Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Coreea de Nord organizeaza o defilare militara de amploare pentru a comemora armistitiul din 1953

Coreea de Nord lustruieşte arme, tancuri şi rachete pentru o defilare militară de amploare, prevăzută sâmbătă, la Phenian, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea, încheiat prin semnarea unui armistiţiu pe care regimul a promis să-l denunţe.
Armistiţiul din 27 iulie 1953 a pus capăt la trei ani de lupte sângeroase care au devastat Peninsula Coreea, scindată într-o parte de Nord comunistă aliată Beijingului şi Moscovei, şi o parte de Sud capitalistă aliată Washingtonului. Separate de o linie de demarcare înţesată cu sârmă ghimpată, turnuri de veghe şi mine, cele două Corei au evoluat diferit, atât din punct de vedere politic, cât şi social şi economic, informează Mediafax.
Frontiera trasată de Naţiunile Unite în 1953, contestată de Phenian, este unul dintre puţinele lucruri care au rămas aproape aceleaşi după război. Însă Coreea de Nord celebrează armistiţiul ca "ziua victoriei" la sfârşitul unui "război de eliberare a patriei". Ediţia din iulie a revistei oficiale "Korea", pusă la dispoziţia jurnaliştilor străini invitaţi să asiste la defilarea militară, este consacrată aproape în totalitate faptelor de arme ale fondatorului Coreei comuniste, Kim Il-sung, abundând cu fotografii alb-negru ale "preşedintelui etern", bunicul actualului lider şi şef de arme, Kim Jong-un.
Ceremoniile de comemorare a zilei de 27 iulie au început în această săptămână cu concerte patriotice, festivaluri şi evenimente culturale. Imensul stadion 1 Mai, una dintre cele mai mari incinte sportive din lume, cu o capacitate de 150.000 de locuri, s-a aprins odată cu deschiderea unor tradiţionale "mişcări mari de grup" care mobilizează mii de figuranţi pentru gloria Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) şi dinastiei Kim.
Cel puţin 47.075 de foşti combatanţi, rezistenţi anti-japonezi şi "persoane merituoase care au făcut servicii eterne" în timpul războiului au fost decorate. Joi, Kim Jong-un, care l-a succedat pe tatăl său Kim Jong-Il, decedat în decembrie 2011, a inaugurat un nou cimitir al veteranilor Războiului din Coreea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus