Joi,
05.08.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Aproape 200 de lole fug pe strazile Agnitei

Aproape 200 de locuitori ai orașului Agnita s-au reunit duminică în sunet de fanfară pentru a sărbători "Fuga lolelor", un obicei săsesc, cu o paradă a acestor personaje în haine negre, înarmate cu bici, menite să alunge spiritele rele, a precizat pentru Agerpres Helmut Lerner, unul dintre participanții la sărbătoare.

"Fuga lolelor", în germană “Urzelnlauf”, va fi sărbătorită la Agnita până seara târziu, totul culminând cu un bal.

Cele 200 de personaje mascate, de toate vârstele, "vor porni spre centrul orașului pocnind din bice și scuturându-și șoldurile pentru a suna tălăngile prinse de costum. Pe traseu își vor face încălzirea și mânuitorii de cercuri cu paharele de vin ridicate spre cer, căluțul croitorilor și ursarul cu imitația regelui Carpaților legată de lanț și toți ceilalți reprezentanți ai istoricelor bresle", potrivit organizatorilor.

Parada lolelor nu se va încheia până când nu vor colinda tot orașul, pentru a alunga spiritele rele iar, potrivit obiceiului, localnicii trebuie să primească lolele în casă, cu vin fiert și gogoși.

Evenimentul este organizat de Asociația “Breasla Lolelor” din Agnita, cu sprijinul Primăriei Agnita.

Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate și gălăgioase, aveau rolul de a proteja alaiul breslașilor, dar și de a alunga iarna grea și spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent.

În perioada războaielor mondiale și a comunismului, obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii '80 lola a devenit o emblemă a Agnitei. Odată cu emigrarea sașilor în 1990, obiceiul a dispărut de pe străzile orașului și a reînviat începând cu 2006.

În 2007, obiceiul lolelor a fost organizat și la Sibiu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 7 ani

No faina treaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus