De aproape zece ani, Sibiul încearcă să obțină transferul unui teren de aproximativ 130 de ha de teren - aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale -, pentru a demara pe acest teren aflat la ieșirea înspre Poplaca un nou spital. De aproape zece ani, reprezentanții Ministerului Apărării par că ”fac pe proștii”, din moment ce după fiecare acord verbal exprimat de ministrul Apărării este urmat, la luni bune, de ”greșeli” în documentație. De această dată, ”greșeala” este mare cât 100 de ha de teren.
”Am primit un înscris de la Ministerul Apărării... nu știu, cred că și Naționale îi zice. Cred că vreo zece ani sunt de când tot facem negocieri și a fost tot timpul vorba de un teren de cam 130 de ha, deci cam până în zona Stației de apă. Inclusiv când noi am propus schimbul, am măsurat, am întabulat un teren în suprafață echivalentă, am tot discutat. Toți miniștri care au fost la Ministerul Apărării au cunoscut această chestiune, ultima dată am avut o discuție chiar la fața locului, cu teren, cu modernizări poligon, cu tot... Și ce credeți că îmi scrie Ministerul Apărării Naționale?”, a povestit, joi, primarul Sibiului, Klaus Johannis. El a detaliat urmarea negocierilor purtate în vara anului trecut, când ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat la Sibiu că este de acord cu transferul celor 130 de ha în administrarea Sibiului, singura condiție fiind modernizarea pe banii Sibiului a poligonului de trageri din imediata apropiere.
”Ei sunt de acord să ne dea terenul dacă noi participăm la modernizarea poligonului, ceea ce e ok, doar că ei sunt dispuși să ne dea 30 de ha”, a continuat Johannis, dezvăluind răspunsul primit la finele anului trecut în urma solicitării întocmite de administrația sibiene. Solicitare ce a fost aprobată verbal de ministrul Apărării. Primarul a declarat că el consideră că cele 30 de ha trecute în răspuns sunt o greșeală materială și a solicitat îndreptarea acesteia. ”Sper că este o eroare în redactare. Încă nu a venit un răspuns. Sunt ocupați, chestiunea grea apărarea țării”, a mai comentat, ironic, primarul.
Și încă trei milioane de euro
În adresa trimisă Sibiului la finele anului trecut, reprezentanții MApN spun că au și o estimare a investițiilor necesare pentru modernizarea poligonului de tragere din Poplaca, modernizare pe care ar trebui să o achite Sibiul dacă dorește acordul Ministerului pentru transferul administrării terenului. ”Și-au făcut un calcul ei acolo, undeva în jur de trei milioane de euro ajunge. E mult pământ de mutat. Dacă vrei să aperi țara nu e chiar de colo. Mă gândesc că va fi un poligon ultra-modern, unde învățăm să ne apărăm foarte bine țara.
”, a mai comentat, în aceeași notă, primarul Sibiului.
”Adevărul e că nu știu nici ei, cum nu știm nici noi cât va costa (modernizarea poligonului de trageri – n.r.). Eu le-am solicitat un studiu de fezabilitate, pe care nu l-am primit, ca să vedem ce trebuie făcut acolo. Noi știm să facem investiții, nu trebuie să ne învețe cei de la apărarea națiunii. Să îmi prezinte un plan, cu ce se vrea acolo, și facem noi un proiect tehnic, cu licitații și alte lucruri.
Tot mai sceptic
Proiectul unui nou spital de urgență la Sibiu, coordonat de administrația locală, a fost demarat după ce – culmea – ministrul liberal al Sănătății, Eugen Nicolăescu, anunța că nu mai sunt bani guvernamentali pentru construirea unui spital regional la Sibiu. Era înainte de 2007 și de atunci Sibiul tot încearcă preluarea în administrare a terenului de la ieșirea înspre Poplaca, pentru a demara celelalte proceduri premergătoare ridicării instituției medicale.
Întrebat dacă el consideră că proiectul noului spital de urgență mai poate deveni realitate, Johannis nu s-a mai arătat foarte încrezător. ”Devin din ce în ce mai sceptic. Eu cred că e important să se facă un spital modern în Sibiu. Deocamdată discutăm numai de teren. Câteodată lucrurile se mișcă greu, alteori foarte greu”.
Primarul acuză reprezentanții Armatei de o atitudine păguboasă. ”Eu cred că ei nu au nicio strategie și nicio viziune ce vor să facă cu acele multe terenuri pe care le au. Și pe care nu le folosesc. Probabil sunt voci în minister care consideră că din asta se poate face o mare afacere, din care să se doteze Armata Română sau ceva. Ceea ce ar fi o gândire plauzibilă. Doar că așa cum se întâmplă, să nu se facă nimic, este cea mai proastă soluție”.
Și chiar dacă...
O eventuală ”minune” care să lumineze mințile celor din cadrul MApN, astfel încât aprobarea transferului de terenuri să fie făcută, ar duce la următoarea problemă: identificarea sursei de finanțare a proiectului. Fondurile europene nu intră în discuției, arată Johannis. Motivul ține de politica adoptată de România în ceea ce privește stabilirea proiectelor ce pot fi finanțate din banii Uniunii. În aceste proiecte eligibile nu intră, în domeniul Sănătății, și ridicarea de noi clădiri.
Alternativa acestei situații o reprezintă parteneriatul public-privat. Discuție ce așteaptă, însă, după transferul terenului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mircea Dușa , Klaus Johannis , Armată Română , Eugen Nicolăescu , Ministerul Apărării Naționale , Ministerului Apărării Naţional
Vizualizari: 684
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Newman
Acum 10 ore
Silviu
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Sibian