Timp de patru ani, notarul Răzvan Mărginean a lucrat cu ”dezvoltatori” imobiliari care au vândut apartamente fără a avea nici măcar autorizație de construcție. Sau au vândut aceeași locuință mai multor sibieni. Din același grup mai fac parte persoane care șantajau, băteau și apoi ”își însușeau” imobilele celor cărora le dădeau bani cu camătă. Precum Mihai Cornea, este acuzat de DIICOT că a făcut aceste lucruri timp de zece ani. Săptămâna aceasta continuă procesul în care, alături de notarul Mărginean, mai sunt alți 13 inculpați. De partea cealaltă, părțile vătămate sunt în număr de 25.
Nu mai puțin de 14 persoane au fost trimise în judecată de DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia, în dosarul notarului Răzvan Mărginean. Procesul are drept obiect ”inițierea, constituirea de grup infracțional organizat sau sprijinirea unui asemenea grup”. 12 dintre cei acuzați, printre care și notarul Răzvan Mărginean, sunt după gratii încă de la mijlocul lui noiembrie anul trecut. ”Anvergura presupusei activităţi infracţionale a inculpaţilor Constantin Cornea, Dumitru Daniel Damian, Bucur Daniel Iuliuţ, Bogdan Florin Jucan, Răzvan Emilian Mărginean, întinderea ei pe o perioadă considerabilă de timp precum şi repetabilitatea actelor materiale constituie fără îndoială, unii din factorii pertinenţi care - alături de tulburarea reală produsă în conştiinţa publică în urma acestor acţiuni - justifică, cel puţin în faza incipientă a procesului penal, o detenţie provizorie”, arată judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, unde se judecă procesul celor 14.
”Afaceri” cu apartamente
Instanța a decis că arestarea preventivă trebuie menținută nu doar pentru cei care au recurs la violență, ci și pentru ”afaceriștii” cu care a lucrat Răzvan Mărginean: Cosmin Ruja, Cătălin Marian Haiduc și Ioan Flaviu. ”Există motive plauzibile de a bănui că, sprijiniţi de inculpatul Mărginean Răzvan Emilian, au indus în eroare, cu prilejul încheierii şi executării unor antecontracte de vânzare cumpărare de apartamente în construcţie, numeroase părţi vătămate, neaducând acestora la cunoştinţă situaţia exactă a construcţiilor”, arată instanța. ”Situația exactă”, adică lipsa autorizațiilor de construcție sau faptul că apartamentele erau deja vândute altor persoane. Notarul Răzvan Mărginean își oferea sprijinul ”încheind acte neautentificate şi nenotate în CF –ul imobilului”, acuză procurorii DIICOT. Cât timp au făcut astfel de afaceri? Patru ani, susțin procurorii, mai precis între 2008 și 2012.
De menționat că numele lui Cătălin Marian Haiduc nu apare pentru prima dată într-un dosar de anvergură. Haiduc a fost martor în Dosarul Apostu. Procurorii DNA suspectau – dar instanța nu le-a dat dreptate – că Haiduc urma să fie constrâns de Apostu să returneze banii încasați drept avans pentru un apartament pe care nu l-a mai și predat fizic.
”Afaceri” cu bătăi
Mihai Cornea, Nicolae Șandru și Sorin Daniel Dușe sunt acuzați de fapte mai violente. Curtea de Apel de la Alba consideră, în susținerea menținerii stării de arest preventiv pentru cei trei, că există ”indicii grave de vinovăţie cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de şantaj, constând în exercitarea unor acte de constrângere prin violenţă şi ameninţare a persoanelor vătămate să plătească sume de bani drept dobânzi la împrumuturi acordate, iar în contul aceloraşi dobânzi deposedându-le de mai multe bunuri imobile”. Contractele de înstrăinare a acestor locuințe obținute prin șantaj și violență erau, evident, încheiate la notar.
La dosar, alături de declarațiile ”părților vătămate”, procurorii DIICOT au mai adăugat și declarațiile a 16 martori, alături de stenograme ale interceptărilor telefonice, documente și procese verbale ale perchezițiilor domiciliare.
Referitor la Mihai Cornea, DIICOT îl acuză că timp de zece ani, între 2002 și 2012, a bătut și amenințat o serie de oameni pentru a-i fi plătite diferite sume de bani drept dobânzi la unele împrumuturi acordate. ”Având în vedere natura acuzaţiilor aduse inculpatului Cornea Mihai precum şi modalitatea concretă în care se susţine că acesta a acţionat împotriva părţilor vătămate justifică la acest moment plasarea sa în detenţie provizorie”, a constat instanța.
O perioadă mai scurtă – 2009 – a apelat la violență și amenințări și Nicolae Șandru, susțin procurorii DIICOT. Curtea de la Alba Iulia consideră că există ”suspiciuni rezonabile” și în cazul lui Cosmin Gheorghe Rujan, care între 2008 și 2011 ar fi indus în eroare” un număr de cinci părţi vătămate cu ocazia încheierii şi executării unor antecontracte de vânzare cumpărare de apartamente în construcţie cu implicaţii majore asupra patrimoniilor părţilor vătămate”. Ceea ce ”reprezintă în acest stadiu incipient al procesului penal în faţa instanţei de fond motive pertinente şi suficiente de a aprecia asupra necesităţii continuării detenţiei provizorii”.
Arestul preventiv, ”măsură proporțională”
Procurorii DIICOT au identificat, la începutul cercetărilor, 15 victime ale rețelei infracționale, pe care învinuiții din „dosarul cămătarilor sibieni” le-au împrumutat cu sume de bani în valută. Pentru sumele împrumutate, aceștia solicitau și încasau dobânzi săptămânale sau lunare între 10 și 50 la sută. Pentru a se asigura că își primesc banii înapoi, membrii grupării își obligau victimele să constituie garanții imobiliare, aici intervenind unul dintre notari, deoarece la Biroul Notarial al acestuia se întocmeau majoritatea documentelor.
”Curtea precizează, de asemenea, că măsura preventivă este la acest moment proporţională cu scopul urmărit şi anume prevenirea săvârşirii altor infracţiuni şi protejarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane. Curtea consideră că, la acest moment, lăsarea în libertate a inculpaţilor nu poate fi supusă unor garanţii suficiente care să asigure desfăşurarea optimă a acestei faze a procedurilor”, a decis acum Curtea de Apel Alba Iulia.
Cine sunt cei acuzați?
- Răzvan Emilian Mărginean
- Constantin Cornea
- Daniel Dumitru Damian
- Daniel Bucur Iliuț
- Florin Bogdan Jucan
- Nicolae Șandru
- Ioan Tanciu
- Mihai Cornea
- Daniel Sorin Dușe
- Gheorghe Cosmin Rujan
- Marian Cătălin Haiduc
- Ioan Flaviu Filimon
- Neculai Bracon (judecat în stare de libertate)
- Daniel Mărginean (judecat în stare de libertate)
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Serviciul Teritorial Alba Iuli , Dosarul Apostu , Alba Iulia , Apel Alba Iulia , Cornea Mihai , Mihai Cornea , Răzvan Mărginean , Notarul Răzvan Mărginean , Dumitru Daniel Damian , Mărginean Răzvan Emilian , Ioan Flaviu , Ioan Flaviu Filimon , Biroul Notarial , Nicolae Șandru , Bogdan Florin Jucan , Bucur Daniel Iuliuţ , Constantin Cornea , Cosmin Gheorghe Rujan , Cosmin Ruja , Cătălin Marian Haiduc , Daniel Bucur Iliuț , Daniel Dumitru Damian , Daniel Mărginean , Daniel Sorin Dușe , Florin Bogdan Jucan , Gheorghe Cosmin Rujan , Ioan Tanciu , Marian Cătălin Haiduc , Neculai Bracon , Precum Mihai Cornea , Răzvan Emilian Mărginean , Sorin Daniel Dușe
Vizualizari: 4074
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Kukuruku
Acum 4 ore
Sparrow
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Lucrețiu Corduneanu
Acum 5 ore
George