Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Motu' satului. Istrate, primarul din Turnu Rosu: "sa ma intrebati de drumuri"

Săptămâna trecută, la rubrica ”Moțu' satului” discutam cu primarul din Cristian, bucuros că de la finele anului acestuia autostrada ce are toate șansele să fie dată în folosință îi va scoate traficul de tranzit din comună. După Seuchea, ”invitat” îl avem pe Stelian Istrate, primarul din Turnu Roșu care tocmai a aflat că nu prea mai sunt șanse să vadă o autostradă prin dreptul comunei sale: este vorba de autostrada Sibiu – Pitești, proiect recent anunțat ca abandonat, al cărei traseu includea și Turnu Roșu. Cu toate acestea, primarul pe care l-am întrebat despre ce a promis, ce a realizat și ce va mai face în următorul an (după care vom reveni să vedem dacă are ce bifa) face referire tot la drumuri ca la actuale și viitoare promisiuni.
”Am promis în 2012 că voi asfalta în comună de la intrare până la căminul cultural. S-a asfaltat. Că voi finaliza reabilitarea căminului cultural din Turnu Roșu. S-a realizat. Că voi asfalta drumul de la Sebeș Olt la Sebeșul de Jos, s-a realizat”, enumeră Stelian Istrate. ”Peste un an să mă întrebați de drumuri. Eu cred că până acum am asfaltat 40% din comună, iar peste un an va fi 60%. Acum vreau să reabilităm o stradă pe fondurile disponibile prin GAL, de la Biserică și până la Primărie sau mai jos, să vedem până unde ne ajung banii, am înțeles că vor fi 50.000 de euro”, mai adaugă primarul.

Un proiect cu erori – apa

Ca în multe alte localități din județ, sistemul de apă există dar e unul prost conceput. Consumă 120.000 de lei anual numai pentru energia electrică necesară pompării apei ”la deal”, astfel încât să ajungă prin cădere în casele oamenilor. ”Am promis că voi face o investiție la o captare de apă la Sebeșul de Jos, pentru ambele sate, astfel încât să vină apă prin cădere. Am început lucrarea, proiectul este gata, avem autorizație, în maxim două luni lucrarea este gata. Acum tragem apa din vale și o aruncăm în vârful dealului la 70 – 80 de metri”, începe primarul a enumera promisiunile pentru următoarea perioadă. În următorul an, Istrate susține că va inaugura și un centru medico-social. ”Am câștigat un proces pentru o clădire care aparținea comunei Turnu Roșu, un imobil situat aproape de căminul cultural, unde vom face un centru medico-social cu două cabinete medicale, farmacie și stomatologie. Dispensarul de acum este undeva la ieșire, peste calea ferată, ceea ce e greu. Sper ca într-un an să terminăm acest centru medico-social. Multe din aceste proiecte le realizăm cu ajutorul Consiliului Județean”.

Aberațiile din Turnu Roșu

Stelian Istrate a devenit primar după o perioadă de interimat în această funcție, când predecesorul său a decedat. ”Este greu, dar nu îmi pare rău că sunt în această funcție. Sunt momente când parcă nu mai vreau să stau. Este greu să fii primar în  România, nu doar în Turnu Roșu și asta din cauza problemelor legislative”.
Despre Turnu Roșu s-a mai discutat recent și în legătură cu desființarea stației CFR. Au fost trimise memorii, parlamentarii au făcut interpelări... degeaba. ”Eu am făcut toate demersurile, și la premier și la CFR, dar am primit răspunsuri negative de peste tot. Am primit răspunsuri subțirele, cum că respectiva clădire este a CFR Marfă, care se va privatiza. Am primit și de la premier răspuns, că nu se poate. Păi, dacă premierul nu poate să rezolve problema? Și e păcat, căci acea clădire e un monument. Până la urmă ar trebui să amendez CFR pentru că nu își întreține clădirea. Bine, chiar nu cred că se va ajunge până acolo... Și vă dați seama ce aberație? Muți tu, strategic, gara din Turnu Roșu la 20 de km într-o haltă unde nu este nici măcar o clădire unde să funcționeze ceva. Muți cu impiegați, cu acari și așa mai departe. Nu vreau să vă mai spun că au vrut să desființeze și bariera. Probabil că sunt interese, nu știu”, ridică din umeri primarul.
În Turnu Roșu mai există un of, adaugă Stelian Istrate. Este vorba de cariera de piatră din coasta satului. ”Sunt două probleme. De trei ani nu mi-au plătit pe terenul închiriat, de 3,5 ha cu 0,2 euro pe mp. Că de ce nu le-am predat terenul. Păi, ce să le mai predau din moment ce ei exploatează acolo? Ei vor un act să semnăm de predare a terenului, când deja jumătate din deal a dispărut. O chichiță juridică. Iar drumul, le-am explicat, pentru că mi-au făcut plângere că eu nu le dau acces pe o porțiune de drum. Or, eu le-am explicat: acea porțiune e pe proprietăți private. Cum să dau eu acceptul pentru proprietăți private, deși ei mi-l cer? Păi, eu nu fac una ca asta”.

Avere de primar

Cea mai recentă declarație de avere semnată de Stelian Istrate poartă data de 21 mai 2012. Potrivit acesteia, primarul din Turnu Roșu deține 2,3 ha de teren agricol, în mare parte fânaț, și două case, una de construite în 2005: una de 212 mp și una de 117 mp. Primarul conduce un Renault Scenic produs în 1998 și mai are un tractor din 1976. Fără conturi, dar și fără datorii, primarul declară că funcția pe care o are îi asigură un venit anual de 21.180 de lei (o medie de 1.765 de lei pe lună).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

?????

Acum 10 ani

De ce nu spune cum era la CFR cand fura motorina si l-a prins .... Si a ramas cu aceleasi obiceiuri si la primarie ....
Raspunde

????

Acum 9 ani

Ca primar de ce detine terenuri abuziv si construieste fara nici un fel de autorizatie?Că este primar??
Raspunde

???

Acum 9 ani

A furat de la CFR motorina,a fost prins apoi a venit la primarie să îsi continue aptitudinile însușite de la CFR,dar de la primarie v a da cât de curând ceva explicații la DNA.Ca primar a favorizat tăieri ilegale de masă lemnoasă,ce promite nu mai recunoaste,nu a făcut nici o adunare populară în comună si a făcut și afirmatia în fata bisericii că el este dumnezeu în comună .Aceiasi declaratie a făcut o si Becali dar i a rupt scara cei de la DNA,si nu a mai ajuns dumnezeu.Asteptam să vedem unde ajunge acest primar!!!
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

...ce trafic greu prin turnu rosu!aberatii de primar spagar...mai mult ca sigur a luat terenuri in zona in care se va construi autostrada sibiu-pitesti si le va vinde la suprapret cum au facut si altii la Sibiu pe unde a trecut autostrada.In alte tari cu care ne tot comparam ce este de interes national nu se negociaza...iti da pretul standard pe hecatar
Raspunde

????

Acum 9 ani

****
Raspunde

Localnic

Acum 9 ani

Ce pretentii sa avem de la ș6tia primarului în loc să fie prima doamnâ a comunei este prima câțea. afirmație fâcuta chîar de primar în ajunul craciunului când am fost cu colinda.LA 10 clase care le are,sufere de un grad ridicat de nesimțire și plus ca este și cu partidul lui BACUS ește normal pentru pregatirea ei.Sântem o generatie tânără care dorim schimbare in comună nu mai vrem primar numai pentru interese personale.
Raspunde

Ioana

Acum 8 ani

Istrate chiar face multe pt comuna si la nivel local nu are concurenta, rezultatele se vad invidiosilor chiar si la judet. Bravo lui. Va legati acum de baiatul si sotia lui inventand scenarii de comunitate primitiva, halal stil.
Raspunde

chirias

Acum 8 ani

Stelian a fost un copil ambitios !De ce il face de rusine pe Pompi?Pentru ca a ajuns primar ?Unii nu sunteti vrednici sa va aranjati curtea,sa va multumiti familia.El va facut drumuri,a captat apa,etc...Cu bani putini si primiti ,,cu taraita\",nu poti face minuni!Despre copil...a tinut careva lumanarea ?sa va fie rusine !paziti-va iepele voastre !Stiti ce fac ele cand suntei plecati...,,nu prind\" si repeta !
Raspunde

ilie

Acum 8 ani

Sa munceasca toti cat munceste acest primar ,acest copil pe care il credeti facut din flori este copia tatalui sau vedetiva de mamele voastre care chiar sunt niste iepe ,pe care le cunoaste tot satul prapaditilor
Raspunde

!!!!!

Acum 7 ani

Un primar mai slab ca si asta mai rar!!!
Raspunde

Lesami

Acum 4 ani

Dragi săteni! Spuneți - mi! Când aveți de gând să vă vedeți de treburile voastre și să nu mai umblați cu bârfe și minciunii împotriva unui primar care chiar și - a dat silința și interesul ca să ne meargă bine în sat, când? V - ați învățat să vă uitați în curtea altuia și să judecați, dar cu voi înșivă cei? Cine te - a pus pe tine om prost judecător? Nu voi l - ați ales ca primar? Deci dacă voi l - ați ales că primar, ce problemă aveți acum? Nimeni nu ți - a pus arma la cap și un pix în mână! Deci voi la - ați ales de bună voie! Ura și invidia împotriva domnului primar vă va mânca! Dacă crezi că ești mai bun și plin de înțelegere față de săteni, de ce nu candidezi ca primar? Oh, probabil că nu vei fi în stare de nimic!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus