Marţi,
31.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

"Quod Erat Demonstrandum", in care joaca Ofelia Popii, castiga premiul special la Festivalul International de Film de la Roma

Filmul românesc „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, în care joacă Ofelia Popii, actriţa Teatrului Naţional din Sibiu, a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma.

Scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, „Quod Erat Demonstrandum” (titlul iniţial „Evadarea”) are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o lucrare ştiinţifică avangardistă într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Ofelia Popii interpretează rolul unei foste colege de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport pentru a putea ajunge la soţul ei, plecat ilegal în Franţa, iar Florin Piersic Jr. este un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Realizat în alb-negru, filmul reuşeşte cu inteligenţă să redea existenţa „gri” a unor tineri intelectuali români în perioada comunistă, puşi în situaţia de a descoperi „că nu există decizii importante fără mari consecinţe”.

Cotat ca unul dintre cele mai aşteptate filme ale festivalului, producţia românească a fost distinsă cu premiul special al juriului în cadrul unei ceremonii ce a avut loc sâmbătă, 16 noiembrie, în prezenţa regizorului Andrei Gruzsniczki. Filmul a fost prezentat marţi, 12 noiembrie, în premieră mondială la Roma, în prezenţa actorilor protagonişti Sorin Leoveanu, Ofelia Popii şi Florin Piersic Jr. „Quod Erat Demonstrandum” este primul film românesc prezentat vreodată în competiţia oficială a Festivalului de Film din capitala Italiei, de la fondarea acestuia în anul 2006. Pelicula a fost selecţionată în competiţia oficială a festivalului de către directorul artistic Marco Muller, fostul selecţioner al Festivalului de la Veneţia. Juriul internaţional al ediţiei din acest an a Festivalului de la Roma a fost prezidat de regizorul american James Gray şi completat de cineaştii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan. Timp de 10 zile, La Festivalul de Film de la Roma au rulat 163 de filme din 30 de ţări.

„Quod Erat Demonstrandum” va fi prezentat în România anul viitor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus