Nu e nevoie să naști, pentru a ți se spune din nou mamă. Prin urmare, acest lucru nu mai ține cont de vârstă. La 66 de ani, Irina Vizante este una dintre cele mai frumoase ”mame de împrumut”. Sau asistent maternal, cum îi e botezată meseria de către instituțiile statului.
Irina Vizante are 66 de ani şi îi are în grijă pe Lucian, de zece ani, şi pe Carlos, în vârstă de un an şi trei luni. A crescut cinci copii, doi ”ai ei” (dintre care unul înfiat) şi trei luaţi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.
„L-am avut pe Luci de la şase luni, acum are zece ani şi trei luni şi am mai avut un băieţel, l-am ţinut trei ani, dar apoi s-a schimbat legea adopţiei şi copilul avea o soră şi trebuia ori să primesc şi sora ori să îl dea la alt asistent şi l-au dat, iar eu am rămas cu Luci. Acum sunt mulţi copii şi ne-au cerut de la DGASPC să mai luăm câte un copil. Mi-au dat o listă şi l-am ales pe Carli, noi aşa îi zicem, că avea opt luni şi am zis că e mai uşor, decât dacă iau un copilaş de o lună. Şi când m-au dus să mi-l arate şi i-am văzut ochișorii albaştri şi mânuţele întinse să îl iau în braţe, m-a făcut să vreau să îl iau acasă imediat. Aşa se petrec lucrurile pentru că este o meserie în care lucrezi cu sufletul”, povesteşte Irina Vizante privind cu blândeţe spre micuţul Carli.
Mamă fără soț de patru ani
Copiii îi spun mamă pentru că este singura mamă pe care au cunoscut-o. Când sunt bolnavi sau Luci are teme de făcut, mama e acolo cu ceaiuri, poveşti, răbdare şi un zâmbet binevoitor. Luci îl iubeşte pe Carli ca pe un frate şi o pune zilnic pe mama să îi promită că nu îl vor da niciodată înapoi la centrul de plasament.
„Copiii s-au ataşat, Luci îl iubeşte mult pe cel mic şi mă roagă să nu-l dăm, că el e al nostru şi să îl creştem noi. Eu îi spun nu o să ni-l ia, că dacă se hotărăşte cineva să-l adopte durează mult procedurile de adopţie şi nu pot să-l ia aşa uşor. Dar dacă s-ar găsi o familie tânără, de oameni cumsecade, care să-l vrea, să-l crească cu dragoste, nu să-şi bată joc de el, că şi aşa viaţa a început greu pentru el, atunci m-aş bucura. Căci el ar fi în siguranţă: eu am o vârstă, cine ştie câţi ani mai am”, privește femeia spre o fotografie cu soţul care a murit cu patru ani în urmă.
170 de euro pe lună
Asistenta maternală povesteşte că a ajuns să ia în grijă copii din milă, „nu pentru bani, că ce sunt 746 de lei pe lună?”. Acum zece ani vedea mereu copii pe stradă fără părinţi sau cu părinţi abuzivi şi i s-a făcut milă, mai ales pentru că mulţi erau ”ţigani” şi lumea îi ocolea. Şi s-a dus şi l-a luat pe Luci, care a crescut „cu mine şi cu soţul meu până acum patru ani. E un copil minunat, are şi nişte probleme de sănătate, dar urmează tratament şi totul e sub control”.
Irina spune că nu înţelege de ce oamenii care pot să ajute şi să crească un astfel de „copil bătut de soartă” refuză să o facă, şi în timp ce răsfoieşte un album cu zeci de fotografii cu micuţii, mărturiseşte că nu crede că poate fi ceva mai minunat decât „căldura pe care o simt când îi iau în braţe, afecţiunea pe care o oferă, sentimentul că dăruieşti şi primeşti dragoste”.
„Sincer nu mi-e greu să îi cresc. Greu e uneori când merg la cumpărături cu micuţul în cărucior şi când mă întorc trebuie să urc scările prima dată cu plasele şi apoi să cobor să iau copilul şi căruciorul. Dar asta nu contează. Aş vrea să transmit tuturor celor care cred că pot şi îşi doresc să aibă grijă de un copil din centrul de plasament, să fie oameni cu suflet şi să îi ia, să le ofere căldură sufletească că şi aşa sărmanii sunt bătuţi de soartă”.
Copii mai mulți, părinți mai puțini
Dacă în ultimul an numărul copiilor abandonaţi în spital a crescut, în schimb numărul asistenţilor maternali din judeţul Sibiu este în scădere. Doar 179 de asistenţi maternali sunt înregistraţi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi au în grijă 358 de copii.
Această ocupaţie, de asistent maternal a apărut după 1990, după ce au fost desfiinţate orfelinatele și a fost instituit un alt sistem de protecție a copiilor abandonaţi. După ce a apărut plasamentul familial au fost formaţi şi asistenţii maternali.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 368
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
AndreiM
Acum 3 ore
Sibianul
Acum 3 ore
DEWALD
Acum 3 ore
Sile dieselarul
Acum 3 ore
Dfhdfh