Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cele mai "bine gospodarite" localitati din judet: Agnita, Carta, Sadu si Selimbar

39 de localități s-au înscris la concursul de desemnare a celor mai bine gospodărite orașe și comune din județ, concurs cu premii în bani organizat de Consiliul Județean Sibiu. 460.000 de lei este valoarea totală a premiilor oferite pentru localitățile care ocupă primul loc al celor patru categorii: orașe, comune de până la 1.500 de locuitori, comune între 1.500 și 2.500 de locuitori și comune de peste 2.500 de locuitori.
În total, pe lângă cele patru ”premii întâi”, Consiliul Județean va acorda alte 22 de premii pentru localitățile considerate a merita locurile II și, respectiv, III. Potrivit autorităților județene, pentru desemnarea celor mai bine gospodărite localități a fost întocmită o comisie care a luat evaluat fiecare concurent din prisma situației a nouă domenii: protecția mediului și gospodărirea apelor, urbanism și amenajarea teritoriului, agricultură și fond funciar, activitatea economică, administrație publică, sănătate publică, învățământ, cultură și sport, asistență socială și protecția copilului și, respectiv, ”alte activități din domeniile vizate”.

Lista câștigătorilor

În bugetul Agnitei vor fi virați 150.000 de lei, pentru locul I ocupat în acest concurs. Premiul pentru locul II (câte 100.000 de lei) va fi acordat orașelor Dumbrăveni și Agnita, iar câte 50.000 de lei merg către Tălmaciu, Copșa Mică și Săliște, care ocupă locul III la această categorie. ”În mod sigur vom folosi acești bani pentru investiții, pentru că așa prevede și regulamentul concursului. Către care investiții va fi hotărât de către Consiliul local”,  a declarat primarul Agnitei, Ioan Dragoman.
Comuna Cârța a fost declarată cea mai bine gospodărită între cele cu sub 1.500 de locuitori. Primarul Cristin Magheru spune că nu avea emoții. ”Eu am mai umblat și prin țară și prin județ, de aceea spun că nu aveam emoții. Banii sunt bineveniți, pentru cine vrea să facă ceva și 1.000 de lei sunt bani”, a declarat Cristin Magheru pentru Turnul Sfatului. Cei 80.000 de lei, cât reprezintă premiul întâi, vor fi alocați ”punctelor slabe”. ”Tot astăzi am aflat și eu și tocmai ce am vorbit cu secretara să îmi dea chestionarul completat de comisia de concurs, pentru a vedea care au fost punctate drept «puncte slabe». Și acolo să investim, pentru că vrem să rămânem pe primul lor, iar celelalte comune nu stau pe loc”, mai spune primarul.
Pe locul II (55.000 de lei) s-a clasat Cârțișoara, ier pe trei (30.000 de lei) Apoldu de Jos și Merghindeal.

Șelimbărul, cea mai bine gospodărită mare comună

Pentru marile comune din județ, premiul I a fost stabilit la 100.000 de lei și va merge către bugetul Șelimbărului. Pe locul II se situează trei comune – Loamneș, Moșna și Laslea – care vor primi câte 75.000 de lei, iar 45.000 de lei vor merge către bugetele comunelor Șura Mare, Gura Râului, Axente Sever și Târnava.
În fine, între comunele de categorie B (între 1.500 și 2.500 de locuitori), cea mai bine gospodărită a fost considerată Sadu și va primi 90.000 de lei. Pe locul II sunt trei comune (Păuca, Șeica Mică și Alma) premiul fiind de câte 65.000 de lei, iar pentru locul III premiile de câte 35.000 de lei merg către bugetele comunelor Micăsasa, Tilișca, Turnu Roșu și Boița.
”Scopul desfășurării acestui concurs a fost acela de a antrena autoritățile publice și toți locuitorii din județ să protejeze mediul și să contribuie la buna gospodărire a localității. Pentru acest efort, Consiliul județean va răsplăti comunitățile cu premii”, se arată într-un raport al CJ Sibiu.

Cine n-a luat premiu?

La concurs s-au înscris 39 de orașe și comune (dintr-un total de 64). Cele 30 de comune sunt Merghindeal, Loamneș, Cârța, Șura Mică, Biertan, Boița, Șeica Mică, Târnava, Râul Sadului, Sadu, Tilișca, Șelimbăr, Șura Mare, Cârțișoara, Păuca, Laslea, Moșna, Chirpăr, Porumbacu de Jos, Gura Râului, Brădeni, Nocrich, Alma, Orlat, Micăsasa, Apoldu de Jos, Marpod, Slimnic, Turnu Roșu și Axente Sever, iar cele nouă orașe sunt Copșa Mică, Agnita, Dumbrăveni, Avrig, Cisnădie, Tălmaciu, Săliște, Ocna Sibiului și Miercurea Sibiului.

Din cele 39 de localități înscrise au fost premiate 26. Cele ”nepremiate” sunt Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Șura Mică, Biertan, Râul Sadului, Chirpăr, Porumbacu de Jos, Brădeni, Nocrich, Orlat, Marpod și Slimnic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Curiozitate

Acum 10 ani

Care sunt \"marile comune din oras\"?
Raspunde

av

Acum 10 ani

Si pentru ca Klingeis mai are multe de facut (pardon furat ), Avrigul s-a clasat pe ultimul loc. In ciuda energiilor regenerabile, ciorbelor, gratarelor, recitalurilor de pian, muzica populara si usoara servite mai marilor judetului. Rusine Klingeis!
Raspunde

avrigean

Acum 10 ani

Avrigul iesea pe locul 1 daca participa doar cu strada Eroilor si pentru 2014 cu strada Canepii. Sau eventual castelul de gheata si palatul Brukenthal
Raspunde

@2-3

Acum 10 ani

Dupa cum ati observat Sibiul, Mediasul si Avrigul nu au participat pentru ca sunt orase cat de cat mari care oricum au organizare buna. N-are rost sa intre in concurs sa le sufle locul altor orase si comune care chiar au nevoie de banii din premiile acordate. @1 Selimbarul e teoretic comuna district, inca nu e atasat orasului ca sa poata fi considerat cartier.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

..Selimbar-ul e un caz aparte ca are zona shoping city si cateva fabrici inspre vestem.De acolo iau bani frumosi,nu ca ar fi primarul harnic.Si in Selimbar daca mergi pe drumuri secundare e ca in orice comuna...pana acuma cativa ani vroiaiu sa devina parte din oras dar cand sau vazut cu bani de la magazine gata,vor sa fie independenti.Sa ii vad cand sa va gata si cu hypermarket-urile si vor dori sa devina cartier.
Raspunde

neutru

Acum 10 ani

Saliste pe 3 comisia aia fantoma a fost in Sacel sat ce apartine de Saliste sa ce dezastru ii acolo cu strazile sa mearga sa vada.
Raspunde

adiarc

Acum 10 ani

Agnita ????????Cei ce au desemnat castigatorii sa se caute la bibilica...Agnita nu merite nici titulatura de catun...iti trebuie un 4x4 sa o poti tranzita doar...daca te bagi si pe strazile laturalnice..troliu..minim
Raspunde

eu

Acum 10 ani

La ce investitii s-au facut in Ocna in ultima perioada ma mir ca nu se afla pe lista
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus