39 de localități s-au înscris la concursul de desemnare a celor mai bine gospodărite orașe și comune din județ, concurs cu premii în bani organizat de Consiliul Județean Sibiu. 460.000 de lei este valoarea totală a premiilor oferite pentru localitățile care ocupă primul loc al celor patru categorii: orașe, comune de până la 1.500 de locuitori, comune între 1.500 și 2.500 de locuitori și comune de peste 2.500 de locuitori.
În total, pe lângă cele patru ”premii întâi”, Consiliul Județean va acorda alte 22 de premii pentru localitățile considerate a merita locurile II și, respectiv, III. Potrivit autorităților județene, pentru desemnarea celor mai bine gospodărite localități a fost întocmită o comisie care a luat evaluat fiecare concurent din prisma situației a nouă domenii: protecția mediului și gospodărirea apelor, urbanism și amenajarea teritoriului, agricultură și fond funciar, activitatea economică, administrație publică, sănătate publică, învățământ, cultură și sport, asistență socială și protecția copilului și, respectiv, ”alte activități din domeniile vizate”.
Lista câștigătorilor
În bugetul Agnitei vor fi virați 150.000 de lei, pentru locul I ocupat în acest concurs. Premiul pentru locul II (câte 100.000 de lei) va fi acordat orașelor Dumbrăveni și Agnita, iar câte 50.000 de lei merg către Tălmaciu, Copșa Mică și Săliște, care ocupă locul III la această categorie. ”În mod sigur vom folosi acești bani pentru investiții, pentru că așa prevede și regulamentul concursului. Către care investiții va fi hotărât de către Consiliul local”, a declarat primarul Agnitei, Ioan Dragoman.
Comuna Cârța a fost declarată cea mai bine gospodărită între cele cu sub 1.500 de locuitori. Primarul Cristin Magheru spune că nu avea emoții. ”Eu am mai umblat și prin țară și prin județ, de aceea spun că nu aveam emoții. Banii sunt bineveniți, pentru cine vrea să facă ceva și 1.000 de lei sunt bani”, a declarat Cristin Magheru pentru Turnul Sfatului. Cei 80.000 de lei, cât reprezintă premiul întâi, vor fi alocați ”punctelor slabe”. ”Tot astăzi am aflat și eu și tocmai ce am vorbit cu secretara să îmi dea chestionarul completat de comisia de concurs, pentru a vedea care au fost punctate drept «puncte slabe». Și acolo să investim, pentru că vrem să rămânem pe primul lor, iar celelalte comune nu stau pe loc”, mai spune primarul.
Pe locul II (55.000 de lei) s-a clasat Cârțișoara, ier pe trei (30.000 de lei) Apoldu de Jos și Merghindeal.
Șelimbărul, cea mai bine gospodărită mare comună
Pentru marile comune din județ, premiul I a fost stabilit la 100.000 de lei și va merge către bugetul Șelimbărului. Pe locul II se situează trei comune – Loamneș, Moșna și Laslea – care vor primi câte 75.000 de lei, iar 45.000 de lei vor merge către bugetele comunelor Șura Mare, Gura Râului, Axente Sever și Târnava.
În fine, între comunele de categorie B (între 1.500 și 2.500 de locuitori), cea mai bine gospodărită a fost considerată Sadu și va primi 90.000 de lei. Pe locul II sunt trei comune (Păuca, Șeica Mică și Alma) premiul fiind de câte 65.000 de lei, iar pentru locul III premiile de câte 35.000 de lei merg către bugetele comunelor Micăsasa, Tilișca, Turnu Roșu și Boița.
”Scopul desfășurării acestui concurs a fost acela de a antrena autoritățile publice și toți locuitorii din județ să protejeze mediul și să contribuie la buna gospodărire a localității. Pentru acest efort, Consiliul județean va răsplăti comunitățile cu premii”, se arată într-un raport al CJ Sibiu.
Cine n-a luat premiu?
La concurs s-au înscris 39 de orașe și comune (dintr-un total de 64). Cele 30 de comune sunt Merghindeal, Loamneș, Cârța, Șura Mică, Biertan, Boița, Șeica Mică, Târnava, Râul Sadului, Sadu, Tilișca, Șelimbăr, Șura Mare, Cârțișoara, Păuca, Laslea, Moșna, Chirpăr, Porumbacu de Jos, Gura Râului, Brădeni, Nocrich, Alma, Orlat, Micăsasa, Apoldu de Jos, Marpod, Slimnic, Turnu Roșu și Axente Sever, iar cele nouă orașe sunt Copșa Mică, Agnita, Dumbrăveni, Avrig, Cisnădie, Tălmaciu, Săliște, Ocna Sibiului și Miercurea Sibiului.
Din cele 39 de localități înscrise au fost premiate 26. Cele ”nepremiate” sunt Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Șura Mică, Biertan, Râul Sadului, Chirpăr, Porumbacu de Jos, Brădeni, Nocrich, Orlat, Marpod și Slimnic.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , Șura Mare , Turnu Roșu , Consiliul Judetean Sibiu , Ocna Sibiului , Ioan Dragoman , Comuna Cârța , Miercurea Sibiului , Copșa Mică , Şeica Mică , Gura Râului , sura mica , Turnul Sfatului , Axente Sever , Consiliul Județean , Cristin Magheru , Primarul Cristin Magheru
Vizualizari: 1260
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
AndreiM
Acum 4 ore
Sibianul
Acum 4 ore
DEWALD
Acum 4 ore
Sile dieselarul
Acum 4 ore
Dfhdfh