Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
2°C

Cine a ratat "razboiul" de la Mosna?

Dacă te iei după mesajele din reţele de socializare sau unele titluri rătăcite prin anumite zone ale presei, îţi poţi imagina că la Moşna, comuna de dincolo de Mediaş, a început un mic război între localnici, activişti de mediu, administraţie, firmă de prospecţiuni şi agenţi de pază. Cu mult noroc am nimerit săptămâna trecută chiar în mijlocul unei astfel de bătălii, anunţată la Alma Vii, satul de peste deal de Moşna. Una în care era invocat preotul din sat, romi, tabere şi lovituri.

Am plecat miercurea trecută înspre comuna Moşna şi pentru a-l cunoaşte pe Willy (Wilhelm) Schuster, "ţăranul care luptă împotriva gazelor de şist". Titulatura este un fel de rezumat al descrierilor făcute lui Willy Schuster de către alţii, în urma divergenţelor pe care acesta le are cu reprezentanţii SC Prospecţiuni SA. Firma derulează activităţi de explorare în zonă, în baza unui contract pe care îl are cu Romgaz. "Obiectivul lucrărilor este, şi în acest caz, localizarea în cadrul suprafeţei investigate a zonelor de la suprafaţa solului corespunzătoare unor noi posibile acumulări de hidrocarburi convenţionale exploatabile", anunţă Romgaz într-un comunicat de presă, prin care încerca să lămurească faptul că nu e vorba de căutarea de gaze de şist. Wilhelm Schuster, însă, le-a cerut să plece de pe terenurile lui şi le-a ridicat în mai multe rânduri cablurile întinse pe terenurile sale fără acordul lui.

Din auzite

În Moşna, e plin de cabluri întinse de cei de la Prospecţiuni SA. Peste dealuri, prin sate, peste drumuri, prin curţile oamenilor. O imagine cunoscută pentru locuitorii din zona Dârlosului, de exemplu, unde în vară la fel au fost întinse cabluri peste tot, fără ca toţi proprietarii de terenuri să fie măcar întrebaţi. Doar că atunci protestele ecologiştilor nu existau, de gazele de şist nu discuta mai nimeni, iar Roşia Montană nu devenise subiect de prime-time.
"Acolo le-a dat femeia voie să întindă, în curtea ei, dar noi nu le-am. N-am nevoie de niciun ban de la ei, nu vreau cabluri la mine în curte. Căci în Alma Vii au bubuit şi au crăpat casele oamenilor. De drăciile lor am eu nevoie? De unde ştiu? Am auzit, vorbeşte lumea", este sigur pe el un bărbat ce îşi tencuieşte casa. Prin faţa casei lui şerpuiesc colaci de cabluri, iar bărbatul vorbeşte că a auzit că la Alma Vii a fost bătaie, a fost poliţie, a fost plin de televiziune.
În Alma Vii, femeia a cărei casă "a crăpat" nu vrea să se lase fotografiată. Dar ne duce să ne arate crăpăturile. "Eu nu eram acasă. Dar mi-au spus vecinii că au venit şi au pus lucruri în faţa casei mele şi au scuturat casele. Au crăpat casa", e revoltată femeie şi arată spre câteva bucăţi mici căzute din tencuiala treptelor. Apoi ne arată crăpături în tavanul unei alte încăperi şi nişte zugrăveală căzută cu ceva nisip din tencuială. "Nici nu am măturat, să se vadă", lămureşte femeia care e nemulţumită că cei care au zguduit casa nu vor să plătească despăgubiri. "Auzi, că e casa veche!", ridică din mâini femeia.

Bătălia

Willy Schuster nu e acasă, în Moşna. E plecat şi el la Alma Vii, unde cheamă cât mai mulţi în ajutor. "Acum 10 minute, împreună cu Alex Imreh, am fost prins într-o bătaie în satul Alma Vii (în apropiere de Mediaş) între tabăra reprezentată de părintele ortodox din sat şi angajaţii Prospecţiuni SA. Din ambele părţi au sărit oameni în ajutor. Părintele smulge singur cablurile şi senzorii de pe un teren de joacă al copiilor de grădiniţă din sat. Localnicii, mai mult rromi, sunt intimidaţi şi cam bat în retragere. Vă rugăm, dacă sunteţi în apropiere, veniţi să ne daţi o mână de ajutor", este mesajul pe care omul tocmai l-a postat pe Facebook. Soţia lui ne îndeamnă să mergem degrabă acolo. "Apel naţional de ajutorare a ţăranilor din satele Moşna şi Alma Vii, judeţul Sibiu. Mergeţi să-i ajutaţi, sunt ameninţaţi cu moartea de către firma de securitate ISP şi angajaţi firmei Prospecţiuni SA", încep să curgă mesajele pe Facebook, postate de alţii.
În zece minute ajungem la Alma Vii. Imediat după intrarea în satul idilic, vizavi de un loc de joacă unde două bunici îşi păzesc nepoţelele e înghesuială de maşini. Dintre acestea se distinge una de poliţie şi mai multe ale celor de la Prospecţiuni şi ISP (firmă de pază angajată de Prospecţiuni). "A fost făcut un apel la 112 de către cei de la Prospecţiuni, părintele ortodox a mutat şi demufat nişte cabluri. Acum dă declaraţii colegului", explică poliţistul ce stă de vorbă cu Alex Imreh.
"Eu am venit de la Cluj să-l ajut pe prietenul meu Willy Schuster. Nu vorbim de gaze de şist, ci de lucrări în afara legii. Oamenii nu sunt informaţi, sunt încălcate proprietăţi private şi azi-mâine nu se mai respectă statul de drept", vorbeşte Alex Imreh.
Agenţii de pază au ieşit iar din maşini, iar unul dintre ei ne filmează ostentativ. Părintele nu poate să facă declaraţii, deoarece nu îl lasă preoteasa. Oamenii nu vor mai multe probleme. Cei de la Prospecţiuni iarăşi nu vorbesc, ne trimit la birourile de la Mediaş.
Cert e că nu s-a bătut şi nu se bate nimeni. Cele două bunici care îşi păzesc nepoţii sunt nedumerite. "Vă văd mai citit decât noi. E bine sau e rău ce caută oamenii ăştia?", ridică femeile din umeri.

Fluturaşii

Înapoi, înspre Moşna, maşina în care suntem e însoţită de una a celor de la ISP. Primarul comunei are telefonul închis, nu e de găsit nici la birou. În apropierea Primăriei, nea Ioan stă la poartă. "Pentru noi, care nu avem pământ ce treabă să avem cu cablurile?", priveşte omul către firele întinse şi prin faţa porţii lui. "Noi nu vrem gazele de şist, să ne otrăvească fântânile. Ştiu de gazele astea din ce am primit când am ieşit de la biserică". E vorba de nişte fluturaşi, care pe o parte citează drepturile legale referitoare la proprietate, inclusiv cu ceea ce scrie în Constituţie. Pe cealaltă parte sunt descrise pericolele exploatării gazelor de şist, cu mesaje panicarde la final. "Am auzit că e rău. Dar nu ştiu. M-aş bucura să fie gaz, dar să nu fie dăunător", spune şi Victoria, femeie tot din Moşna, ce a primit un astfel de fluturaş la ieşirea din biserică.

Vocea

Willy Schuster tot nu e acasă. Dar e soţia lui, care tocmai a primit nişte femei din Mediaş venite cu liste de semnături. "Am avut mari probleme cu cei de la Prospecţiuni şi firma de pază. Eu îi auzeam, de la geam, cum spuneau «pe terenul public putem să îl batem. Îl batem», spuneau despre soţul meu. Au trecut de atâtea ori pe terenurile noastre fără să ne ceară măcar acordul. Au întins cabluri... Dacă în faza de explorare nu respectă legea...". Între timp, în curte apar jurnalişti străini, însoţiţi de un lider al Asociaţiei Civice Dreptatea, din Bucureşti. "De loc sunt ardelean. Am venit aici şi vom fi mai mulţi pentru a lupta împotriva multor nereguli", explică bărbatul. "Luptăm pentru drepturile ţăranilor care nu au voce. Dacă ţăranii nu au gură când li se încalcă proprietatea, soţul meu are. Vorbeşte cinci limbi, se documentează. Aceste probleme sunt în toată lumea, nu vrem să fie și la noi”.

Prospecţiunile

Cei de la Prospecţiuni SA spun că pentru explorările în discuţie au încheiat "aproape 1.700 de înţelegeri cu proprietari de teren". Dar că e dificil să găsească toţi proprietarii şi arendaşii, din cauza lipsei de baze de date complete şi actualizate, a hărţilor anexate acestor date sau a terenurilor date în arendă fără documente legale. "Anumiţi proprietari de terenuri, instigaţi de oameni precum Wilhelm Schuster, se răzgândesc în privința înțelegerii deja semnate, după instalarea echipamentului pe proprietatea privată. Avem toată considerația și respectul pentru comunitățile locale unde ne desfășurăm activitatea. (...) Amestecul cianurilor, pozele cu Roșia Montană, gazele de șist veșnic prezente in discursurile dlui. Schuster, nu sunt legate de activitatea noastră. Nu facem nici explorarea/exploatarea aurului, nici a gazelor de șist, ci o «ecografie» a subsolului prin măsurători de suprafață”, arată cei de la Prospecțiuni într-un răspuns transmis Turnului Sfatului. Echipele acestora vor mai lucra în zona Moșnei timp de aproximativ o lună.

Citeşte şi: 17 mașini ale Prospecțiuni SA găsite cu cauciucurile tăiate, la Mediaș
Victorie la Moşna! Protestatarii înving SC Prospecţiuni SA!
(relatarea lui Hans Heidrich, activist)
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Calin

Acum 9 ani

Suntem sub asediu pe multiple fronturi. Muntii vor sa-i rada de pe fata pamantului, subsolul sa ni-l otraveasca, raurile de munte sa le bage-n tevi pentru 3KW. Vor sa distruga tot ca sa ne stoarca resursele sub orice forma. E vorba de mafioti interni (ca Tender) sau externi. Toti sunt la fel. E un proces mult mai sinistru decat colonialismul clasic, pentru ca nu vor sa ne lase nici macar relieful, nici macar elementele de baza ale geografiei patriei. Atata vreme cat \"ne reprezinta\" omani care lupta pentru interese opuse celor ale poporului roman nu avem nicio sansa sa ne aparam. E ca si cum legiunile lui Iancu ar fi fost conduse de honvezi!
Raspunde

SIBIU

Acum 9 ani

Noi vedem trei masini acolo, una ere Toyota, nr. inmatriculare B-95-KOH de la Prospectiuni SA, celelalte doua erau de la firma de paza ISP Security cu nr. B-49-LZB, Dacia Logan si B-43-JVL, Suzuki. Daca le vedeti prin nordul judetului Sibiu, la nord de Hasag, Sorostin, Cenade, Buia, Barghis, Malancrav, inseamna ca-s baietii destepti...
Raspunde

gunoi

Acum 9 ani

ba de ce crezi ca suntem groapa de gunoi a europei ,nea luat totul ma refer la resurse ,suntem lasati in pielea goala ,nema industrie ,agricultura varza ce mai astia de ne conduc de 24 de ani vinde tot dupa ei pirjolu ,si europa ce ne ofera ,tot felu de restricti ,de 3 ani ne tot amina cu senghenu ne cauta la tot ce este alimente pentru export si guvernanti nostri se cearta care a fost mai hotii ,ba rusine avem cea mai corupta clasa politica din europa ,astia daca vine un control serios cu declaratile de avere ,ne trezim ca 99 la suta sunt penali ,se vede in 24 de ani nu au gatat o autostrada care s-a ne lege de europa ,dar avem regi si regine ai asfaltului ,ba astia sunt precum o famile lasata de mostenitori bogata si vine cel mai prapadit membru a familiei si vinde tot din casa pentru bautura
Raspunde

@3gunoi ești tu!

Acum 9 ani

Băi lătrău analfabet iar te uiți ăn oglindă și scrii ce vezi acolo?mai lasă dreaq băutura că e prea de dimineață!!!pune mîna pe carte că azi mâine dai colțu și tot la nivelul de maimuță rămîi!
Raspunde

@ gunoi

Acum 9 ani

Da ba, analfabetule, chiar esti un gunoi, ba! Tu toate postarile tale agramate si de rahat le incepi cu \"ba\"! Cu ceva timp in urma ziceai ca esti sas, iar permanent il ridici pe Iohannis in slavi, dar cine a jefuit Romania in halul asta? Exact ai vostri din Germania si Austria, lua-v-ar dracu\' sa va ia cu ei cu tot!!!!!!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Cert este un lucru, că proteste de genul celui inițiat de Willy Schuster nu fac altceva decât să compromită lupta militanților cu adevăratele pericole ecologice, gen cianurile de la Roșia Montană. <br> Stau și mă întreb dacă nu cumva Willy Schuster nu e montat tocmai de către Chevron sau Gold Corporation ca să discrediteze mișcările de protest. Pentru că e imposibil să nu știi că protestezi împotriva gazelor de șist când la tine pe teren nu e vorba de așa ceva.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

@3,Gunoi, capul sus, așa e, ai dreptate, ăla de la 4 nu e în stare să priceapă, iar germanofobul de la 5 e prea orbit de ură și frustrare ca să îți dea dreptate. <br> Cât despre stilistică, ține-o tot așa că mie îmi place, ești o pată de culoare pe fundalul ăsta gri.
Raspunde

@6

Acum 9 ani

Păi măi deșteptu bălții willy ăsta e chiar sas get-beget din etnia ta,cum naiba de dai în el,nu și-e rușine?vezi că te taie klaus luna asta de la salar...vrei să ajungi ca și colegul tău analfabet...să mori de foame cu 100 de euroi pe lună?mi langsam cu criticile la adresa lui schuster!
Raspunde

@7

Acum 9 ani

Nu-i maivorbi de stilistică analfabetului pt că în prostia-i cruntă crede ca-i un leberwurst și-l halește ha ha ha ha!
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

Joseph, istetule. Problema de la Rosia Montana, oricât de grava este (sau ar fi), este una limitata la o zona. Si oricât de mare ar fi aceasta zona, tot nu poate sa ajunga la cât de mare este cea pe care se cauta gaze de sist. Adica practic Romania întreaga. Altfel spus, problema cautarilor si mai apoi a exploatarilor gazelor de sist, este cu muuuult mai importanta si mai grava decât Rosia Montana. Cum stiu ca nu ti-e usor sa pricepi anumite lucruri, citeste de mai ulte ori ce am scris. Dupa aia poti comenta. Înca o treaba: nu esti deloc obligat sa fi badaran în felul tau obisnuit de a raspunde. Stii cum zic ?
Raspunde

@ mihai

Acum 9 ani

Înainte să ceri cuiva respect, încetează a mai utiliza expresii ca: \"istețule\", \"nu ți-e ușor să pricepi\", etc. În rest, ai perfectă dreptate.
Raspunde

ovidiu

Acum 9 ani

Conducerea RomGaz SA a declarat in repetate randuri inca de acum 2 ani ca au gasit formatiuni de sisturi in perimetrul Transilvania Sud si au intentia clara sa le exploreze/exploateze. Degeaba incearca acum sa dezminta, mai ales ca prospectiunile se fac inclusiv in vatra satului prin curtile si gradinile oamenilor. Daca nu esti informat este simplu sa-i crezi pe astia care exact pe acest lucru se bazeaza, prosirea celor multi. Avem informatia ca RomGaz SA are in vedere in viitorul apropiat montarea primei sonde de explorare la gaze in zona localitatii Altana, probabil de sist, dar vom afla cat de curand. Noi activistii stim foarte bine care ii diferenta intre prospectiune, explorare si exploatare. Dar de ce nu am incerca sa-i oprim inca din prima faza? mai ales ca aceste prospectiuni se fac ilegal fara respectul proprietatilor si al cetatenilor. Inca o informatie, RomGaz SA a cam epuizat rezervele de gaze conventionale din perimetrul Transilvania Sud, 8-10 ani vor mai extrage aceste gaze, de aceea pentru a putea fi rentabili pe piata bursiera vor trece si la explorari/expoatari de gaze neconventionale. Asa ca aveti grija de neamurile, prietenii din zonele vizate si nu mai puneti botul la orice zic astia din consiliul judetean, consiliile locale, compania de gaz, etc.
Raspunde

@11

Acum 9 ani

Iar ai apărut avocatu josephului?ți s-a făcut iar sete după berea de data trecută?acum te pomenești că râvnești la un butoi de must(vin) de la postacu-șef!!!
Raspunde

xyz

Acum 9 ani

dreptul la proprietate e sfant! asa ca orice ar cauta baietii aia, atata timp cat proprietarii pamanturilor nu si-au dat acordul, sunt in ILEGALITATE! iar pt dobicatocii care nu vad o problema in ce se intampla ar fi bine sa considere asta: ce ati zice daca eu as veni la voi in casa, cand am chef, doar sa vad ce aveti pe acolo(sa explorez), nu va iau nimic dar va rascolesc toata casa ca sa vad ce aveti! va convine?
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

\"11. @ mihai (IP 109.99.17.191)\" Asa te cheama, @mihai ? Ca sa raspund afirmatiei tale, lui joseph nu-i cer nimic. De când comenteaza pe aici, ne-a dovedit ce hram poarta. Cunosti vorba aia, \"De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere.\"
Raspunde

@ 15.mihai

Acum 9 ani

Uite, acum mă cheamă \"@ 15.mihai\". E mai bine? Am înțeles, îl antipatizezi pe joseph, să fi sănătos. Totuși, treaba cu bădărănia rămâne. @13 Care avocat, meștere, nu vezi că nu am fost de acord cu el? S-a făcut cam frig, deci trec pe vin. Mustul e pentru copii și fetițe.
Raspunde

mihai

Acum 9 ani

\"16. @ 15.mihai (IP 109.99.17.191)\" Când vine vorba de baut, poate ai trecut la vin. Cât despre cunostintele lingvistice - sensul cuvântului \"badarianie\" - tot la must ai ramas. Asa, vazut de departe, pari un baiat simpatic. Hai, pa :)))
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

@11, Ei nu au nevoie de respect, pentru că nu știu ce să facă cu el. N-au nevoie nici de informații pentru că s-au născut informați. Bădărăniile nu le tolerează decât dacă sunt ale lor. Ăsta știe și ce hram port, asta în timp ce eu însumi pendulez de-o viață între întrebări și răspunsuri. <br> Hm, oare de unde or mai fi apărut gechicianii ăștia?
Raspunde

Alastair

Acum 9 ani

Joseph, man, mi-e târșă să vorbesc cu tine că, cică, ești om rău și hain. Și-n plus îți permiți cam multe, să contrazici așa oamenii, unde s-a mai pomenit? Să mai pomenesc că obișnuiești să-ți răsplătești lăudătorii cu jinars? @ 10,15,17 mihai, să vezi ce simpatic sunt de aproape... hai, pa și ție!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Ai dreptate, unde mai pui că nu-mi beau nici lapticu\' dimineața :(
Raspunde

@20

Acum 9 ani

Păi tu ești de lăptic propagandistule?bagă și tu un schnaps de 60 de grade matinal ca și colegul tău agramat și atunci să te ții frate la câte tâmpenii o să debitezi după!!nu că n-ai debita destule și așa!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 9 ani

Mai joseph, tu esti nemaipomenit... daca s-ar discuta un subiect legat de mamica ta, ai avea solutii si pentru ea, desi... singura solutie viabila era absenta ta...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Da, băi, da\' gândeşte-te ce-ar fi dacă n-aş fi eu pe-aici, te-ar mai scoate cineva din amorţeală?
Raspunde

@23joseph-nemuritorul

Acum 9 ani

Băi fraiere nu mai fi așa de mândru și prost,tu chiar crezi dobitocule că fără tine site-ul ăsta ar intra în faliment?ei bine eu nu cred așa ceva,poți să-ți faci un harakiri deja,prea mulți postaci nu vor vărsa lacrimi de crocodil pour toi!
Raspunde

vasi

Acum 9 ani

pe proprietete privata nu auce pune cabnluri si alte chestii fara acord scris al proprieterului asa ca AFARA
Raspunde

@gunoi

Acum 9 ani

Foarte bine zici,la fel si joseph.Astia de va fac in fel si chip fac parte din aia prapaditi,stati linistiti nu-s nici profesori,nici inteligenti.Ma minunez cit de josnici pot sa fie.Astia-s creatia comunismului-formarea omului nou,cum zicea ceasca,la care albu-i negru si negrul alb,sau binele e rau si raul bine.Stai si te minunezi cita ticalosie si josnicie.
Raspunde

gica

Acum 8 ani

Am o intrebare despre Willy Schuster . A vazut cineva conditile de igiena in care produce Willy ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus