Vineri,
18.09.2020
Partial Noros
Acum
20°C

Domn patron Streza de la SC Credinta SRL

02 Februarie 2014 20:31

Biserica devine un SRL aparte. Societatea comercială de care vorbim nu plătește taxe și impozite, nu se supune principiilor economiei de piață, n-are nicio treabă cu Oficiul Concurenței, cu vreun amărât de control sau cu vreo autoritate la care să dea socoteală din când în când. Are mii de filiale, mii de angajați, sute de afaceri, cu discount de la stat. Ca să nu mai vorbim de zecile de milioane primite cu grație, era să zic divină, de la guvernele vremelnice. Cu încredințare directă. 
Are și o reclamă bună, deși tot mai multă lume începe să înțeleagă cât de înșelătoare este. Vorbește de pioșenie, moralitate, credință... Ba mai mult, începe să se implice și în politică. Nu că înainte ar fi stat deoparte, dar acum o face pe față, cu preoți în funcții de consilier local, ori județeni. Vor putea să pună și ei umărul probabil la bunul mers al societății...
Dar tocmai această implicare hăt departe de treburile din obiectul principal de activitate face ca oamenii să-și pună întrebări și să se îndoiască de cuvântul trimișilor divinității pe teren. Așa se trezesc ceilalți muritori de pe piață să pună întrebări de genul ”De ce la mine de ce există TVA?”. Sau ”de ce la mine există impozit pe profit?” Sau ”de ce la mine există impozit pe venit?” Sau ”eu de ce plătesc impozit pe construcții?” Cetățeanul cu pricina e și el trăitor în România și vrea ca legile să se aplice la fel. Și probabil că își face o cruce ortodoxă după fiecare control de la ITM, gaze, finanțe, sanepid, vânători, pompieri, OPC ETC. Dacă banul e ochiul dracului, atunci de ce naiba sunt popii atât de ahtiați după el?
Moare biserica și toți slujitorii ei remunerați de la stat dacă o bătrână vine să se închine cu lumânarea din dotare, nu cu aia taxată de popi? E ea obligată să plătească pentru cea învârtită prin societățile bisericii? Chiar până acolo poate merge lăcomia? Dispare credința dacă fac popii vreodată un lucru gratis pentru cei de lângă ei? Ori lucrăm pentru bani, ori facem totul dintr-un principiu moral? La ce-i trebuie înaltului preot jacuzzi și piscină interioară la vila în construcție din mijlocul orașului? Pentru rugăciune sub apă? 
Nu mă interesează pe cine premiază patronul Streza. Poate să-i dea medalie și lui Relu Fenechiu, post-condamnare, nu asta contează. Ar face poate bine să închidă fabrica și să deschidă biserica, să nu mai fie condus de bani și să coboare din nou printre cei ce nu sunt chiar atât de preafericiți. O să ard în iad pentru asta? 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

eugen

Acum 6 ani

Tu scrii astea din capul tau, sau dupa dictare? Numai atata minte ai? Sa iau numai \"impozitul pe constructii\"! Tu sa il platesti, pentru apartamentul tau, pentru ca esti proprietar si cand ajungi acasa incui usa si mai deschizi numai daca vrei, si la cine vrei. Pentru biserica cine-i propritar? Preotul. epitropul, Cnsiliul parohial...? Biserica e a COMUNITATZII, construita de comunitate, iar cei de mai sus doar o administreaza! In biserica pote sa intre oricine si la orice ora, bineinteles in prezentza unuia dintre cei care o administreaza. Biserica, spatiile sociale si toate bunurile sunt folosite pentru comunitate, nu pentru profit, deci nu mai compara cu biserica acareturile tale sau carmangeria de pe coltz. Veniturile bisericii nu sunt generatoare de profit decat in mintea lipsa a unora ca tine; din venituri se platesc salariile, contributziile si impozitele aferente salariilor, celelate cheltuieli si chltuielile sociale! Te-ai intrebat vreodata cat costa curentul sau incalzirea, daca leul pe care-l dai tu acolo ar ajuge, numai pt astea? Dar la catzi saraci se da o masa calda, catzi copii isi fac acolo temele si au si o masa calda?
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Băi, belitule de eugen, toate clădirile instituțiilor sunt ale comunității, dar instituția care este proprietara imobilului plătește impozit, tu vorbești de dictare, băi, spălătură de creier, banii de la sf liturghie, bobotează, înmormântări și alte frectii religioase de ce nu sunt impozitați, nu va e rușine, hoților și evazionistilor ce sunteți!
Raspunde

eugen

Acum 6 ani

@ joseph Pentru stiinta ta te informez ca institutziile publice nu sunt platitoare de impozit pentru cladiri. Si sa te exprimi mai civilizat, ca nu-i un pacat sa fii neinformat, da sa fii mitocan nu-i bine.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Băi, raspandacule, eu nu vorbesc de clădirile statului ci de instituții care sunt proprietare pe clădiri. Și voi sunteți proprietari că bisericile sunt intabulate, nu statul român. Că ați reușit să denaturați o lege, transformând statul laic într-unul subordonat bisericii, să va fie rușine, strâmbăturilor, dar stai liniștit că lumea se deșteaptă și pe voi vă așteaptă, încet dar sigur, dispariția. <br> Așa că am toate motivele să fiu optimist.
Raspunde

ghiolbanis

Acum 6 ani

Cine vorbeste de raspandaci, taman postacul primariei, joseph! :))))))))))))))
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Și să mai știi că nu sunt destul de mitocan pe cât ați merita să fiu, decreptitilor.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Taci, ghiolbane.
Raspunde

ua ha ha

Acum 6 ani

ua ha ha....ce nume fain are articolul......crucea saguna nu l a ajutat pe nea ilie...sa speram k l urmeaza si oprean ,,diplome la banda,, si cei din procuratura ..aron and co
Raspunde

@6

Acum 6 ani

Nu ești numai mitocan,ești un ateu și-un antiromân ce faci umbră Sibiului degeaba,nu te mai băga în discuții referitoare la biserică,pt că tot timpul o să iei doar locul doi,@8-retardule sas de ce comentezi pe teme ce nu țin de articol?am crezut ca-i dat colțu prin Bavaria ce te-acceptă cu prostia ta cruntă!
Raspunde

Asd @9

Acum 6 ani

Parinte ftuei una cu crucea fix in cap in numele bisericii la \"retardu sas\" ca poate scapi de el. La cati a killerit biserica in numele credintei unu in plus nu se mai simte.
Raspunde

ha ha ha

Acum 6 ani

LOL!!!!
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

De unde știi tu, Domini Bovis, că eu sunt ateu, ai? Și antiromân?
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Băi. programatorilor de la Turnul Sfatului, codul captcha ăsta al vostru dă rateuri la matematică.
Raspunde

streza

Acum 6 ani

va fur razand si va mirui mai rau decat va furat biserica de 1000 de ani...suntezi prosti si deaia imi permit sa vo trag la botik
Raspunde

@12

Acum 6 ani

Asta dai de înțeles deșteptule din ce postezi.
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Bun text Aline. Dar degeaba te tot iei de patronii de la SC Credinta SRL, ei sunt imuni. Despre gibonii pupatori de moaste nu ai nimic de zis ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus