Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Constructii SA emite peste 350.000 de noi actiuni

Mai bine de 350.000 de noi acțiuni în valoare nominală totală de aproximativ 900.000 de lei au fost emise de Construcții SA, perioada de subscriere pentru acestea urmând a se încheia în martie. Sumele atrase prin această majorare de capital sunt destinate investițiilor.
 
Pentru cele 357.855 de noi acțiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei fiecare, ofertele de subscriere pot fi depuse în două etape. Prima a început în cursul săptămânii trecute și se va încheia pe 27 februarie. În cea de-a doua etapă de subscriere, programată între 12 – 21 martie 2013, mai au drept de subscriere doar acei acționari care au depus ofertă în prima etapă.
 
Majorare de capital pentru investiții
 
Noua emisiune de acțiuni are rolul de a asigura o sursă de finanțare pentru investițiile hotărâte pentru 2013 și 2014, arată Ioan Tușinean, președintele Consiliului de Administrație al Construcții SA. 
”Este o perioadă în care creditarea din băncilor este blocată, băncile nu își asumă riscuri. Prin urmare, am căutat sursa de finanțare la acționari și am demarat procedura majorării de capital, după care vom avea în mod sigur resursele financiare pentru achizițiile programate. Este vorba de achiziții de mijloace de transport și utilaje, care ne vor asigura necesarul, în condițiile în care și piața serviciilor de închiriere de mijloace de transport și a utilaje este încă, instabilă și destul de haotică”, spune Ioan Tușinean.
Potrivit lui, în urma acestei noi emisiuni de acțiuni, SC Sinecon SRL (societate la care Tușinean este acționar majoritar și administrator) va căuta să își mărească portofoliul de acțiuni deținut în cadrul SC Construcții SA. Portofoliu care, în prezent, numără mai bine de 93% din acțiunile societății de construcții.
 
Rămâne pe bursă și împarte dividende
 
SC Construcții SA este listată pe BVB din decembrie 1996, iar la ultimele tranzacții din acest an prețul de vânzare a unei acțiuni a fost de 57,5 lei (e adevărat, volumele tranzacționate au fost mici). Chiar dacă Sinecon SRL își va mări participarea în cadrul Construcții SA, aceasta din urmă nu va fi delistată, spune Ioan Tușinean. ”Mai avem și acționari mici, nu sunt captivi, căci nu avem de gând să delistăm Construcții SA de pe bursă”. Până anul trecut, inclusiv, profitul societății era reinvestit de fiecare dată. Din acest an, situația se va modifica. ”Mă aștept ca începând din acest an, din 2014, să apară pentru acționari și dividende. Acționarii mici nu pot juca un rol semnificativ în societate și nici nu pot conta pe dividende demne de luat în seamă, când pachetele sunt de 10, 20 – 50 de acțiuni”, mai arată Ioan Tușinean.
 
Participă la cea mai mare lucrare publică
 
SC Construcții SA este una din cele mai active societăți de construcții de pe piața lucrărilor publice din județ. În prima săptămână a acestui an, Construcții SA și Sinecon SRL au semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de extindere a Spitalului de Pediatrie din Sibiu, la o valoare de 8,4 milioane de lei, fără TVA. Tot din acest an a venit şi vestea potrivit căreia, alături de Geiger Transilvania, SC Construcții SA și Sinecon SRL fac parte din asocierea declarată câștigătoare la licitația pentru cea mai mare lucrare publică din acest an, din Sibiu. Este vorba de viaductul Calea Șurii Mici  - Kogălniceanu, lucrare estimată înainte de licitație la peste 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Rezultatul a fost contestat în instanță, deși Consiliul de soluționare a contestațiilor a respins orice contestație până acum.
 
casetă
 
”Perioada începută în 2008 și care persistă este riscantă pentru activitatea de construcții, dar a creat și unele avantaje în sensul că s-au cernut o parte din actorii de pe piață, în sensul bun. Unii au dispărut, în special cei care practicau prețuri de dumping, cei care nu reușeau să finalizeze contractele, executau lucrări de proastă calitate, în general cei care s-au inventat drept constructori în ultimii ani. Din păcate au dispărut și câțiva care au nimerit în conjuncturi nefavorabile, create de obicei tot de «constructorii» din prima categorie”
 
Cifre și date
 
SC Construcții SA, societatea de construcții cu cea mai îndelungată perioadă de activitate în Sibiu, este listată pe Bursa de valori București și are drept acționar majoritar SC Sinecon SRL. Sinecon deține o pondere de 93,12% din totalul acțiunilor, fiind acționar majoritar al Construcții SA din septembrie anul trecut, când a cumpărat pachetul de aproape 40% din acțiuni, deținut la acea vreme de SIF Transilvania. Sinecon SRL este controlată de trei persoane fizice, Ioan Tușinean (51%), Rozalia Sitar (24,5%) și Marius Sitar (24,5%). Alte 0,13% din acțiunile Construcții SA sunt deținute de persoane juridice, restul de 6,75% fiind în proprietatea unor persoane fizice.
În ultimii trei ani pentru care au fost raportate rezultatele financiare, SC Construcții SA și-a majorat în continuu cifra de afaceri, ajungând de la 19,8 milioane de lei în 2010, la peste 37 de milioane de lei, în 2012. De asemenea, numărul mediu al salariaților a crescut de la 186 la 220, în același interval de timp. La finele lui septembrie 2013, SC Construcții SA avea 313 salariați

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus