Marţi,
30.11.2021
Parțial Noros
Acum
2°C

FOTO. Erasmus+ la Universitatea “Lucian Blaga" Sibiu: un program de 14,7 miliarde de euro

Reprezentanţi ai facultăţilor din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu şi ai Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Programe Comunitare, au participat săptămâna trecută, la Facultatea de Medicină  "Victor Papilian" la o reuniune de informare privind programul Erasmus+.
 
Ioana Mera, reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) a prezentat noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, a răspuns la întrebări şi a făcut cu cei prezenţi activităţi practice pe formulare de aplicaţie.
ANPCDEFP a fost înfiinţată în 2005 ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
 
Mai simplu, mai eficient 
 
Erasmus+, noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, planificat va începe în ianuarie, după ce a fost aprobat de Parlamentul European. Programul, care se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani, are ca scop stimularea dezvoltării competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi sprijinirea modernizării sistemelor de învăţământ, de formare profesională şi pentru tineret.
Astfel cei prezenţi au putut afla ce paşi trebuie urmaţi pentru a depune proiecte, cum trebuie acestea realizate, ce finanţări pot obţine şi care sunt noutăţile dar şi oportunităţile oferite de Erasmus+.
Acesta va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă cu 40% mai mult decât nivelurile actuale. Peste patru milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesională, pentru a munci sau pentru a desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate.
Erasmus+ are trei obiective principale: două treimi din buget se alocă pentru oportunităţi de învăţare în străinătate, atât pe teritoriul UE, cât şi în afara sa, iar din restul bugetului se vor sprijini parteneriate între instituţii de învăţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale şi ONG-uri, precum şi reforme de modernizare a educaţiei şi a formării profesionale şi de promovare a inovării, a spiritului antreprenorial şi a capacităţii de inserţie profesională.
„Erasmus+ urmează să fie lansat într-un moment în care aproape şase milioane de tineri din UE sunt şomeri – cu niveluri care depăşesc 50% în Spania şi în Grecia. În acelaşi timp, există peste 2 milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăţi în angajarea de personal cu competenţele necesare. Aceasta demonstrează existenţa unei lacune semnificative în materie de competenţe în Europa. Erasmus+ va aborda problema acestei lacune oferind cetăţenilor oportunităţi de studiu, de formare profesională sau de acumulare a experienţei în străinătate. În acelaşi timp, calitatea şi relevanţa sistemelor europene de învăţământ, de formare profesională şi a celor adresate tineretului va fi sporită prin sprijinul acordat dezvoltării profesionale a personalului din învăţământ şi a lucrătorilor din domeniul tineretului, precum şi prin cooperarea dintre mediul academic şi piaţa muncii. Mobilitatea studenţilor şi a ucenicilor stimulează de asemenea mobilitatea forţei de muncă între statele membre; persoanele care au studiat sau au urmat deja cursuri de formare profesională în străinătate au şanse mai mari să dorească în viitor să lucreze în altă ţară”, a mai spus Ioana Mera.
 
Beneficiarii Erasmus+
 
De Erasmus+ vor beneficia profesorii sibienii şi studenţii lor, care vor avea astfel ocazia să beneficieze de granturi din partea UE pentru a-şi ameliora competenţele şi capacitatea de inserţie profesională.
Noul program Erasmus+ combină toate schemele actuale ale UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, inclusiv Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineret în acţiune” şi cinci programe de cooperare internaţională (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţările industrializate). Acest lucru va facilita înţelegerea de către candidaţi a oportunităţilor disponibile, în timp ce alte simplificări vor facilita la rândul lor accesul la program. 
Astfel, de acest program vor beneficia 2 milioane de studenţi din învăţământul superior vor avea posibilitatea să studieze sau să se formeze profesional în străinătate, inclusiv în cadrul a 450 000 de stagii de practică, alături de alţi 650 000 de ucenici şi de elevi din învăţământul profesional vor primi burse ca să studieze, să se formeze profesional sau să lucreze în străinătate. De asemenea, profesorii sibieni se pot număra printre cei 800 000 de profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, formatori, personal nedidactic din educaţie şi lucrători din domeniul tineretului vor avea oportunitatea de a preda sau de a se formă profesional în străinătate.
Erasmus+ se va adresa şi unui număr de 200 000 de studenţi masteranzi care urmează un ciclu complet în altă ţară şi care vor beneficia de garanţii ale împrumuturilor, în timp ce peste 25 000 de studenţi vor primi burse pentru a urmă programe comune de masterat, ceea ce înseamnă a studia la cel puţin două instituţii de învăţământ superior din străinătate.
Din categoria celor care se pot bucura de beneficiile Erasmus+ fac parte şi peste 500 000 de tineri care vor putea desfăşura activităţi de voluntariat în străinătate sau vor putea participa la programe de schimburi de tineri, la fel cu alte 125.000 de şcoli, de instituţii de învăţământ profesional şi de formare, de instituţii de învăţământ superior şi de învăţământ pentru adulţi, de organizaţii pentru tineret şi de întreprinderi vor primi finanţare pentru a institui 25.000 de „parteneriate strategice”, cu scopul de a promova schimbul de experienţă şi crearea contactelor cu piaţă muncii.
„Important este ca atunci când depui un proiect finalitatea lui să aducă o contribuţie la actul educativ, să fie clar ceea ce urmăreşti şi rezultatele să fie concrete”, a mai spus reprezentanta Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Ioana Mera a mai adăugat că în cadrul Erasmus+ încă 3.500 de instituţii de învăţământ şi întreprinderi vor primi sprijin pentru crearea a peste 300 de „Alianţe ale cunoaşterii” şi „Alianţe ale competenţelor sectoriale” pentru a stimula capacitatea de inserţie profesională, inovarea şi spiritul antreprenorial, şi de asemenea se vor realiza peste 600 de parteneriate în domeniul sportului, inclusiv evenimente europene de tip non-profit, care vor beneficia de finanţare.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus