Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Festivalul "de Bun Gust", prima editie: peste 15.000 de portii de mancare vandute

Mii de sibieni au devenit parte a comunităţii "de Bun Gust", primul festival culinar internaţional al Sibiului. Desfăşurat în chiar Piaţa Mare a Sibiului, festivalul a recreat o stradă a bucătăriilor, unde vedete au fost preparatele germane, americane, româneşti, chinezeşti, italiene, ungureşti, thailandeze şi turceşti.

Festivalul "de Bun Gust" a pornit de la o idee simplă: de a aduce în mijlocul sibienilor şi turiştilor aromele şi gusturile cât mai multor ţări. Ideea a fost condimentată cu spectacole de muzică şi dans, cu deserturi şi cu un loc de joacă pentru copii. A căpătat consistenţă prin opt bucătării amenajate în Piaţa Mare, însoţite de alte două căsuţe destinate băuturilor şi "condimentate" cu aproape 1.000 de locuri la masă. Iar pentru că vremea nu  şi-a arătat cele mai indulgente feţe, întreg festivalul a fost adăpostit sub un imens cort de 2.400 de mp. Festivalul a avut loc în 4 – 6 octombrie.

Sibienii au căutat reţetele de pe scenă

"Sincer, când am văzut vremea urâtă de vineri, mă aşteptam să vină foarte puţină lume. Dar spre seară s-au ocupat locurile. După care, sâmbătă, a fost ziua mai frumoasă, iar duminică a fost exact cum mi-am dorit. Lume multă, mâncare bună, muzică, spectacole, lumea s-a simţit bine, a fost super", descrie Bogdan Roman, fost concurent Masterchef. El a venit la "de Bun Gust" însoţit de Alexandru Hora şi Vlad Mureşan, iar împreună au susţinut în fiecare zi demonstraţii culinare pe scena Festivalului. "Încă primesc feedback pe Facebook sau pe blogul personal. De exemplu, o persoană, care nu a reuşit să reţină complet ultima reţetă pe care am pregătit-o s-a declarat foarte încântată de idee şi mi-a cerut reţeta. De aceea am şi publicat-o", descrie Bogdan reacţiile de după Festival.

Pe scenă au urcat şi bucătarii restaurantelor prezente în festival: Hermania, Buonavista, Apfelhaus, Yummy Yang, Pasaj, Suflák şi Dabo Dönner, alături de bucătarul adus să reprezinte Thailanda.

Mii de porţii de mâncare

În fiecare zi, de la ora 12:00 şi până la 23:00, cele opt bucătării din Piaţa Mare au funcţionat la foc continuu. "E delicios. Am trecut pe la toţi să îmi duc şi acasă. Încă nu am apucat să stau la turci, căci acolo e acum coadă, dar trec mai încolo. E o idee foarte frumoasă", sunt cuvintele unei doamne încărcată cu specialităţi din toate bucătăriile prezente. Alături de ea, alţi mai bine de 15.000 de sibieni au cumpărat din preparatele pe care bucătarii le-au pregătit cât de bine au putut. "Sibiul avea nevoie de acest festival şi chiar de mai multe manifestări de acest gen. Mie din start mi-a plăcut foarte mult ideea şi astfel de evenimente reuşesc să cultive, câte un pic, consumatorul pe partea gastronomică. Eu mulţumesc organizatorilor care şi-au făcut foarte bine treaba", mai spune Bogdan Roman.

Spectacol cu spectatori

Pe scena festivalului au urcat nu numai bucătarii, pentru demonstraţii culinare. A cântat şi Pavel Stratan, au cântat The Renegades, au dansat cei de la Teatrul de Balet pe muzica celor de la Riff şi au dansat şi Junii Sibiului, alături de Veta Biriş, Mariana Anghel şi alţi interpreţi de renume din muzica populară. Dar spectacol au făcut şi spectatorii: înscrişi la concursurile zilnice, au încercat să mănânce cât mai corect cu beţigaşele, să cureţe şi să taie cât mai multă ceapă sau să recunoască ingredientele dintr-o mâncare.

"În câteva cuvinte, după cum îi spune şi numele, festivalul «de Bun Gust» de la Sibiu a fost unul în care bunul gust a fost la el acasă. «de Bun Gust» a avut gust şi la propriu şi la figurat. A fost o oportunitate pentru cei aflaţi acolo să se bucure de o atmosferă caldă, destinsă, prietenoasă, într-un oraş frumos, cu personalitate şi cu oameni extrem de primitori. Pentru mine şi pentru colegii mei de la Masterchef a fost un prilej bun de a împărtăşi cu cei de acolo din pasiunea noastră pentru gastronomie, dar şi de a ne distra alături de cei care au avut curajul să intre în concursurile lansate. Alături de Bogdan şi Alex am avut câteva demonstraţii culinare, iar personal am  avut şi o degustare de vin, căci o masă «de bun gust» e întregită doar de un vin potrivit”, povestește și Vlad Mureșan.

Pentru ediția de anul viitor, organizatorii își propun creșterea numărului de bucătării, precum și aducerea în cadrul festivalului a unor bucătari din țări mai exotice.

Festivalul ”de Bun Gust” a fost un eveniment înscris pe agenda culturală a orașului, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a municipiului Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus