Marţi,
18.05.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Raportul lui Johannis pe anul trecut: ”meritul apartine intregii comunitati”

Mai bine de 30 de pagini ocupă raportul de activitate semnat de primarul Sibiului, Klaus Johannis, pentru anul 2013: despre străzi, giratorii, mașini ridicate, spații verzi, educație, cultură, sănătate și așa mai departe. ”Anul 2013 a fost un nou pas înainte pe care Sibiul l-a făcut în dezvoltarea sa. Meritul aparţine întregii comunităţi, dar şi comunităţii de afaceri şi administraţiei locale”, scrie primarul despre anul care a trecut.
Cele mai importante referiri din raport urmăresc investițiile și reabilitările din infrastructura orașului: 39 de străzi ”supuse unor ample reparații”, 14 străzi complet modernizate, zece noi sensuri giratorii și două noi zone ale orașului în care a fost instituit sensul unic de circulație. ”Am redat comunităţii într-o stare mult îmbunătăţită o şcoală generală din cartierul Ţiglari complet modernizată şi extinsă şi un centru pentru copii cu handicap care este acum mai funcţional şi arată foarte bine. Un cartier întreg – Vasile Aaron – a primit o faţă nouă prin modernizarea şi reconfigurarea spaţiilor publice. La fel de important pentru sibieni, am creat peste 1.800 de locuri de parcare în acest an pe străzile din oraş unde acest lucru a fost posibil”, mai arată primarul.

Bani

Peste 384 de milioane de lei a fost bugetul Sibiului pe anul trecut. Din acești bani, 236 de milioane reprezintă veniturile proprii ale orașului. Alături de acești bani, alți aproape 33 de milioane de lei au fost atrași prin proiecte cu finanțare europeană. ” Pe parcursul anului 2013 s-au aflat în lucru cinci proiecte finanţate din fonduri structurale, valoarea contractelor de execuţie pentru aceste lucrări fiind de 13.600.366 lei: modernizarea străzilor 9 Mai, strada Turnului şi piaţeta Târgu Peştelui şi Ocnei, modernizarea şi extinderea şcolii generale nr. 18, modernizarea centrul pentru copii cu handicap de pe Aleea Streiu şi modernizarea străzii Cuptorului. Dintre acestea, lucrările pe strada Turnului, strada Ocnei şi cele de modernizare a centrului pentru copii cu handicap au fost finalizate până la sfârşitul anului 2013”, se arată în raport. Documentul respectiv face referire și la proiectul de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canal, derulat în prezent de SC Apă Canal SA și având o valoare a investițiilor de 49 de milioane de lei.

În detaliu, străzile

Cea mai importantă parte din bugetul orașului – aproape 13 procente – a mers către reparațiile străzilor din oraș (asfalt, trotuare, borduri): 49,2 milioane de lei. ”Un număr de 11 străzi au fost reabilitate în întregime după modernizarea reţelelor de apă şi canalizare: Vasile Cârlova, Octavian Goga (pe această stradă s-a modernizat şi reţeaua de gaz), Poiana, Lungă (şi reţeaua de gaz a fost modernizată), Ilie Măcelariu, Pescarilor, Th. Mihaly, Aleea Şelimbăr, Aleea Roşiorilor, Rahovei, Aleea Biruinţei. Reabilitări după modernizarea reţelei de apă au fost efectuate pe 9 străzi: Iezer, Negoveanu, Şureanu, Şoimului, Electricienilor, Ştefleşti, zona bazei hipice, Aleea Artileriştilor, Aaron Pumnul. Reabilitări după modernizarea reţelei de gaz au fost efectuate pe 8 străzi: Mărăşti, Mărăşeşti, Dorului, Haţegului, Hipodromului, Postăvarilor, Aleea Petuniei, zona Dioda -Reparaţii ale carosabilului şi trotuarelor au fost efectuate pe 11 străzi: Aleea Streiu, Crişanei, Piaţa Iancu de Hunedoara, Moldovei, Muncel, Nicolaus Olahus, parţialOnceşti, Dr. Stâncă, Aleea Şteaza, Bahluiului, Tipografilor (refacere pavaj). O bună parte din lucrările enumerate mai sus au fost executate în cartierul Vasile Aaron, în contextul proiectului de resistematizare a acestuia. O parte importantă care a completat modernizarea carosabilului şi trotuarelor a fost reconfigurarea spaţiilor deparcare. În cartierul Valea Aurie, reparaţiile au fost executate”, se arată în raport.
Străzile modernizate complet anul trecut sunt pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Este vorba de lucrări ample de modernizare pe Calea Poplăcii, Calea Cisnădiei, strada Reşiţa, strada Maşiniştilor,strada Şoima, Dobrogei, Asachi, Topârceanu, Tudor Arghezi, Anatole France şi Grigore Ureche. Din fonduri europene, au fost reabilitate și Turnului și Ocnei.
Anul trecut, în Sibiu au fost amenajate zece noi sensuri giratorii.

Transportul public: proiecte de cinci milioane de euro

Investițiile făcute de Tursib și amintite în raportul pe 2013 însumează aproape un milion de lei. Cel mai important proiect al societății se va derula, însă, de anul acesta: relocarea bazei în Zona industrială vest, proiect estimat la 4,8 milioane de euro, fără TVA. ” Noua autobază va fi amenajată pe un teren în suprafaţă de aproximativ 33.000 de metri pătraţi şi va fi compusă dintr-un bussport, o staţie de alimentare cu carburant, o spălătorie, o staţie pentru inspecţii periodice, ateliere şi o clădire administrativă”.

În 2013 autobuzele Tursib au parcurs 5,7 milioane de km şi a transportat 36,1 milioane de pasageri, cu 5% mai mulţi faţă de anul 2012. Până în prezent au fost emise 38.400 de carduri de abonament, din care 27.066 sunt utilizate în prezent. Din totalul de tichete de călătorie vândute pe întreg parcursul anului 2013, 67% dintre acestea au fost vândute la chioşcuri, iar 33 % au fost vândute prin mijloace electronice – automate de tichete şi dispozitive contactless”, raportul primarului pe 2013


Domeniul public: bănci, terase, ridicări de mașini

660.000 de lei au adus bugetului local tichetele și abonamentele de parcare, bani la care se adaugă alți 878.000 de lei încasați cu automatele instalate în Piața Mică și pe Cazarma 90.  Cei care nu au parcat regulamentar au generat venituri cât toate celelalte încasări de la acest capitol la un loc: peste 2,2 milioane de lei a încasat SC Piețe Sibiu SA de pe urma ridicării a aproximativ 4.400 de mașini. Tot referitor la administrarea domeniului public sunt consemnate și cei peste 800.000 de lei încasați de pe urma celor 60 de terase amplasate în oraș.

În Sibiu există în total 11.670 de locuri de parcare administrate de Municipiu, în 2013 fiind reconfigurate sau amenajate 1.814 locuri de parcare. Cele mai multe locuri de parcare au fost deja amenajate sau urmează să fie trasate în cartierul Vasile Aaron – 3.360 de locuri de parcare”, raportul primarului pe 2013


” Achiziţiile de mobilier stradal în 2013 s-au materializat prin cumpărarea unor echipamente tip căţărători pentru locurile de joacă, a 12 aparate de fitness în aer liber, a 250 de coşuri de gunoi şi 125 de bănci. Valoarea acestor achiziţii a fost de 561.734 lei”, se mai arată în raport.

Cultură, spații verzi...

Calculele administrației locale arată că în primăvara și toamna anului trecut au fost plantate în Sibiu peste 200.000 de plante și câteva mii de arbori. Raportul primarului face referire și la investițiile în ordinea publică, educație, sănătate și cultură. 6,12 milioane de lei reprezintă valoarea cofinanțărilor acordate de Consiliul local Sibiu prin Primărie și Casa de cultură a municipiului pentru evenimentele culturale de peste an. Acestor sume li se adaugă și cele prin care a fost asigurată funcționarea celor trei instituții de cultură ale Sibiului: Teatrul Național ”Radu Stanca”, Teatrul ”Gong” și Teatrul de balet.
 

Valoarea totală a lucrărilor de investiţii executate în 2013 în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat a fost de 4.193.239 lei, această sumă provenind din bugetul local”, raportul primarului pe 2013

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

sibian

Acum 7 ani

felicitari Primaria Sibiu!A fost un an senzational 2013 pentru Sibiu.Sper sa fie la fel si 2014.In 2013 au fost evenimente de amploare si strazi multe renovate.In 2014 vreau parcuri si spatii verzi cu flori multicolore.Cainii vagabonzi eutanasiati.Si un patinoar nou,mall noi,teatru nou.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Și eu vreau un Sibiu mai curat,fără atâția pupincuriști grețoși și penibili,fără sifonări de bani,fără festivaluri și concerte penibile,cu asfaltări de calitate,fără giratorii și sensuri unice care mai mult provoacă haos și cu mult mai multă transparență a banului public pt a nu mai da de lucru celor de la ANI și de la DNA....cer prea mult?io nu cred!
Raspunde

@1 sibian

Acum 7 ani

Toate astea le gasesti la brasov.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

daca era asa tare brasovul el era capitala culturala europeana in 2007.Sibiul este mai bine cotat decat Brasov.
Raspunde

@4

Acum 7 ani

Cotat mai bine la bursa nebunilor poate. Sau unde?
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

sibiu . oras de cācat, cu primar de cācat , strazi de cācat si oameni de cācat.
Raspunde

@6

Acum 7 ani

Iar tu ești cel mai mare c...t!
Raspunde

A

Acum 7 ani

Brasovul e mai frumos pentru ca acolo este pupincurismul maxim al celor de la PSD. Ei stiu numai sa saboteze Sibiul, sa creasca Brasovul si cam atat. @2 Festivaluri si concerte penibile nu mai prea exista, asfaltarile sunt ok, nu stiu de unde ai scos-o ca sensurile giratorii si sensurile unice creaza haos dar sincer pentru mine drumul spre centru (dinspre cimitir) si inapoi a devenit mult mai lejer, foarte putine sanse sa prinzi vreo coada infernala de la argesului pana la dumbrava, ca acum 6 ani de exemplu.
Raspunde

ele

Acum 7 ani

unde gasesc acest raport? ca pe site la rapoarte nu l-am gasit. multumesc.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

2,Aha, în sfârșit ți-ai dat arama pe față, penibilule, deci tu ești clonatorul de serviciu, vezi că ai uitat să postezi de pe proxy, fraiere.
Raspunde

B

Acum 7 ani

Felicitari primariei si in primul rand d-lui primar! Tineti ritmul tot asa si noi vom fi mai mult decat multumiti de toate realizarile din acest frumos oras! Frustrati impotriva evolutiei vor exista mereu..
Raspunde

penibil

Acum 7 ani

*** Comentariu moderat
Raspunde

@joseph

Acum 7 ani

Joseph daca acum ti-ai dat seama ca de fapt cei cu care te injurai rrau de fapt unul din Sibiu astept sa iti ceri scuze brasovenilor. Hai sa vedem daca ai caracter
Raspunde

@12

Acum 7 ani

Iar ai uitat de pastile. Fugi si ia-le.
Raspunde

consilierul

Acum 7 ani

Despre preturile mari pe unitaea de masura : mc de beton , metro patrat de infrastructura drum, to de asphalt, mp de suprastructura drum, ml de canalizare costuri indirecte, profit, valoare lucrari suplimentare aprobate pe parcursul executiei, consultant, proiectare ..... Sibiul are costuri mai mari cu 60-80 % fata de lucrari similare din alte orase din judet si 100 % mai mari fata de judetele limitrofe. Firmele lui gradinaru, tusineanu, Geiger, si multi subantrepenori au marit preturile si la intelegere si-au distribuit lucrarile prin licitatii aranjate cu stiinta sasului. Socotiti la sumele raportate in buget cheltuite pe investitii un 10% si se va afla cat este venitul sasului pe 2013 numai din acest capitol bugetar. Adaugati cotele de la societatile apa canal,tursib,piete, parcari. Acesta este efortul vostru sibieni la bunastarea grupului mafiot din jurul sasului. L mai multi ani !
Raspunde

@11

Acum 7 ani

Bai agramatule curlingau...parca era vorba anul asta sa ....fi frustrat si nu frustat...
Raspunde

@consilierul

Acum 7 ani

Cască ochii şi uită-te la calitatea lucrărilor. Nu o să vezi veci pururi în alte oraşe alte judeţului, cum ar fi Mediaş, lucrări la infrastructură de calitatea celor din Sibiu. În Mediaş, străzile se asfaltează amatoriceşte, ne se pozează cablurile în subteran, se face o mare mizerie. De acolo şi diferenţa de preţ. Mediaşul nu va avea niciodată o stradă calitativ măcar aproape de cum arată Calea Poplăcii după reabilitare.
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Cu 384 mil. LEI s-a facut in oras imens de mult in comparatie cu Ulm Germania, unde bugetul a fost de 377 mil. EURO, de unde numai pentru SALARII PERSONAL au fost dati peste 101 mil.EUR..., unde la un oras de 123.000 loc. sunt 3.700 someri, si unde s-au redus drastic costurile sociale...Constructii aiurea consumatoare de bani grei cate vrei...reparari de strazi, mult mai modest..Nu poate fi comparata infrastructura unul Oras Stabil Economic dintr-o TARA relativ STABILA ECONOMIC si POLITIC, Germania, cu un Oras din ESTUL SALBATIC (nu insult, aceasta este realitatea, intr-un JOC-de-CUVINTE)... Sunt si la Ulm strazi unde asfaltul s-a desfoliat pana la straturile dinainte de bombardamentele din Razboi..dar aici se foloseste totusi formula de asfat TURNAT-TOPIT amestecat -cu-GRANULAT si anume VARA-si-pe-USCAT, nu simplu GRANULAT rasfirat si IARNA, sau SUB-PLOAIE..DAR Ulm a avut 68 de ani timp dupa Razboi sa-si revina.. Sibiul, sub ALTI PRIMARI, a avut TIMP sa se DUCA NAIBII...Tot revin la carjele sub ziduri pe Pempflingergasse/Pasajul Pcarilor, Burgergasse/Str. Ocnei...si-si...SUB CONDURAT, si altii, printre care si tov. Nan, si tov. Cindrea si ceilalti VECHI TOVARASI PCR...Nu-l laud pe JOHANNIS, inainte era SURPRIZA, acum ca POLITICIAN...e CATASTROFA...Dar ca ADMINISTRATO/MANAGER...e in ordine... INSA managerii de obicei nu tin cont de ISTORIA ORASULUI CRESCUTA, care INTRETINUTA, ar putea fi o sursa buna de VENITURI...Si, mai ales, nu-mi convine SIGILAREA solulu prin asfaltare si betonare..Unde se poate...BAGA PAVAJ, sa se scurga apa-n sol...SI, NU mAI TAIA TOTI COPACII, acestia sunt PLAMANII PAMANTULUI...
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

13, Io nu i-am jignit niciodată pe brașoveni, iar pe tine te consider sibian, știi bine, dar dacă cumva am făcut-o, și i-am acuzat de clonare, îmi cer scuze, na! <br> Iar pe tristul ăsta limbut, îl bănuiam eu cam de multișor!
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Nota, la cifra aceea de 3700 someri trebuie adus un factor de corectura..Sunt numai cei inregistrati, care PRIMESC AJUTOR de SOMAJ, in conditii destul de restrictive...Somerii pe mai multi ani, IES din Evidenta.. Iar cei ce primesc AJUTOR SOCIAL, nu intra in lista de someri...Asa ca totalul ar fi cam la 25%....greu de apreciat, NU SE DAU CIFRELE REALE, cel care castiga cca 500 EUR NU ESTE SOMER...
Raspunde

@19 joseph

Acum 7 ani

Eu chiar nu sunt sibian; sunt din bv. Cat despre clona ta ce sa-ti fac daca nu te-ai inregistrat la OSIM. Se plagiaza si la case mai mari
Raspunde

ANOFM

Acum 7 ani

@Josef, dragul nostru handicapat, indiferent de ce dizabilitati suferi, sa stii ca te putem ajuta sa iti gasesti ceva de lucru. Caci, nu-i asa, n-ai de lucru.
Raspunde

CAS13

Acum 7 ani

Georg ai dreptate doar prin faptul ca persoanele nominalizate de tine nu au luat masuri in vremea lor de a va scoate din Sibiu CONSULTANTUL GTZ si inteeresele lui meschine, cu repercusiuni majore asupra populatiei romanesti din Sibiu. Implicarea ministrului SCHILLY, a internelor germane au facut ca grupul vostru sa poata avea imunitate la legislatia romana, imunitate de care se bucura johannis si isi poate face de cap in SIBIU. fARA VOI SI SPIONUL GTZ IN MOD SIGUR SIBIUL AR ARATA MULT MAI BINE IN INTEGRALITATEA LUI SI NU NUMAI ACOLO UNDE INTERESELE VOASTRE O CER.
Raspunde

herman

Acum 7 ani

Meritul este al primarului in primul rand, cred ca toti sibienii cunosc faptul ca este un distins domn modest.
Raspunde

eu

Acum 7 ani

felicitari d-le Johannis
Raspunde

sibian alex

Acum 7 ani

FELICITARI PRIMARULUI JOHANNIS!
Raspunde

anna maria

Acum 7 ani

parcul din PIATA IANCU DE HUNEDOARA promis pentru toamna trecuta oare cand va fi gata?
Raspunde

anna maria

Acum 7 ani

parcul din PIATA IANCU DE HUNEDOARA promis pentru toamna trecuta oare cand va fi gata?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus