În dosarul în care notarul Răzvan Mărginean este judecat pentru sprijin şi complicitate la şantaj şi înşelăciune, procurorii de la DIICOT descriu şi modul în care trei "dezvoltatori imobiliari" ce lucrau cu notarul arestat au căpătat un obicei de a vinde acelaşi apartament ce urma a fi construit mai multor persoane.
În rechizitoriu, procurorii DIICOT arată că notarul Răzvan Mărginean a sprijinit pe o perioadă de aproximativ patru ani pe Marian Haiduc, Cosmin Rujan şi Ioan Flaviu Filimon să vândă apartamente aflate în construcţie. "Sprijinul" de care este acuzat Mărginean consta în a redacta doar încheieri de legalizare de semnătură şi dată certă cu ocazia încheierii de antecontracte de vânzare-cumpărare. Încheierile legalizate de notar, fără înscrierea antecontractelor în CF, a permis celorlalţi trei să vândă, ulterior, unele apartamente altor persoane. Chiar dacă pentru unele din respectivele imobile nu exista (şi nici acum nu există) autorizaţie de construcţie. "Este de menţionat că în cazul unora dintre imobile notarul s-a ocupat anterior de documentaţie în vederea mansardării şi ştia că nu există autorizaţie de construcţie. De asemenea, având în vedere succesiunea contractelor ştia că în cazul primelor inculpaţii nu-şi executaseră obligaţiile şi vânduseră apartamentele altor persoane. Cu toate acestea nu a avertizat persoanele vătămate care au încheiat ulterior asemenea acte, prejudiciul cauzat depăşind suma de 200.000 lei", calculează procurorul de caz, Nicolae Cean.
Execută dacă mai ai ce!
10.000 de euro a plătit un sibian avans pentru cumpărarea unei mansarde lui Marian Haiduc, mandatar al lui Cosmin Rujan. Se întâmpla în martie 2009, când a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare, prin care apartamentul urma să fie predat în iulie 2009. Cum lucrarea nu a fost finalizată la termen, Haiduc a promis că va scădea preţul de la 35.000 de euro, la 29.000 de euro, dacă cel care cumpăra era de acord cu prelungirea termenului cu încă două luni. "Apartamentul nu a fost predat nici până în prezent. Persoana vătămată l-a acţionat în judecată în civil pe Haiduc, a câştigat, a investit hotărârea şi dorind să execute silit apartamentul a aflat că nu are ce executa deoarece construcţia nu avea eliberată autorizaţie de construcţie de către Primăria mun. Sibiu", arată procurorii.
Apartament revândut la trei zile
Mult mai mulţi bani a pierdut un alt sibian, care a plătit un avans de 20.000 de euro lui Ioan Flaviu, pentru un apartament dintr-un imobil aflat în construcţie în Şelimbăr. Banii au fost plătiţi la începutul lui mai 2011. "Persoana vătămată fiind de bună credinţă s-a prezentat împreună cu tatăl său şi cu fratele său la notar pentru a încheia un antecontract de vânzare cumpărare având reprezentarea că actul încheiat la notar este «sfânt» , «bătut în cuie» procedura la notar fiind o garanţie pentru partea vătămată că nu va fi înşelat. Notarul a încheiat însă doar o încheiere de dată certă a antecontractului şi nu a procedat la notarea acestuia în CF. Ba mai mult ulterior după trei zile a încheiat un alt antecontract pe acelaşi apartament prin care Filimon vindea de această dată apartamentul unei alte persoane şi anume Tatu Tiberiu Adrian, antecontract pe care de această dată la notat în CF.
În acelaşi stil au mai fost înşelate şi alte persoane, două dintre acestea fiind de loc din sudul ţării şi fără cunoştinţă de cartea funciară. Şi acestea au descoperit ulterior că apartamentele pentru care au dat avans vândute între timp altor persoane. Din doar opt astfel de situaţii, "dezvoltatorii imobiliari" au încasat avansuri de 128.000 de euro, fără a preda niciun apartament.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Costea
Acum 2 ore
Idgf
Acum 2 ore
Cititor