Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Ovidiu Dragoman, directorul Casei de Cultura a Municipiului: "Anul viitor vrem sa nu mai avem zile fara evenimente organizate in Piata Mare"

Directorul Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, Ovidiu Dragoman, spune că în 2014 vom avea parte de și mai multe evenimente organizate în centrul orașului, dar și festivaluri de o calitate mai mare. Iar despre primarul Klaus Johannis Dragoman a declarat că acesta a mai îmbătrânit și nu-i mai este chiar la îndemână să se îmbrace în haine medievale pentru a deschide parada. Mai multe detalii citiți în rândurile următoare.

Reporter: Țineți mine vara aceasta, sau cel puțin de când a început oficial sezonul turistic, să existe vreun week-end în care să nu se întâmple ceva în Piața Mare?

Ovidiu Dragoman: Nu, nu țin minte niciun week-end în care să nu fi avut loc vreun eveniment însă țin minte că au fost foarte multe zile din timpul săptămânii în care nu au avut loc evenimente.

Rep.: Așa se pune problema acum?

O. D.: Eu pentru anul viitor mi-aș dori ca în fiecare zi a săptămânii în Sibiu să fie un eveniment. Anul viitor vrem să nu mai avem zile fără evenimente organizate în Piața Mare. Vrem să nu mai folosim doar weekend-urile pentru desfășurarea de evenimente iar în restul timpului să transformăm Piața Mare într-un fel de șantier în care se tot montează și demontează scene. Scopul pentru anul 2014 este să gândim un pic altfel toate aceste lucruri.

Rep.: Dar din punct de vedere logistic este realizabil ceea ce ne spuneți dumneavoastră?

O. D.: Logistic se poate realiza, nu văd probleme la acest capitol. Piața chiar este mare, se pretează pentru o mulțime de activități și evenimente, care mai de care mai diverse, dar important este că trebuie regândit un pic tot conceptul. Trebuie să ne gândim la faptul că Sibiul are turiști șapte zile pe săptămână, orașul are nevoie de animație și de evenimente, nu putem să le oferim doar în weekend activități culturale. Cu atât mai mult cu cât, dacă cineva vine să viziteze Sibiul lunea sau vinerea, să aibă ce face aici și ce vedea, nu să găsească niște muncitori care lucrează la o scenă.

Rep.: Anul acesta am observat că a crescut puțin și calitatea evenimentelor. Dacă se înmulțesc nu o să scadă calitatea?

O. D.: Referitor la acest aspect trebuie să ne gândim că și concurența este mare, prin urmare este normal să crească și calitatea. Credem că din acest punct de vedere nu se vor schimba lucrurile în viitor.

Rep.: Apropo de calitatea evenimentelor, aproape că n-am văzut anul acesta kitsch-uri la Festivalul Medieval. Dimpotrivă, multe lucruri legate de o atmosferă medievală. Ce se întâmplă?

O. D.: Pe mine mă bucură să aud aceste lucruri, chiar ne străduim de ani de zile să eliminăm kitsch-ul din acest festival. Este destul de greu câteodată să controlezi în detaliu pe toți comercianții. Sunt mulți interesați să vină la Sibiu și când se fac înscrierile anunță că vor comercializa un tip de marfă, iar când se văd la tarabă mai scapă și altfel de obiecte.

Rep.: Anul acesta a fost mai mult o atmosferă de târg medieval decât de bâlci de la țară.

O. D.: Eu mă bucur, mai ales dacă presa are impresia asta. Noi urmărim de ani de zile pe toți acești comercianți, unii mai vin și la Târgul Olarilor, și la Artboutique și alte manifestări de peste an. Sunt care vin și la Târgul de Crăciun, și la Târgul de Paști, deci de ani de zile îi urmărim cu scopul de a realiza o selecție, de a-i descoperi pe cei care desfășoară un comerț civilizat, cu articole și produse atractive și serioase. Noi îi contactăm în momentul în care se apropie festivalul, ei își depun cererile, urmând ca apoi să mai aibă loc o selecție pentru că întotdeauna s-a întâmplat să fie mai multe persoane interesate decât avem noi locuri disponibile și nu-i putem mulțumi pe toți.

Rep.: Cine se ocupă de organizarea festivalului merge în timpul anului și pe la alte festivaluri medievale de prin țară, să vadă ce ar fi nou sau mai interesant de adus la Sibiu?

O. D.: Sigur că se duc la multe alte festivaluri. Întotdeuna ajung la festivalurile din Sighișoara, Brașov, Suceava, sunt copii tineri și le place ceea ce fac, pun suflet. Eu nu am un mare merit, eu pot doar să-i susțin și să-i încurajez să facă mai departe ceea ce au început să facă.

Rep.: Pentru că ați menționat de Festivalul medieval de la Sighișoara, credeți că festivalul de la Sibiu a ajuns să rivalizeze cu cel de acolo?

O. D.: Festivalul medieval de la Sighișoara este clar cel mai cunoscut festival de acest gen din țară pentru că a fost primul și se bucură de atuul primului pe piață. Dar nu cred că este o rivalitate, nu s-a pus niciodată problema așa. Eu întotdeauna îi încurajez pe cei care participă la Sibiu să participe și la alte festivaluri, și de acolo îi încurajăm să vină și la Sibiu și așa mai departe. Adică, festivalul nostru se numește Cetăți Transivane, prin urmare cred că este normal să colaborăm toți între noi și să ne ajutăm.

Rep.: Anul acesta s-a nimerit ca primarul Klaus Johannis să fie în concediu pe perioada festivalului și nu l-am mai văzut îmbrăcat în costum medieval în fruntea paradei. Păi se poate, era cel mai hazliu moment din tot festivalul?!

O. D.: Dânsul nu a mai participat anul acesta la paradă pentru că este destul de dificil pentru noi, la vârsta pe care o avem, să ne mai îmbrăcăm în costumele acelea greoaie și călduroase, pe vremea aceasta caniculară, apoi să ne luăm cizme și tot tacâmul... (râde n.r.). Nu mai... este timpul să-i lăsăm pe cei mai tineri să vină din spate. Domnul primar rămâne alături de festival dar nu mai participă la paradă.

Rep.: O ultimă întrebare. Unde ați găsit dresorii de păsări de pradă?

O. D.: Nu este chiar un secret, dacă ei circulă și pe la alte festivaluri iar noi ne ocupăm din timp de eveniment și mergem prin țară pentru a descoperi ce este nou și interesant de adus la Sibiu, lucrurile se leagă. Cine i-a văzut le-a plăcut de ei și i-a chemat la Sibiu.

Cine este Ovidiu Dragoman

Absolvent al Liceului de Coregrafie din Bucureşti şi al specializării Regie-Coregrafie din cadrul UNATC. Între 1983-1987 activeaza în cadrul Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad şi intre anii 1987-1990 în cadrul Teatrului Naţional Sloven din Ljubljana. În 1997 devine director al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. În 2005 este numit vicepreşedinte al Asociaţiei Aşezămintelor Culturale din România, având ca responsabilitate conceperea de strategii de dezvoltare la nivel naţional, coordonarea activităţilor culturale şi lansarea de iniţiative legislative. În 2007, an în care Sibiul este capitală culturală europeană, gestionează întrega activitate culturală a programului. Este director al Teatrului de Balet Sibiu de la înfiinţarea acestuia, în 2008.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Alex

Acum 10 ani

Sediul casei de cultura a sindicatelor a municipiului sibiu din Piata Unirii cand se va moderniza din temelii?Arata oribil acum!
Raspunde

Ioana

Acum 10 ani

Ma bucur nespus de mult sa vad atâtea planuri si evenimente pentru Sibiu si pentru promovarea acestuia. Felicitări tuturor implicați si felicitări dlui Dragoman si echipei de la Casa de Cultura!
Raspunde

Bili

Acum 10 ani

Da, avem evenimente supraevaluate, cu duiumul... Brasovul are mai putine, e la fel de adevarat, insa in Brasov NU MAI SUNT STRAZI DE PAMANT! Ce ar fi sa intrebam sibienii ce si-ar dorii mai repede: pseudo-spectacole pe strada sau sa scape de praf prin asfaltare? In afar\' de DNA, tot omul citav stie ca la \"zilele orasului\", festivalul de film,teatru\" etc, se fura ca-n codru bani de la bugetul local...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus