Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Agresivitatea la volan

Fie că ne referim la flashuri ale farurilor, claxoane sau înjurături însoţite sau nu de gesturi obscene şi în cel mai rău caz scandal cu bătaie putem afirma că agresivitatea la volan este din ce în ce mai prezentă de pe o zi pe alta. Majoritatea conducătorilor auto spun că îşi pierd cumpătul în momentul în care condiţiile de trafic sunt îngreunate, gen intersecţii blocate, un om mai în vârstă la volan sau un începător care conduce hiperprudent.

Prima formă de “exprimare” a frustrării în momentul în care conducătorul auto este în trafic este aceea de a claxona în aşa fel încât cel “vinovat” să înţeleagă ceea ce nu i se poate spune direct.

Dacă totul s-ar rezuma doar la un simplu claxon atunci situaţia tot ar fi cum ar fi, însă de aici lucrurile pot degenera foarte uşor pentru că trăim într-o societate agresivă, o societate în care agresivitatea (în toate formele ei) este din ce în ce mai “încurajată” în mass-media şi nu numai. Din cauza unor neînţelegeri uneori minore în trafic se poate ajunge foarte uşor de la agresivitate psihică la agresivitate fizică.

Spuneam mai sus că trăim într-o societate agresivă, o societate în care timpul este tot mai scurt, iar programul zilnic tot mai încărcat, adunăm frustrări, energii negative, ne încărcăm cu probleme şi foarte uşor explodăm în momentul în care avem un “motiv”.

Ce contează atât de mult că din cauza soferiţei din faţă am ratat un verde la semafor? Pentru atâta lucru chiar e nevoie să recurgem la agresivitate? Uităm oare că toţi am fost începători, că fiecare are propriul stil de a conduce, că timpul este atât de scurt încât nu merită să acumulăm şi mai multă tensiune? La şcoala de şoferi ne învaţă cum să conducem, ne învaţă regulile de circulaţie, dăm examen scris şi apoi “oraşul” însă nimeni nu ne învaţă aici să avem cei 7 ani de acasă, să fim civilizaţi sau puţin mai îngăduitori. Asta se presupune că deja dobândim!

Bărbaţii sunt mai predispuşi agresivităţii în trafic decât femeile care sunt mai conştiincioase şi încearcă să respecte mai mult regulile de circulaţie şi nu îşi “permit” să fie ele cele care declanşează vreun scandal, iar vârsta de asemenea are un rol important, bărbaţii mai tineri ( 18-35 ani) au impresia că totul e o “lupta” iar adrenalina atinge foarte uşor cote maxime, astfel că se enervează mult mai repede decât un bărbat la vârsta a doua spre exemplu.

În trafic, ca şi în viaţa de zi cu zi, întâlnim tot felul de oameni şi de comportamente, pentru a evita situaţile neplăcute şi agresivitatea controlaţi-vă emoţiile, încercaţi să aveţi autocontrol în aşa fel încât să ajungeţi la destinaţie fără incidente sau accidente!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2476

Comentarii

1 comentarii

Boala venerica

Acum 10 ani

Se trezeste Ion de dimineata buna ca avea de crapat lemne. No, si se apuca Ion de crapat, cind il vede pe Gheorghe la poarta: - \'Mneata, Gheo! - \'Mneata, Ioane! - Ce faci ma, Gheo? Nu vii sa ma ajuti la lemne? - Nu pot ma Ioane ca is beteag rau... - No, tulai Doamne, da\' ce ai ma Gheo? - Boala gre\' ma Ioane! - Da\' ce boala ai ma? - Boala venerica... - Ioi, ma... da\' cum ii boala asta, ma? - Pa\' stii tu ma Gheo... ma doare in p u l a de lemnele tale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus