Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

"In America totul este cum iti prezinti marfa"

Daniel Szasz este unul dintre cei mai talentați violoniști pe care i-a dat Sibiul. În prezent este concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Alabama, SUA. A urcat pe scene din întreaga lume și a primit numeroase aplauze. Din 2004 vine la începutul fiecărei veri la Sibiu pentru a lua parte la Zilele Muzicale Româno - Americane, festival organizat alături de Filarmonica de Stat din Sibiu. Cum regăsește el Sibiul de fiecare dată, aflați în rândurile următoare.

Reporter: În fiecare vară veniți la Sibiu pentru Zilele Româno Americane. Conduceți prin Sibiu, sunteți șofer?

Daniel Szasz: (râde n. r.) Da, mai conduc, dar depinde pe unde trebuie să ajung.

Rep.: Atunci ați observat numeroasele sensuri giratorii care au apărut în oraș în ultimii ani. Dumneavoastră, care conduceți rar prin Sibiu, vi se par utile sau nu?

D. S.: Adevărul este că am observat că aproape au dispărut de tot semafoarele de pe drumurile din Sibiu. În principiu, cred că sensurile acestea ajută circulația, dar am văzut și că apar alte probleme în trafic, dacă nu ești foarte atent când te apropii de aceste giratorii pot apărea accidente. Trebuie să fii mai atent acum când circuli prin Sibiu. Parcă aș putea spune că este un pic mai periculos.

Rep.: O altă mică/mare nemulțumire a sibienilor este dată de lucrările la străzi, care se întind în unele cazuri și ani de zile. Dumneavoastră le-ați observat, v-au deranjat cumva?

D. S.: Le-am observat, dar aici nu mai pot spune că mă deranjează, dimpotrivă, îmi pare bine că se lucrează, arată că orașul se modernizează. Aici este de bine.

Rep.: Și ca să închei cu temele de discuție ale sibienilor, mai vreau să vă întreb despre regionalizare și rivalitatea Sibiu-Brașov?

D. S.: În acest caz pot doar să spun că nu sunt foarte informat despre regionalizare. Evident că pentru mine Sibiul este singura capitală, dar despre regionalizare nu știu ce să spun.

Rep.: Cum vi se pare că s-a schimbat Sibiul de când ați plecat dumneavoastră în America? Îl vedeți tot în episoade, două-trei săptămâni pe an.

D. S.: S-a schimbat foarte mult, de fiecare dată când mă întorc mai văd câte ceva nou. În primul rând s-a schimbat modul în care arată, clădirile care au fost renovate și dau cu totul altă față orașului. Apoi, cum a fost Capitală Culturală Europeană, s-au investit foarte mulți bani și asta se vede. În plus, Sibiul a devenit cunoscut și în afara României, asta v-o pot spune cu siguranță și se vede și prin numărul turiștilor care ajung în Sibiu. Cred că și toate festivalurile și manifestările culturale au un impact pozitiv.

Rep.: Ce impresie au colegii dumneavoastră muzicieni din America pe care îi aduceți la Festival?

D. S.: Păi, colegul meu trompetist John McElroy este pentru a 11-a oară în Sibiu. Și în fiecare vară abia așteaptă să vină înapoi, se simte foarte bine aici, a devenit chiar ca o mică vacanță pentru el vizita anuală în România, la Sibiu. Nu vine numai pentru concerte, vine pentru atmosferă, pentru oameni, pentru mâncare, pentru toate de fapt.

Rep.: De la an la an apar festivaluri și evenimente noi în Sibiu. Cum vedeți deschiderea aceasta a sibienilor către astfel de evenimente? Bănuiesc că acum 10-15 ani era cu totul altfel atmosfera.

D. S.: Eu cred că este un lucru foarte bun ce se întâmplă, atâta timp cât aceste manifestări au totuși un caracter profesionist și nu degradează. Orașul nu are nevoie de bâlci, de amatorism. În același timp, cred că este foarte important ca Filarmonica din Sibiu să aibă o imagine și mai bună și să fie și mai bine cunoscută în oraș. Merită acest lucru pentru că muzicienii de aici sunt chiar buni, iar managementul își dă silința.

Rep.: Cum merg americanii la concertele dumneavoastră? Care este atmosfera când aveți un concert pe acolo, vine multă lume, la fel se gătesc cu toții ca pentru un mare eveniment?

D. S.: Depinde de concert. Să nu vă imaginați că americanii sunt mari intelectuali sau că sala este plină la toate concertele. Depinde foarte mult de ce fel de concert este, cine dirijează, cine cântă, ce program este, cum este promovat concertul. Noi am observat, ca o tendință generală, că publicul este format mai mult din oameni tineri.

Rep.: Vi se pare că în SUA se acordă mai multă importantă evenimentelor de acest gen?

D. S.: Aceasta este o întrebare dificilă pentru că este vorba despre un cu totul alt sistem decât aici. În America nu există orchestre de stat, cum se întâmplă în România, toate orchestrele sunt private. Prin urmare, toată finanțarea vine de la sponsori, corporații și bilete vândute. Statul foarte puțin ajută financiar orchestrele.

Rep.: Prin urmare, degeaba cântați minunat dacă nu vindeți produsul final?!

D. S.: Bineînțeles, în America totul este cum îți prezinți marfa.

Rep.: Ce faceți în timpul liber prin Sibiu, atunci când nu repetați sau nu aveți concert? Pe unde ieșiți la plimbare, ce restaurante vă plac?

D. S.: Atâta varietate de restaurante există în ultima vreme în Sibiu că este greu să ajungi peste tot. Colegilor mei americani, spre exemplu, foarte mult le place la Crama Sibiului. Asta poate din cauza faptului că i-am dus eu acolo prima dată. Le place mult mâncarea românească. Am mai fost și pe la alte restaurante și cafenele, prin Piața Mare, prin  Piața Mică. Din păcate, programul nostru este totuși destul de aglomerat, avem repetiții în fiecare zi, și din acest motiv majoritatea timpului îl petrecem prin oraș. Noi am vrea să ajungem și pe Bâlea Lac sau cel puțin la Păltiniș, dar nu prea avem timp. La fel, am vrea să mergem la Castelul Bran, la Sighișoara, dar cum spuneam, majoritatea timpului suntem prin Sibiu. Dimineața avem repetiții, iar după-amiaza mai fugim prin Muzeul în aer liber din Dumbrava.

”Eu am fost şi sunt întotdeauna mândru de ţara mea şi pentru că sunt sibian, indiferent de faptele conaţionalilor mei. Acţiunile negative ale unora nu pot fi generalizate la o întreagă ţară, dar din păcate aceste acţiuni negative sunt mult mai des mediatizate în întreaga lume decât celelalte pozitive”, Daniel Szasz, violonist

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus