Bolile colectivităţii Integrarea în colectivitate a micuţilor trebuie văzută ca un pas important în dezvoltarea copilului şi din acest motiv trebuie tratat cu maxim interes şi seriozitate de către părinţi, pentru a putea transmite mai departe acelaşi lucru copiilor. Cu toţii ştim că dincolo de cuvinte un părinte transmite şi emoţiile nespuse copiilor, astfel că aşa cum va privi părintele această etapă ce stă să înceapă, la fel o va privi şi copilul.
Colectivitatea vine cu bune şi cu rele, cu bucurii şi câteodată şi cu mici necazuri cum ar fi bolile ce se transmit atât de uşor între copii, în special afecţiunile respiratorii. Pe cât ne bucurăm de tare când învaţă o poezie sau un căntecel nou, pe atât ne necăjim atunci când copilul e bolnăvior.
În colectivitate copiii se îmbolnăvesc foarte uşor, iar bolile colectivităţii sunt de natură infecţioasă şi se transmit prin virusuri sau bacterii de la un copil la altul. Astfel că este de ajuns ca un singur copil să fie adus bolnav într-o zi că va putea îmbolnăvi toată clasa. Aici cred că intervine rolul părintelui, şi aşa cum şi-a pregătit copilul din punct de vedere al socializării, al deprinderilor necesare pentru o mai bună autonomie sau independenţa, la fel trebuie să aibă grijă şi de sistemul imunitar al copilului.
De obicei primul an în colectivitate este cel mai greu de trecut, însă nu imposibil. Copilul nu trebuie îndopat cu fel şi fel de siropuri sau alte produse farmaceutice, însă din alimentaţia lui nu ar trebuie să lipsească lămâia, fagurele de miere, cătina pentru un sirop 100% natural, nucile, menta, usturoiul, legumele şi fructele proaspete şi carnea slabă.
Apoi în momentul alegerii creşei sau grădiniţei dorită a fi frecventată de către copil, părintele trebuie să ia în considerare mai mult decât faptul că este în apropierea casei, dacă se face sau nu o limba străină preferenţială sau că are program prelungit. Trebuie să se ia în calcul şi anumite condiţii de igienă (zic eu imperios necesare), cum ar fi: lipsa mucegaiului, fiecare copil să aibă pătuţul său pentru somnul de amiază, să existe spaţii diferite şi bine separate pentru joacă şi luat masa, să existe grupuri sanitare dotate corespunzător vârstei copiilor şi să existe o asistenţă medicală în incinta grădiniţei/creşei sau să fie făcut un contract cu un medic pediatru la care să se poată apela în caz de nevoie.
Copilul stă la creşă/grădiniţă cea mai mare parte din zi, este important ca el să se simtă acolo în siguranţă, să meargă acolo cu plăcere şi să se simtă bine. Un copilaş bolnăvior pe lângă faptul că va îmbolnăvi şi alţi colegi, nu se va simţi bine, îl va agita orice, va avea nevoie de linişte şi un tratament în urmă unui control medical şi mai presus de orice va avea nevoie de acel sentiment că “va fi bine” pe care i-l poate transmite doar părinţii!
Aşadar, puneţi sănătatea şi starea de bine a copilului pe primul loc în orice moment, şi gândiţi-va că aşa cum dumneavoastra nu v-ar plăcea că un alt părinte să îşi ducă copilul bolnav şi să îl îmbolnăvească şi pe al dumneavoastră, aşa trebuie să procedati şi dumneavoastră!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3450
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 1 oră
K.Samuel
Acum 1 oră
Un sibian vero
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989