Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Imaginea de sine

Imaginea de sine se referă la felul în care o persoană se vede pe sine, modul în care își percepe toate calitățile, defectele, caracteristicile fie ele fizice, sociale, cognitive, abilitățile și competențele.

Imaginea de sine deține un rol important în modul în care o persoană acționează în viața de zi cu zi, astfel că dacă o persoană are o imagine de sine bună va avea mereu gânduri pozitive și curaj pentru a putea ajunge acolo unde își dorește, va ști să își canalizeze toate puterile și capacitățile pentru a putea finaliza ceea ce a început; pe când o persoană cu o imagine de sine slabă va fi mereu temător în a încerca ceva nou, pesimist și neîncrezător în forțele proprii, va gândi “Ce rost are să încerc, oricum nu voi reuși nimic!”

O persoană cu o bună imagine de sine va avea automat și încredere în propriile forțe, va ști să negocieze atunci când este cazul, își va folosi fiecare calitate fără a se teme de ceva, își va juca fiecare as ca la carte, va fi mereu entuziasmat și va ști să “deschidă și ușile închise”.

Total opus va fi cel cu o imagine de sine slabă, își va pune singur piedică, nu va ști să comunice eficient și în favoarea sa, va fi mai mereu temător, neîncrezător în capacitățile sale și chiar frustrat uneori.

De multe ori întâlnim persoane care deși arată foarte bine fizic, au o părere foarte proastă despre ele, se cred prea înalte sau prea scunde, prea slabe sau prea grase, etc. Contează foarte mult cum luăm startul încă din copilărie, pentru că atunci nu avem un sistem de valori foarte bine pus la punct astfel încât contează foarte mult ce auzim de la ceilalți, în special de la părinți. Dacă încă de pe atunci auzim critici dese la adresa noastră, sau suntem mereu nemulțumiți de noi atunci șansele de a ne crea o imagine de sine slabă sunt mari.

Nu trebuie să fim foarte autocritici cu noi, să luăm fiecare eșec și să îl analizăm la infinit, ci să vedem că fiecare om mai greșește, fiecare om are și dezamăgiri în viață, totul este să știm cum să trecem peste, să avem încredere că putem reuși data viitoare, să ne facem un plan mai bun pentru acţiunile viitoare pentru că avem sufieciente resurse încât să avem o viață liniștită și împlinită.

Însă nici să nu cădem în extrema cealaltă, fiind lăudăroși și să pierdem firul realității. Cheia succesului referitor la crearea unei imagini de sine bună este un echilibru clar între autocritică și autoapreciere, să nu cădem în nicio extremă.

Pentru ca alții să aibă încredere în noi și în capacitățile noastre, pentru ca alții să ne placă și să ne accepte trebuie mai întâi să avem noi încredere în noi, să fim încrezători că mereu am dat tot ce a fost mai bun în momentul respectiv!

Vizualizari: 658

Comentarii

6 comentarii

usor

Acum 7 ani

Da io ce sa mai zic? Cand imi vine chefu de munca, stau ghemuit intr-un colt si astept sa-mi treaca. Doar nu ma va tine o vesnicie...
Raspunde

ratatul ratatilor

Acum 7 ani

sunt prost, urat, sarac, batran, nedotat, ce imagine sa am despre mine?! nici muma padurii nu se uita la mine asa ca am ramas singur pe lume...
Raspunde

cocosatul

Acum 7 ani

Da\' nu mai munceste nimeni in tara asta, de umpleti spatiul cu asemenea tampenii? Pe ce va luati banii? Cine-i fraierul care va plateste pentru texte atat de idioate?
Raspunde

el

Acum 7 ani

Draguta TANTI din poza!!
Raspunde

@4

Acum 7 ani

draguta ,draguta dar pare cam palida la fata probabil are nevoie urgenta de pooolicilina b sa se mai roseasca putin la fata si sa o usture vreo 3 zile la rand
Raspunde

VM

Acum 7 ani

marturisesc ca citind acest articol mi-a dat un pic de speranta ca va fi mai bine ,chiar daca sint multe probleme sau ginduri negative care ma inconjoara ,este bine totusi sa gindesti positiv ,si in general sa fim amabili si mai putin egoisti ,poate asta ar schimba ceva in societate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus