Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Maine incepe Targul International "Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu"

Timp de cinci zile, în perioada 25-29 iulie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se va desfăşura Târgul Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu”. Proiectul abordează un „altfel” de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic.

Evenimentul coordonat de muzeograful Karla Roşca, va începe joi, 25 iulie, de la ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema „Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional”. Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale - demonstraţii practice de olărit (26 iulie, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari), în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, „care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat”.

„Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale – alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion” şi „slow food” – ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne”, spun organizatorii.

Pe parcursul celor trei zile, în Muzeul în aer liber, 12 olari din Ungaria şi România îi invită pe sibieni să întoarcă la roata olarului şi să deguste din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale - gulyaş, ciolan afumat cu fasole, ardei umpluţi, sarmale şi preparate cu carne de vânat.

Demonstraţiile de olărit şi gătit se vor avea loc vineri şi sâmbătă, între orele 9:00-13:00 şi 15:00 – 18:30 în zona Târgului de Ţară, iar duminică între orele 10:00 – 19:00, se va desfăşura Târgul de Ceramică.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus