Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

”In Sibiu exista multi copii inteligenti”

Corina Moldovan este maestră internațională la șah și președinte al Clubului Sportiv Logismart Sibiu, una dintre puținele inițiative locale pentru susținerea sportului minții. Cum este văzut șahul în Sibiu, câtă susținere are din partea autorităților și de c ear trebui să meargă copiii la șah, aflați în rândurile următoare.
 
Reporter: Cum este șahul văzut, în general, în Sibiu? Există copii sau părinți interesați de acest sport? 
C. M.: Șahul a fost mereu considerat sportul minţii, dar de asemenea este jocul pe care-l poţi practica ȋmpreună cu prietenii la un grătar, la o terasă savurând băutura preferată, sau poate fi văzut ca o alternativă de petrecere a timpului liber atunci când condiţiile meteo nu permit altceva. De asemenea, şahul a câştigat enorm de mult teren odată cu apariţia internetului, căci aici poţi găsi parteneri de joc din ȋntreaga lume, antrenori sau turnee on-line. Totuşi, pentru a aprecia acest sport, nu este suficient să urmăreşti o partidă de şah, ci trebuie să fi jucat măcar o dată, ceea ce duce automat la o selecţie a publicului comparativ cu alte sporturi pe care pur şi simplu le poţi urmări la televizor. Șahul poate fi practicat deopotrivă de copii sau vârstnici, persoane cu dezabilităţi sau fără calităţi fizice deosebite, din toate categoriile sociale, fiind un sport ieftin şi extrem de accesibil. Aşa este văzut şahul ȋn lume, iar Sibiul nu face excepţie. Interesul diferă ȋnsă, ȋn funcţie de gradul de cultură, educaţie şi tradiţii. Beneficiile practicării şahului de la o vârstă fragedă sunt enorm de multe, chiar dacă nu se pune neapărat problema performanţei. Copiii ȋşi dezvoltă gândirea logică, reuşesc să rămână concentraţi asupra unei activităţi pentru o perioadă mai lungă de timp, ȋnvaţă să ȋşi stăpânească emoţiile, devin conştienţi că zgomotele şi agitaţia lor deranjează persoanele din jur (ȋn special partenerul de joc), iar pentru mulţi dintre ei, faptul că reuşesc să rămână aşezaţi pe scaun pentru mai mult de cinci minute reprezintă un real succes. Exceptând cultura, educaţia şi tradiţia, interesul părinţilor pentru şah depinde enorm de mult de oportunitatea care li se oferă. Spre exemplu, dacă orele de şah au loc la şcoala sau grădiniţa unde ȋnvaţă copiii, cu siguranţă vor fi mult mai mulţi doritori decât dacă ar fi nevoiţi să participe la cursuri de şah ȋntr-un club situat ȋn altă parte a oraşului. Popularizarea şahului presupune un efort comun atât din partea comunităţii şahiste, cât şi din partea autorităţilor locale. Căci nu trebuie să existe doar interesul elevului de a ȋnvăţa, ci şi a profesorului de a preda. Singurul post plătit care a existat pe vremuri la CSS Sibiu a fost de mult desfiinţat, iar ca liber-profesionist, ȋn condiţiile ȋn care trebuie plătită chirie pe spaţiile din şcoli şi grădiniţe, nu rentează decât dacă lucrezi cu un grup mare de copii, ceea ce scade foarte mult calitatea actului educaţional. 
 
Rep.: Există susținere din partea autorităților locale?
C. M.: Sănătatea unei naţiuni ţine ȋn mare parte de accesul copiilor la sport, iar aici ar fi ȋntr-adevăr nevoie de sprijinul autorităţilor locale. Crearea de posturi plătite ȋn sport e greu, dar eliminarea chiriei pe spaţiile din şcoli şi grădiniţe, sau măcar diminuarea semnificativă a lor, ar contribui enorm nu doar la dezvoltarea şahului ȋn Sibiu, ci a multor alte sporturi, toate având la bază aceeaşi problemă comună, şi anume slaba finanţare. Competiţiile de şah organizate ȋn Sibiu au beneficiat uneori de ajutor financiar din partea autorităţilor locale şi foarte rar s-au primit bani pentru deplasarea sportivilor ȋn afara oraşului.
          
Rep.: Ca o mică concluzie, după ce ați văzut zeci, poate sute de copii venind la club pentru a practica acest sport, ați spunea spune că în zona Sibiului există înclinație (poate talent) pentru șah?
C. M.: Talentul poate apărea ȋn cele mai neaşteptate locuri, nu ţine de o anume zonă geografică, ȋnsă şansele găsirii acestuia cresc dacă baza de selecţie este mare. Aş putea spune doar că ȋn Sibiu există mulţi copii inteligenţi şi ar fi păcat să nu existe condiţiile necesare pentru identificarea şi sprijinul copiilor talentaţi.
 
Rep.: Care este situația actuală a clubului Logismart și ce planuri de viitor aveți pentru acest club?
C. M.: Până nu demult am ţinut lecţii de şah la sediul Forumului Solidarităţii Sociale a Pensionarilor, precum şi ȋn câteva grădiniţe particulare, dar am fost nevoită să reduc mult din activitate deoarece am doi copii mici care merită toată atenţia mea. Deocamdată, ȋmpreună cu soţul meu, care de asemenea este maestru internaţional al sportului, oferim doar ore ȋn particular celor care ne solicită, ȋn măsura timpului disponibil. Cel mai probabil, ȋn maxim doi ani voi relua cu siguranţă activitatea la club, dar şi ȋn şcoli şi grădiniţe, dacă va exista sprijin din partea autorităţilor locale.
 
Rep.: Ce ar trebui să știe un părinte care vrea să își aducă copilul să învețe și să joace șah?
C. M.: Șahul reprezintă o modalitate utilă şi plăcută de petrecere a timpului liber. O dată ȋnvăţat rămâne pentru o viaţă, ȋţi disciplinează modul de gândire, te ajută să ȋţi stăpâneşti impulsurile, ȋţi dezvoltă răbdarea, atenţia, concentrarea, spiritul de luptă dar şi de fair-play. Costurile sunt minime comparativ cu alte sporturi şi nu ai nevoie de condiţii speciale pentru a-l practica. Totodată nu ajunge să fii inteligent pentru a juca şah de performanţă, aici fiind nevoie de mult mai multe calităţi, ȋn special plăcerea studiului individual, destul de rar ȋntâlnită atunci când copiii au uşor acces la televizor sau jocuri pe calculator

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus