Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Nimeni nu mai ciocaneste in Tribunalul Sibiu. Caci urmeaza scumpiri

Cele 15,9 milioane de lei alocate reabilitării Palatului Justiției de pe bulevardul Victoriei nu mai sunt de ajuns pentru acoperirea lucrărilor. Nici termenul de finalizare a lucrărilor nu va mai fi respectat.

De câteva luni, la sediul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu de pe strada Victoriei nu mai lucrează niciun muncitor. Lucrările începute în septembrie 2011 au fost oprite, deși avansul lucrărilor este estimat la 33% de către reprezentanții Ministerului Justiției, beneficiarii investițiilor. Pe măsură, din cele 15,9 milioane de lei cât sunt trecute în contract ca valoare, a fost plătită către asocierea Inspet SA și Coral Construcții SRL (ambele din județul Prahova) suma de 5,2 milioane de lei.

Hop! și viciile ascunse

Ca și în alte ”povești” din trecut, și în cazul Palatului Justiției din Sibiu după începerea lucrărilor au fost descoperite vicii ascunse. ”Lucrările la acest obiectiv de investiţii au presupus tratarea cu prioritate a anumitor categorii de lucrări care nu au legătură cu partea structurală a clădirii (restaurare tâmplărie etc.). Deoarece, în urma efectuării unor lucrări de decopertare, a fost posibilă vizualizarea integrală a stării fizice a elementelor structurale de construcţie, s-au constatat degradări
ale acestora necunoscute şi implicit necuprinse în expertiza tehnică întocmită în anul 2002”, arată reprezentanții Ministerului Justiției, într-un răspuns transmis ziarului nostru. Prin urmare, ceea ce au mai făcut responsabilii de lucrare a fost întocmirea unei noi expertize, care a dus la actualizarea proiectului tehnic. ”Proiectul tehnic de execuţie refăcut este în curs de avizare conform
legislaţiei româneşti relevante în vigoare”, precizează reprezentanții Ministerului Justiției.

Termene?

Cât vor mai dura lucrările este greu de precizat deocamdată. Contractul inițial prevedea finalizarea acestora în mai 2014. Singura dată certă oferită de autorități, deocamdată, este iulie 2013, când ar trebui să înceapă lucrările urgente de consolidare a fundației. Dar și aceste lucrări mai sunt condiționate de ceva: de acordul Băncii Mondiale pentru încheierea actului adiţional la contractul de
lucrări, ”act care reflectă detalierea tehnico-economică a lucrărilor”.
Interesant este că în contractul de lucrări sunt incluse și ridicarea a două noi imobile, în curtea clădirii. Imobile la care nu au început încă lucrările.

Un proiect bâlbăit de la început

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu este un proiect demult gândit. Acum aproximativ zece ani, Banca Mondială a acordat un împrumut Ministerului Justiției, pentru reabilitarea mai multor sedii de instanțe din țară. Procedurile de demarare a lucrărilor au trenat, astfel încât, în 2010, o delegație a Băncii Mondiale a venit în România cu temă precisă: să mai taie din împrumut,  din moment ce Ministerul Justiției nu este în stare să cheltuiască banii. Cu lobby local, banii pentru Tribunalul Sibiu nu au fost tăiați. Doar că, mai apoi, licitația lansată în februarie 2011 a dus la semnarea unui contract abia în august 2011: firmele declarate câștigătoare nu aveau cea mai mică sumă propusă și au urmat contestații.
Până la finalizarea lucrărilor, Tribunalul și Judecătoria Sibiu vor funcționa în spațiul de pe strada J.S. Bach, vizavi de Liceul CFR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Lucrarile de reabilitare sunt oprite din cauza lui aldea care incaseaza lunar zeci de mii de euro chirie pentru spatiul de pe str J.S.Bach.
Raspunde

unu

Acum 10 ani

tot cind este vorba de sibiu se gata bani toate satele au constructi noi de tribunale suntem singuru oras din tara care am ramas pe structurile vechi lasate de 2-300 ani ,motivu comunisti spuneau voi aveti trebuie din bani vostri sa -le construim si la alti ,dar am observat ceva decind s-a schimbat conducerea consililui judetean toate investitile incepute de fostu consiliu stagneaza s-au nu mai sunt bani ceva se intimpla
Raspunde

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Pai Cindrea aproape ca nu exista ca om politic, voi de la Turnul Sfatului ce mai dati o poza cu el sau cate-u narticol cu vorbele lui fara continut.
Raspunde

BwoG0Sk2E2mj

Acum 10 ani

Is that really all there is to it because that'd be flbeaargbsting.
Raspunde

IR7vtEL7

Acum 10 ani

Didn't know the levitra alternative heliomeds.com generic levitra brilliant such prospecting life insurance bestlifeinsurpolicy.com life insurance quote forum allowed rules pet health insurance veterinary comparehealthinsur.com arizona health insurance quotes posts.
Raspunde

nv7oWRNq

Acum 10 ani

Promptly send the QuotesChimp copies of any notices or legal papers you receive. If a lawyer contacts you regarding the ac�cident or you are sued, you must immediately turn the matter over to your insurance company so it can put its people to work on the case. Failure to comply can be grounds for your company to attempt to deny coverage or to refuse to defend you.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus