarea tuturor locurilor în locuri de parcare cu plată – n.r.), pentru că este o cheltuială suplimentară și nu văd nevoia stringentă acum, de a generaliza chestiunea. Dar trebuie să fim conștienți că a parca o mașină într-un oraș de secol XXI nu devine un drept, ci devine un lux. Luxul se plătește. Peste tot în lume evoluția este aceasta și nu vom putea face excepție prin simplul fapt că nu avem de unde scoate tot mai multe locuri de parcare. Și atunci trebuie tratat ca și un serviciu contra cost”, a declarat azi primarul Klaus Johannis.
În Sibiu sunt amenajate peste 9.500 de locuri de parcare, dintre care 2.607 sunt în zona centrală a orașului, potrivit calculelor administrației locale.
Până atunci: plătiți sau vi se ridică mașina
Deocamdată, transformarea tuturor locurilor de parcare în unele cu plată este un proiect cu termen lung de implementare. Până atunci, însă, administrația locală va amplasa în această vară 30 de noi automate de eliberare a tichetelor de parcare. La acestea se poate plăti cash sau cu cardul pentru un număr de ore de parcare ales de fiecare șofer. După amplasarea acestor automate în tot orașul, va urma o perioadă de ”acomodare” – aproximată la unul sau doi ani. Mai apoi, mașinile care nu vor avea pe bord, la vedere, tichetele de parcare vor fi ridicate de Serviciul ridicări auto din cadrul SC Piețe Sibiu SA.
”Vom înlocui automatele acelea vechi, cu bilete care se găsesc sau nu. Este un sistem ca în țările cu apă caldă: poți să plătești cash sau cu cardul. Și poți să parchezi cât vrei, dacă plătești. Nu ai plătit: te-au ridicat, te-au dus via Dumbrăvii, la Tursib. La început vom lăsa oamenii să se obișnuiască. Va dura un pic, pentru că este un sistem nou. Cel puțin un an sau doi. După care vor fi ridicate mașinile care nu au plătit vor fi ridicate”, a mai declarat Klaus Johannis.
În prezent, singurele mașini ridicate din parcările amenajate de municipalitate sunt cele lăsate, fără drept, pe locurile destinate persoanelor cu handicap.
- ”Aceste măsuri vin să ordoneze modul în care se parchează. Pe mine nu mă interesează să amendez pe cineva. Pe mine mă interesează să fie folosite eficient locurile de parcare. Or, dacă cineva parchează și nu plătește pe mine mă încurcă. Îl iau și îl duc”, Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu
Plata în cartiere: după amenajarea unor parcări supraetajate
În ceea ce privește proiectele ”cu bătaie lungă”, introducerea sistemului de plată a parcării și în cartierele de locuințe va avea loc doar după ce numărul locurilor de parcare va crește. ”Se va generaliza încet, încet sistemul de parcare cu plată. Deocamdată nu intrăm cu plata în cartierele de locuit, dar va trebui să reglementăm situația și acolo. Probabil construind și edificii de parcare”, a explicat Johannis.
Primele 30 de automate de tichete
Zilele trecute, Serviciul public de administrare a domeniului public și privat din cadrul Primăriei Sibiu a lansat o licitație pentru livrarea și amplasarea a 30 de automate de parcare de generație nouă. De la aceste automate, șoferii vor putea cumpăra câte ore de parcare doresc. Softul automatelor va fi astfel setat astfel încât să ”recunoască” perioadele în care parcările sunt gratuite (noaptea sau duminica, de exemplu). Deschiderea ofertelor din cadrul acestei licitații este programată pentru 15 iunie, iar termenul de amplasare a aparatelor este de 60 de zile de la data atribuirii contractului. 428.000 de lei, fără TVA, este valoarea maximă a contractului.
Locurile pentru amplasarea acestor automate au fost stabilite de către Primărie:
1. Piața Unirii - Bulevard
2. Str. Mitropoliei - Colegiul Naţional „O. Goga”
3.Str. Bastionului - Colegiul Naţional „O. Goga”
4.Str. Tribunei colţ cu Str. Mitropoliei
5.Str. Tribunei colţ cu Str. Al. Xenopol
6.Str. Cetăţii colţ cu Piaţa Unirii
7.Piaţa Teatru-P10
8.Bd. C. Coposu - Spital P7
9.Str. Tipografilor colţ cu Piaţa Schiller
10.Str. Mitropoliei-poştă
11. Str. Mitropoliei colţ cu Str. Al. Odobescu
12. Str. T. Popovici colţ cu Str. Arhivelor
13. Str. Gh. Lazăr colţ cu Str. T. Popovici
14. Str. Filarmonicii
15. Str. G-ral Magheru - Consiliul Judeţean Sibiu
16. Str. P. Onofrei colţ cu Str. Manejului
17. Str. G-ral Magheru-BRD Gară
18. Piaţa 1 Decembrie 1918
19. Piaţa Unirii – Casa de Cultură
20. Piaţa Cibin
21. Str. Dr. I. Raţiu colţ cu Str. G. Coşbuc
22. Bd. Victoriei colţ cu Str. Justiţiei
23. Str. E. Cioran-BCR
24. Str. Someşului colţ cu Str. Dr. Stâncă
25. Str. Şcoala de Înot colţ cu Str. Rennes
26. B-dul Victoriei colţ cu str. I. Raţiu
27. Bd. M. Viteazu - Banca Carpatica
28. Bd. M. Viteazu vizavi de Biserică
29. Bd. M. Viteazu-partea cu blocuri turn
30. Calea Şurii Mari-intrarea principală Obor
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Calea Şurii Mari , Consiliul Judetean Sibiu , Piețe Sibiu , Klaus Johannis , Piaţa Cibin , În Sibiu , Colegiul Național Pedagogic , Banca Carpatica , Primăriei Sibiu , Piaţa Schiller , Piaţa Unirii , Piața Teatru
Vizualizari: 2416
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Costea
Acum 1 oră
Idgf
Acum 1 oră
Cititor