Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Russell McGregor: ”Avem un public tot mai tanar la Sibiu. E minunat”

În fiecare an, în preajma Crăciunului, vienezul de origine britanică își aduce orchestra la Sibiu. Este vorba de Russell McGregor, unul dintre cei mai carismatici dirijori din capitala Austriei. De fiecare dată, sălile în care concertează la Sibiu sunt pline. Și anul acesta, toate biletele pentru ”Concertul de Crăciun. SMART” s-au vândut cu două săptămâni înainte de evenimentul programat pe 20 decembrie.
În acest an, pe scena Sălii Thalia, alături de Johann Strauss Ensemble vor urca și studenții corului Facultății de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” din Sibiu. Russell McGregor spune că este pentru prima dată când orchestra condusă de el are o astfel de colaborare. Și că, la fel ca și pentru sibieni, concertul de Crăciun de la Sibiu a devenit o tradiție.

Reporter: Sibiul este comparat în ultimul timp cu Viena, mai ales pe timpul iernii. Credeți că este exagerată alăturarea celor două orașe?
Russell McGregor: Nu cred asta. Sibiu are, la fel, un frumos târg de Crăciun în mijlocul pieței orașului, luminile sunt încântătoare iar arhitectura este foarte asemănătoare. Desigur, zăpada are rolul ei în tot acest peisaj.

R.: Concertați în întreaga lume. Ce vedeți diferit la publicul sibian?
Russell McGregor: Ceea ce face concertele noastre din Sibiu foarte speciale ține de apropierea fizică pe care o avem cu audiența în sala de spectacole. Această apropiere duce la o atmosferă caldă și confortabilă pe care este greu să o creezi într-o sală de mari dimensiuni. Publicul joacă un rol foarte important în cadrul concertelor noastre, așa că avându-l aproape este un real avantaj.

Sibiu vs. Viena

R.: Pentru dumneavoastră există vreo diferență între un concert susținut la palatul Schönbrunn și unul susținut în Sibiu sau în altă parte a României?
Russell McGregor: Repertoriile sunt foarte diferite, în primul rând. La Sibiu am pregătit Mozart, Schubert și Haydn în prima parte a spectacolului, iar în cea de-a doua predomină Strauss. La Palatul Schönbrunn nu moderez concertele, acolo avem un format ”mai clasic”, dar asta nu înseamnă mai puțină bună-dispoziție. Ceea ce este minunat legat de venirea noastră în România (este a noua oară când se petrece acest lucru) este faptul că ne-am făcut foarte mulți prieteni. Nu numai din Sibiu, ci din întreaga țară. Chiar aștept să îmi petrec perioada de dinainte de Crăciun cu prietenii mei din România și cu cei pe care sunt sigur că o să îi câștig anul acesta.

R.: Concertul de Crăciun al Johann Strauss Ensemble a devenit o tradiție la Sibiu. Ați simțit vreo schimbare, de-a lungul anilor?
Russell McGregor: Am senzația că avem de-a face cu un public din ce în ce mai tânăr la Sibiu. Ceea ce este minunat, dacă avem în vedere că acest gen de muzică este destinat celor cu vârsta cuprinsă între cinci și 110 ani. De asemenea, am și eu sentimentul că spectacolul nostru din Sibiu a devenit o tradiție și pentru publicul de aici.

R.: La ce să se aștepte sibienii cu ocazia concertului de la Sala Thalia?
Russell McGregor: Aducem cu noi o mulțime de noi cântece, la fel ca în fiecare an. Iar aceste piese sunt, de asemenea, noi și pentru orchestră, ceea ce creează o atmosferă efervescentă pentru toți. De asemenea, aducem cu noi și surprizele cu care am obișnuit publicul în fiecare an.

Sfaturi pentru tineri

R.: Veți urca pe scenă alături de studenți ai Corului Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care vor interpreta câteva colinde. Cum vedeți această alăturare a orchestrei Johann Strauss cu studenții teologi sibieni?
Russell McGregor: Sunt foarte încântat. Este pentru prima dată când Johann Strauss Ensemble are alături, pe scenă, un cor. Iar faptul că îi avem pe acești studenți teologi care vor cânta colinde alături de noi reprezintă colaborarea perfectă în spiritul Crăciunului.

R.: Ce sfat le dați tinerilor care sunt tentați să studieze muzica clasică și instrumentele specifice acestui gen?
Russell McGregor: Eu sunt și profesor de vioară în Austria și sunt în continuu pus în situația de a răspunde întrebărilor venite din partea tinerilor. Industria muzicală este una foarte dificilă, iar ca afacere este o zonă fără milă, fără promisiuni care să îți garanteze succesul. Când decizi să studiezi muzica trebuie să fi pregătit să faci sacrificii și să muncești cât de mult poți. Încearcă să primești cât mai multe sfaturi, lecții și de la cât de mulți profesioniști poți. Dar, totodată, vei avea nevoie și ca norocul să te atingă pentru a-ți construi o carieră în muzică.

R.: V-ați fi putut construi o carieră de dirijor similară cu cea pe care o aveți acum și dacă ați fi trăit într-o țară din Europa de Est? Sau, pentru moment, doar occidentul este zona care permite o astfel de carieră?
Russell McGregor: Cred că șansa de a deveni un dirijor de succes nu are legătură cu țara în care te-ai născut. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că mi-am construit cariera de violonist abia după ce m-am mutat în Viena. Austria este singura țară pe care o cunosc și unde există și cariera de violonist de cafenea, iar asta mulțumită lui Johann Strauss.


Crescut în Australia și adoptat de Austria

Născut în Oxford – Marea Britanie, Russell McGregor a crescut și a făcut primii pași în muzică în îndepărtata Australie, loc în care s-a întors pentru un concert triumfal la celebra Opera House din Sydney. În prezent, Russell locuiește în Austria, țara care l-a adoptat și i-a recunoscut meritele artistice, fiind concertmaster al orchestrei Palatului Schönbrunn din Viena. Russell McGregor cântă la o vioară  fabricată de Carlo Giuseppe Testore în  anul 1697, vioară ce este “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. De-a lungul carierei a avut ocazia să acompanieze și “dirijeze” nume precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Ildiko Raimondi și mulți alții.

 

”Concertul de Crăciun. SMART” al Johann Strauss Ensemble la Sibiu este un eveniment înscris pe Agenda culturală a Sibiului, fiind finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de cultură a municipiului Sibiu.

Parteneri ai evenimentului sunt Fundația Con-A și ziarul Turnul Sfatului, iar sponsori sunt Hotelul Hilton Sibiu, Flaro, Max Development, Print Atu, Plastic Pro, florăria Tulipa și restaurantul Pasaj. Parteneri media sunt Zile și Nopți, Kiss Fm, emisiunea Raluca și Răzvan și Antena1 Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

SIBIANUL

Acum 10 ani

Multumim Primariei SIBIU. Inca o dovada ca Sibiul a ramas Mica Vina !
Raspunde

kJCM6pZCO

Acum 10 ani

In a free marketplace, agents who sell insurance would be able to reduce the cost of premiums to their QuotesChimp by voluntarily reducing their commissions, if the agents believe doing so is necessary to get the sale. Unfortunately, insurance industry in�terests oppose this freedom, and as a result many states have laws prohibiting such "rebates" to the consumer. In these states, efficient agents cannot lower commissions to compete better for a higher market share. Such laws are purely and simply anti-consumer, and they should be repealed.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus