Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Autostrada Sibiu – Orastie, vazuta din aer: cu noi crapaturi si termene ”la limita” | Video

O nouă filmare aeriană plătită din banii românilor atenți la avansul lucrărilor la autostrăzi arată cum sibienii au mari șanse să circule încă din acest an până la Orăștie pe trei din cele patru tronsoane de autostradă. De la Orăștie vor putea continua pe autostradă până dincolo de Deva, aici porțiunea de autostradă fiind deschisă circulației.
Acestea sunt veștile optimiste: vor circula pe trei din cele patru tronsoane, deoarece pe cel cu numărul trei, cuprins între Săliște (Amnaș) și Cunța (județul Alba), lucrările au o întârziere de cel puțin un an și jumătate. Mai mult, din imaginile preluate pe 7 septembrie se vede în mod clar cum și la baza viaductului de la Aciliu – aflat pe același lot trei - au apărut noi alunecări de teren, motiv invocat de altfel pentru prelungirea termenelor de execuție (prelungire de 18 luni aprobată de CNADNR).
Filmul a fost realizat din contribuțiile membrilor forumurilor skyscrapercity.com și forum.peundemerg.ro.

Praf și pulbere

Cele mai dezamăgitoare imagini preluate de filmările aeriene sunt cele ale lotului atribuit spre execuție italienilor de la Impregilo SpA (în film e vorba de imaginile cuprinse între minutul 02:55 și minutul 06:10). După luni bune în care pur și simplu pe șantier nu au mai lucrat decât subcontractanții, imaginile recent preluate arată o mobilizare mai amplă de utilaje în partea dinspre Sibiu a viaductului de la Aciliu. Acolo unde, în urma negocierilor dintre constructori, diriginte de șantier și beneficiar, a început mutarea propriu-zisă a dealului. Zeci de mii de metri cubi de pământ mutați în speranța că alunecările de teren nu vor afecta traseul viitoarei autostrăzi. De altfel, în zona respectivă, constructorii italieni vor amenaja și un tunel, după cum au arătat cei de la CNADNR pentru unul din membrii forum.peundemerg.ro. Modul de realizare a acestei galerii artificiale nu a fost, însă, detaliat.
Destul de timid se văd ceva lucrări și în celălalt capăt al viaductului de un km de la Aciliu. La câteva sute de metri de capătul dinspre Sebeș terenul o ia la vale de mai bine de un an. Mai nou, însă, alunecările de teren au devenit vizibile chiar și la picioarele pilelor viaductului (vezi foto).

”Mult negru”

Cu totul alt fel de imagini au fost surprinse pe lotul IV al autostrăzii Orăștie – Sibiu, lot cuprins între centura ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă și Amnaș (sat aparținător de Săliște) – în film este vorba de imaginile cuprinse între minutul 00:16 și 01:43. Aici asfaltul a fost așternut pe cea mai mare parte a traseului de peste 16 km. Dealul cu alunecări de teren din dreptul Cristianului (minutul 01:09) a fost ”rezolvat”, iar cel de la km 74 (în imaginile cuprinse între minutul 01:39 și 01:43) lucrările sunt avansate, aici fiind concentrată și cea mai mare parte a echipelor de lucru.
Termenul apreciat de constructori pentru darea în folosință a tronsonului este începutul acestei ierni.

Cu întârziere, dar tot se face

Autostrada Orăștie – Sibiu trebuia terminată din aprilie anul acesta. Lucrările vor mai continua și pe parcursul anului viitor, dar darea în folosință pe tronsoanele unu și doi (de la Orăștie până la Cunța, inclusiv centura ocolitoare a Sebeșului) va avea loc, aproape sigur, în a doua parte a toamnei acestui an.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1255

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

sibian

Acum 10 ani

se freaca **** in stil mare pe o bascula de bani
Raspunde

Leonetti Costa

Acum 10 ani

Jenant pt.zona Aciliu.Lucrari de arta construite fara a te uita la teren,fara prospectiuni geologice clare si sigure.Da,basculante(plural) de bani iar NOI nu beneficiem decat de dezgust la adresa \"specialistilor\"!
Raspunde

Siby

Acum 10 ani

Cum pot fi intarziate lucrarile cu 18 luni, cand termenul total de executie a autostrazii a fost de 24-30 de luni??!!??
Raspunde

cititor TS

Acum 10 ani

Un articol de **********. Stima! Pe de alta parte, pacat ca saitul turnulsfatului se incarca greu. De ce?
Raspunde

@siby

Acum 10 ani

Romania este tara lui Papura Voda in care se pot incalca multe fara ca cineva sa fie tras la raspundere.
Raspunde

@ Traian Deleanu

Acum 10 ani

Mare specialist in constructii ai ajuns dle \"presa e vanduta\"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus