Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Dagmar Dusil lanseaza "Privind inapoi prin fereastra bucatariei" la Sibiu

Curtea Veche Publishing lansează în Sibiu o carte inedită despre frumusețile de altădată ale Hermannstadt-ului, un volum care îmbină amintiri despre un oraș de basm cu cele mai savuroase rețete ale zonei.

Volumul „Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” de Dagmar Dusil va fi lansat în prezența autoarei vineri, 12 iulie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas. “Deopotrivă o carte de memorii și o carte de bucate,

„Privind înapoi prin fereastra bucătăriei” de Dagmar Dusil reprezintă o călătorie afectivă în Sibiul de la jumătatea secolului al XX-lea ce are ca pretext reîntoarcerea în bucătăria familiei, cu delicioasele rețete săsești, românești, ungurești, austriece și chiar italienești ce ilustrează multiculturalismul acestui oraș de poveste. În jurul rețetelor se recreează o atmosferă intimă, plină de încărcătură emoțională și marcată de portrete reușite”, spu organizatorii.

Cartea reușește, fără ca autoarea să își fi propus acest lucru, să fie un manifest pentru mâncarea gătită în tihnă, nu doar prin rețetele scoase la iveală, ci și pentru că îndeamnă la un ritm de viață mai așezat, la autocunoaștere, la reverie chiar, și mai ales la respect, spune redactorul cărții, Ștefania Nalbant.

“Dagmar Dusil a ales să ne vorbească despre frumuseţea inefabilă a convieţuirii într-un oraș cândva de basm, aruncat de istorie în malaxorul îngrădirilor, lipsurilor, suspiciunii generalizate și nesiguranţei. Într-o limbă poetică, a cărei tensiune este mereu ţinută în frâu, scriitoarea extrage frumuseţile mărunte și liniștea din interiorul acestui zgomot de fond al istoriei comuniste, scrutând din intimitatea familiei bucătăria cu reţetele ei nemţești-românești-ungurești-austriece etc. Fiecare reţetă este un prilej de rememorare a vieţii de altădată din Sibiu și din România, o readucere laolaltă a bunicilor, părinţilor, rudelor și prietenilor ei în locul mic și retras din care nu se poate emigra niciodată decât pentru a avea unde să te întorci”, spune scriitoarea Flori Bălănescu.

Dagmar Dusil s-a născut la Sibiu în 1948 şi a scris proză, poezie, eseuri şi este şi traducător. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi după absolvire a predat limba engleză în oraşul natal. În prezent, locuiește în Germania.

Alături de Dagmar Dusil, vor lua cuvântul la lansare şi viecprimarul Astrid Fodor, traducătorul Michael Astner, scriitoarea Ioana Ieronim şi jurnalista Beatrice Ungar.

Volumul poate fi găsit la prețul de 25 lei în librăriile din țară și pe site-ul www.curteaveche.ro.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus