Duminică,
28.02.2021
Partial Noros
Acum
2°C

Cum a ajuns BCR sa scoata la vanzare Hotelul Libra

Construit de fostul patron al SC Balanţa SA, Eftimie Costeiu, în speranţa că îi va aduce un profit considerabil, într-un oraş cu o rapidă dezvoltare a sectorului turistic, Hotelul Libra este cartea pe care îşi pune banii şi administratorul judiciar al societăţii. Hotelul de 3 stele este scos la licitaţie, însă nimeni nu exclude varianta negocierii directe. 1,8 milioane de euro este valoarea de piaţă a hotelului.
Libra este în proprietatea SC Balanţa SA, societate care se află în proces de insolvenţă. Administratorul judiciar al societăţii, Edge Business Restructuring Advisors SPRL, a postat un anunţ pe un site public de licitaţii, pentru hotelul de dincolo de Podul Gării. “Da, este acest anunț, dar licitația nu este singura opțiune pe care o avem în vedere. Valorificarea hotelului face parte din planul de reorganizare a societății Balanța. Forma prin care acesta va fi vândut urmează a fi discutată și aprobată de creditorii societății”, explică Paul Stanciu, reprezentantul administratorului judiciar.
 
Primul creditor care își recuperează banii: BCR
 
Cei care vor avea ultimul cuvânt de spus în această privință – și în majoritatea celor care țin de SC Balanța, până la ieșirea din insolvență – sunt reprezentanții BCR, unde societatea are cea mai mare datorie, de aproape 3 milioane de euro, sumă ce reprezintă nu mai puțin de 63% din creanțele firmei. Chiar dacă există mai mulți creditori, cu sume de la câteva mii de lei, până la câteva milioane, înscriși la masa credală, doar trei părți au creanțe garantate și aprobate ca atare, prin planul de reorganizare admis de Tribunalul Sibiu: BCR, Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu (bugetul local, însă doar cu două treimi din suma datorată de societate) și Finanțele Publice (bugetul de stat). Restul creditorilor (printre care se numără atât persoane fizice, inclusiv fostul patron, Eftimie Costeiu – decedat acum un an și jumătate, dar și societăți publice precum Apă-Canal și firme private, ca Euroil) pot să-și ia adio de la bani, cel puțin în această fază.
Potrivit raportului realizat de administratorul judiciar, Balanța are datorii de aproximativ 5 milioane de euro. Cea mai mare dintre acestea este creditul la BCR, de aproape 3 milioane de euro. Urmează datorii la bugetul local de aproape un milion de euro și la bugetul de stat, de aproape jumătate de milion de euro. 
Dacă hotelul Libra va fi vândut la valoarea sa de piață, toți banii vor merge pentru stingerea unei părți din datoria la Banca Comercială Română, înainte de plata datoriilor publice. 
 
Administratorul judiciar a fost contestat de fostul director al DGFPS
 
Fostul director al Direcției Generale a Finanțelor Publice din Sibiu (DGFPS), Grigore Popescu, a criticat modul în care societatea Balanța, acum condusă de fiica lui Eftimie Costeiu,  Camelia-Iuliana Dumitra, a decis desemnarea administratorului judiciar. Acesta a arătat că fostul lichidator, “o doamnă care primea 600 de lei lunar, a fost înlocuită de către principalul creditor, respectiv BCR, cu o firmă din București, care va încasa un onorariu de 2.000 euro pe lună, plus TVA, plus procente din sumele obținute din vânzări”. Potrivit lui Grigore Popescu, onorariile depăşesc de 14 ori retribuţia lunară stabilită, iar “mutarea” a fost decisă de principalul creditor, Banca Comercială Română.
Termenul de reorganizare a SC Balanța, admis de instanță, este de 3 ani, ceea ce înseamnă că societatea Edge Business Restructuring Advisors SPRL, administratorul judiciar, va încasa în total, din acest contract, 72.000 de euro din onorariu, la care se adaugă comisioane din vânzări, dar și decontarea deplasărilor în teritoriu, adică o sumă care cu siguranță va depăși 100.000 de euro.
 
Libra și Balanța. Scurt istoric
 
În 1879, Johann Michael Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie în care se confecţionau şi se reparau cântare şi instrumente de precizie. La 15 octombrie 1910 a apărut prima menţiune a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele „Prima fabrică de cântare Victor Hess din România”. În timpul celui de-al doilea război mondial, compania a devenit furnizor al Armatei Române, atingând un nivel record de producţie de 116 milioane de lei, în anul 1943. După terminarea războiului, în anul 1947 are loc naţionalizarea fabricii şi intrarea acesteia în proprietatea statului, numele devenind „UZINA BALANŢA SIBIU”, cu un personal de 167 de salariaţi.
 
Hotărârea Guvernului nr. 1272/08.12.1990 este actul de înfiinţare a S.C. BALANŢA S.A. care, din anul 1992 începe colaborarea cu prestigioase firme din domeniu ca PHILIPS Germania, A&Dd Japonia şi CAMPESA Spania, realizându-se primele sisteme de cântărire electronice conectate cu calculatorul de proces. În anul 1996, AGA hotărăşte privatizarea societăţii prin cotare la bursa RASDAQ a acţiunilor deţinute de FPS, în prezent S.C. BALANŢA S.A. fiind o companie pe acţiuni privată în proporţie de 100%, condusă de Camelia-Iuliana Dumitra, fiica fostului administrator special Eftimie Costeiu, care îi urmează tatălui în această calitate şi care are calitatea de administrator special.
 
În anii 2006-2007 a fost construit Hotelul LIBRA, o construţie tip S +P+5E+ETAJ 6 retras, situat în Sibiu, Calea Guşteriţei nr. 21-23, pe o suprafaţă totală de 1670 mp. Hotelul este de categoria 3 stele şi dispune de 64 de locuri de cazare şi de 2 restaurante cu o capacitate de 160/30 locuri. Hotelul este dotat cu centru SPA, cu piscină, sauna finlandeză, masaj şi tratamente corporale. (Sursa: prezentare din planul de reorganizare a companiei, prezentat de administratorul judiciar)

Comentarii

10 comentarii

joseph

Acum 7 ani

Asta i-a plăcut costeiului toată viața, masajele thailandeze și traiul bun. <br> Că dacă i-ar fi plăcut să facă cântare nu se ajungea în mizeria asta.
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

A distrus un simbol al Sibiului.
Raspunde

simboluri

Acum 7 ani

tot ce a fost brand de sibiu ,am fost obligati de comunisti ;s-ai le dam la toata tara si acum se vad consecintele nu mai avem nici noi dar nu mai au nici aia pe care iam invatat ,dintro industrie prospera care a avuto sibiulu in perioada dinainte de comunisti s-a ales praful ce s-a faci cu activisti de partid cu 4 clase si promovati pe functi de conducere ,acum s-au transformat in capitalisti de cumetrie ,toti lipiti la bani publici ,s-au incuscrit intre ei si ne mai pacaleste pe multi dintre noi ca sunt adversari dar ei in schimb sunt ,nasi cumetri ,fini ,finute si alte rubedeni ,uitativa ca toate servicile publice sunt acaparate intre ei
Raspunde

...

Acum 7 ani

am auzit ca hotelul libra fura gaz. e cineva de la eon interesat sa verifice treaba asta?
Raspunde

fost balantist

Acum 7 ani

Dupa revolutie l-am votat director plin pe Costeiu care a dus fabrica de rapa... Despre morti numai de bine, dar a distrus o intreprindere de interes national ca sa faca hotel, magazin, crasme! De... la altceva cred ca nu s-a priceput... Pacat ca si-a batut joc de oameni si de buna lor credinta! Cine va cumpara hotelul construit in cladirea unde erau birourile TESA?
Raspunde

b

Acum 7 ani

Dreptate are joseph
Raspunde

@2 joseph

Acum 7 ani

urate simboluri are sibiul!
Raspunde

sascut

Acum 5 ani

Da ai dreptate am avut si noi viceprimar din professor de matematica ,acum avem un presedinte din professor de fizica ,pacat de tara asta ca a avut la conducere numai slugi occidentale.
Raspunde

@7

Acum 7 ani

Ciocu mic băi cârcotaș iașovean penibil...stai în banca ta și lasă gargara ieftină!
Raspunde

vasiladi

Acum 7 ani

propun urmasilor patronului de la balanta sa ii ofere hotelul prietenului de familie padurean din porcesticunocut pentru stiinta lui de a......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus