Pentru faptul că Primăria condusă de Klaus Johannis a semnat un contract de prestări servicii cu SC Tipografia Honterus SRL (firmă deținută de FDGR) și a aprobat plata a trei facturi în baza acestui contract, Agenția Națională de Integritate anunță faptul că a dispus sesizarea Parchetului. ”Cu privire la posibila săvârşire de către Klaus-Werner Iohannis a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României”, se arată într-un comunicat al ANI, dat publicității în această dimineață.
ANI suspectează un conflict de interese pe motiv că Johannis era și președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, funcție pe care a părăsit-o anul acesta.
Contract de 2.250 de euro
Contractul la care face referire ANI a fost atribuit prin licitație publică în decembrie 2010, are drept obiect realizarea serviciilor de informare și publicitate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, iar valoarea estimată a acestuia era, înainte de atribuire, de 16.800 de lei, fără TVA. În urma licitației la care au fost depuse trei oferte, a fost aleasă cea a Tipografiei Honterus, care a ofertat 9.939,2 lei, fără TVA. ”Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public». De asemenea, Klaus-Werner Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.)”, se mai arată în comunicatul ANI. Agenția invocă faptul că primarul a încălcat Legea privind Statutul aleșilor locali. ”Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”, este citatul din Lege invocat de ANI.
Primarul: e exces de zel
Klaus Johannis spune că, înainte de a semna acest contract, s-a consultat cu juriștii Primăriei, potrivit cărora nu e vorba de niciun conflict de interese. Contractul a fost atribuit prin licitație, iar Johannis nu a deținut nicio funcție în cadrul SC Tipografia Honterus SRL.
”Nu e niciun conflict de interese după legea din această republică”, a fost primul răspuns al primarului întrebat de anunțul făcut de ANI. ”Nu mă surprinde. Este o interpretare excesivă a legislației. Sigur că am fost președinte al Forumului, dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la societatea Honterus. Ca și președinte al FDGR am avut cu totul alte atribuții decât de a mă ocupa de Honterus. Ca și primar am semnat actele în baza unor documente care au rezultat din licitații publice”.
”Eu aș defini-o ca și un exces de zel. Nu pot să afirm (că este o acțiune comandată – n.r.) pentru că nu am niciun fel de dovezi, dar nici contrariul nu l-aș afirma”, Klaus Johannis, despre acțiunea ANI
Care e beneficiul?
Reprezentanții ANI invocă și Codul Penal în legătură cu acest contract, invocând faptul că primarul Sibiului a realizat, direct sau indirect, un beneficiu material. Johannis atacă și acest lucru. ”Să nu vorbim de faptul că legea ANI nici nu prevede această speță, iar conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aș fi putut avea un beneficiu din acest contract. Or, nici nu poate fi vorba de așa ceva pentru că nici nu am fost implicat în activitatea societății Honterus. Deci, o nouă speță discutabilă. Sunt în perfectă legalitate”.
”Honterus este o societate româno-germană înfiinţată în 1991 de Honterus Druckerei Beteiligungs GmbH Germania (60%) și Forumul Democrat al Germanilor din România (40%). Din octombrie 2009, societatea este integral în administrarea FDGR”, se arată pe site-ul tipografiei Honterus
Al doilea ”meci” ANI vs. Johannis din acest an
Este a doua oară în acest an când Agenția Națională de Integritate anunță faptul că a finalizat o cercetare în ceea ce îl privește pe primarul Sibiului. Acum câteva luni, aceeași Agenție ”decreta” starea de incompatibilitate a primarului pentru faptul că face parte din AGA societății Apă-Canal SA, operator regional deținut, în bună parte, și de Consiliul Local Sibiu.
Primarul Sibiului spune, însă, că nu se simte hărțuit de ANI. ”Vor tot căuta (o găselniță – n.r.) în speranța că tot vor găsi ceva. Care e miza lor să îi întrebați pe cei de la ANI. Miza mea este să arăt că au greșit”, a adăugat primarul Sibiului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Codul Penal , Pui Klaus Werner Iohannis , Agenția Națională , Tipografia Honterus , Tehnologia Informaţiei , Klaus Johannis , Consiliul Local Sibiu , Forumului Democrat , Primarul Sibiului , Tipografiei Honterus , Dezvoltare Regională , Forumul Democrat German , Programul Operaţional Ajutorar , Fondul European , Axa Prioritară , Honterus Druckerei Beteiligung
Vizualizari: 949
Ultimele comentarii
Acum 25 minute
Gigel
Acum 38 minute
Emil
Acum 39 minute
Bitt Dannman
Acum 42 minute
Adrian
Acum 48 minute
Emil