Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Cum fac ”privatii” licitatiile? Pretul conteaza 50%. Restul...

Continental Automotive Systems SRL Sibiu, cel mai mare investitor din Zona industrială vest, a anunțat la finele săptămânii trecute câștigătorul unei licitații a cărei valoare inițială depășea un milion de euro. Interesant la această licitație este modul de atribuire a contractului. Astfel, în timp ce imensa parte a autorităților publice care organizează licitații iau în considerare  – la atribuire – doar criteriul ”prețului cel mai mic”, cei de la Continental au elaborat mai multe criterii, în care prețul conta doar 50%.
Continental Automotive Systems SRL Sibiu a fost organizat această licitație prin intermediul Serviciului electronic al achizițiilor publice, deoarece o parte din fonduri sunt europene, acordate nerambursabil prin intermediul Programului Operațional Sectorial ”Creșterea Competitivității Economice”.

Timpii de reacție, disponibilitatea - criterii importante

Prin licitația lansată în ianuarie anul acesta, Continental Automotive Systems SRL urmărea să achiziționeze 48 de echipamente de ”transport, încărcare, descărcare, stocare, marcare și curățare PCB-uri” (PCB - Printed Circuit Board). Valoarea contractului înainte de atribuire era aproximată la 4,3 milioane de lei, fără TVA.
Pentru departajarea firmelor dornice să participe la această procedură de achiziție, alături de caietul de sarcini, cei de la Continental Automotive Systems SRL Sibiu au introdus șase criterii de selecție.
Primul era prețul, care conta în proporție de 50%. Termenul de execuție a fost un criteriu punctat cu cinci procente. Totodată, cei de la Continental au punctat diferit și ”timpul de reacție la fata locului în caz de avarii, solicitat în timpul programului normal de lucru (L-V, 08:00-17:00)”, criteriul având o pondere de 15% în ”nota finală”. Tot ”timpul de reacție la fața locului în caz de avarii”, dar în afara programului, a reprezentat un criteriu de atribuire, dar cu o pondere de zece procente.
Ultimele două criterii de departajare au fost timpii de livrare a pieselor de schimb (10%) și ”disponibilitatea de suport telefonic și tehnic de la distanță” (10%).

Contractul a fost atribuit ASYS Antomatisienmgssysteme GmbH, un imens grup multinanțional care activează în domeniul echipamentelor eletronice, pentru suma de 4,32 de milioane de lei, cu tot cu TVA.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

da

Acum 8 ani

Noi suntem prea indoctrinati sa intelegem ce inseamna de fapt costul unui produs. Cand ma refeream la noi, ma refeream la cei ce ne conduc, atat in mediul privat bastinas, cat si in afacerile statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus