Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Sa demolezi ceva ilegal? Imposibil!

Au trecut aproape opt ani de când, pe strada Bâlea, a început construcţia unei clădiri care ar fi urmat să devină pensiune, potrivit autorizaţiei de construire. Dar cine să respecte autorizaţia de construire? 
 
Chiar dacă planul urbanistic prevede, în zonă, clădiri cu doar un nivel şi mansardă, proprietarul acesteia a ridicat, fără să ţină cont de nimic, nu mai puţin de 4 etaje. Un bloc în toată regula, pentru care a suferit şi o condamnare penală. După ani de zile prin săli de judecată, soarta clădirii este în mâna judecătorilor.
 
Autorizația, ignorată total
 
Teoretic şi moral, aceasta ar trebui demolată. Nu respectă limitele de înălţime din zonă, nu respectă dreptul de intimitate al vecinilor, iar arhitectura clădirii nu are nicio legătură cu zona în care a fost construită. Din punct de vedere legal, soluţia ar trebui să fie aceeaşi, având în vedere că autorizaţia de construire, emisă în anul 2006, prevede ridicarea unei pensiuni cu subsol, parter, etaj şi mansardă. În cererea inițială, proprietarul a solicitat 2 etaje. Din motive care țin de păstrarea regimului de aliniere a caselor învecinate, i s-a acordat dreptul de a construi unul. A înălţat patru.
Reprezentanții Primăriei refuză să facă declarații cu privire la această construcție: „Inspectorii autorităţii locale au constatat nerespectarea autorizaţiei de construire, în sensul depăşirii regimului de înălţime. Situaţia imobilului se află, în prezent, pe rolul instanţelor şi de aceea nu vom face declaraţii referitoare la aceste două cazuri, decât după ce instanţa se pronunţă”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore.
Practic, inspectorii Primăriei au sesizat neregulile încă dinainte ca imobilul să fie finalizat și i-au pus în vedere proprietarului să oprească lucrările. Acesta nu a ținut cont de solicitările Primăriei, fapt pentru care municipalitatea a sesizat justiția. În primă instanţă, judecătorii l-au condamnat penal pe proprietarul acesteia, Vasile Bărbușiu, la doi ani de închisoare, pentru “continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control” (Legea 50/1991). Instanța a dispus și demolarea construcției, însă măsura a fost contestată de proprietar, care a depus o acțiune în justiție prin care cere și obligarea primarului municipiului Sibiu la emiterea unui act administrativ care să avizeze construcția.
După legea din 1991, Vasile Bărbușiu ar fi putut avea succes. Legea prevedea, până acum, demolarea acestor construcții sau introducerea lor în legalitate, iar autoritățile locale emiteau, până la urmă, actele necesare. Însă Ordonanța 7/2011 specifică foarte clar că toate construcțiile ilegal ridicate vor fi demolate, începând cu 1 ianuarie 2012 nemaiexistând vreo posibilitate ca proprietarii să obțina actele necesare pentru legalizarea acelor clădiri. ''Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire'', prevede ordonanța din 2011.
 
„Nu e a mea”
 
Proprietarul clădirii de pe Bâlea, Vasile Bărbușiu, fost muzicant la nunți, are domiciliul oficial în Aciliu. În sat, însă, lumea nu îl cunoaște, iar vecinii de pe Bâlea spun că nu l-au mai văzut de mai bine de un an. Printre ei se vorbește că în spatele afacerii s-ar afla primarul din comuna Roșia, Valentin Aldea. “Nu am nicio legătură cu construcția. Eu, când am stat în Sibiu, am locuit pe strada Bâlea, la blocul nr. 1. Am avut un apartament acolo, dar i l-am lăsat soției. Pentru că am stat acolo, îl cunosc pe Vasile Bărbușiu, eram vecini. Știu că lumea vorbește că e a mea pensiunea, am auzit și eu. Electoral mi s-o pus în cârcă, dar nu e, sub nicio formă. M-aș fi bucurat să fie a mea, dar nu e”, susține primarul din Roșia.
Pe de altă parte, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că pe marile bulevarde vor dispărea casele. „Este o tendință pe care am introdus-o prin PUG. Cele mai valoroase spații și pentru activitățile comerciale, dar și pentru birouri, sunt adiacente marilor bulevarde. Asta, în general, în lume. Noi, prin PUG, am mărit nivelul până la care se poate construi în lungul bulevardelor importante. Și așa au apărut și apar clădiri mai înalte. Trendul va continua”, a declarat primarul Klaus Johannis, pentru Turnul Sfatului.
Următorul termen în procesul dintre Vasile Bărbușiu și Primăria Sibiu are termen în data de 13 martie, la Tribunalul Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

21 comentarii

CityZen

Acum 8 ani

Asta este culmea tupeului: să construiești fără autorizație pe strada primarului....sau e cu aprobarea tacită a acestuia. Cât despre analfabetul de primar din Roșia, numai de bine !
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Pe strada Ghetariei este aceeasi situatie. Un bloc construit ilegal, iar mai apoi ... intrat \"cumva\" in legalitate, ajutat bineinteles de angajatii primariei.
Raspunde

LaFlemme

Acum 8 ani

\"Capra raioasa dar cu coada sus\". Cam asa s-ar caracteriza acest oras.
Raspunde

tzac pac

Acum 8 ani

cum dupa ce ai bagat atatia bani ilegali intr-un bloc ilegal cum sa-l darami? nu mai bine dai o spaga si-l bag in legalitate, e si pacat sa darami munca unora.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 8 ani

Joseph, ia explica tu, tata, cum devine treaba cu cel mai pur primar de la Burebista incoace... sau pe astea (si multe altele...) nu le stapanesti...
Raspunde

din Sibiu

Acum 8 ani

Joseph, ia explica tu, tata, cum devine treaba cu cel mai pur primar de la Burebista incoace... sau pe astea (si multe altele...) nu le stapanesti...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Păi, hai să-ți explic... Păi hai să-ți explic...<br> Iohannis, îți mulțumim că exiști... Iohannis, îți mulțumim că exiști! <br> Ai priceput, bâlbâitule?
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Păi și de ce mulțumești la plural măi joseph?...ahhhh m-am prins,tu-i mulțumești sasului și din partea agramatului de serviciu...ahaaa,deci se leagă toate,dar chiar cum mama dreaq de a construit ciobanul ăla din Aciliu(Jina) ditamai căsoiul cu 5 etaje fără autorizație chiar peste drum de Burgermeisterul nostru Johannis-sens-unic-?cidat,ciudat,ciudat,ciudat amice.
Raspunde

ADI

Acum 8 ani

Sa o demoleze !! Urgent ! Nu cred ca v-a face cineva plangere.
Raspunde

dinu

Acum 8 ani

trebuia oprit cind era in constructie-acum ca e gata n-are rost sa te apuci s-o distrugi, asta ar fi o prostie tipica ptr.tara asta0distrugere,pierderi s.a
Raspunde

@8

Acum 8 ani

ba ciudatule intrebarea-i alta-de ce costa autorizatiile atit de mult intr-o tara unde salariull este intre 700 si 1 000 de lei plus ca banii de pe autorizatii merg la brasov,fara sa fi muncit si transpirat ptr.ei-unde merg acesti bani si in buzunarele cui-super ciudat,super ciudat,super ciudat amice-dna-ul ce face
Raspunde

@11

Acum 8 ani

Băi freaky-man ,întrebă-l pe mai marele primar johhi despre autorizații,iar acest șmecher ce a avutsute de mii de euro să poată construi asemenea clădire sigur avea bani și autorizații.probabil,dând vreo atenție undeva prin primărie a ieșit mai ieftin și a evitat și alergatul la nșpe uși pt avize,ai înțeles măi propagandist ciudat?
Raspunde

Neamțu

Acum 8 ani

Avem și pe Calea Poplăcii în apropierea P-ța Sadu un caz similar. Construcția a fost blocată și a rămas în stadiul de schelet de beton de vreo 1-2 ani. Arată hidos și strică total aspectul zonei. Cine trece pe calea Poplăcii nu are cum să o rateze. Întrebarea ar fi: pentru a demola o asemenea construcție nu ar trebui să se sesizeze autoritățile și să-l oblige pe proprietar să o demoleze? Sau care ar fi procedura?
Raspunde

unknown

Acum 8 ani

Fostul cantaret la nunti si sa nu uitam de fostul camatar/valutist are o parte din bani de la prietenul lui Valentin. Cica nu l-a mai vazut nimeni pe Barbusiu ..... ia mergeti in Dealul Daii si dati de el acolo :)
Raspunde

unknown

Acum 8 ani

si-a pus cineva intrebarea cum/de unde are terenul pe care a construit? :)
Raspunde

@12

Acum 8 ani

ba freky securist voi faceti sa coste o constructie sute de mii de euro dind bani unor paraziti ca tine fara ca banii sa intre in constructia propriu zisa
Raspunde

@16

Acum 8 ani

Ești total pe lângă subiect,lasă postatul tâmpeniilor!
Raspunde

@17

Acum 8 ani

tu vorbesri de timpenii,prostia in unii ca tine e crunta de aia nu se dezvolta tara asta
Raspunde

loli

Acum 8 ani

Pai credeti ca astia din Sibiu s-au oprit doar in Sibiu. Au ajuns pana in capitala :) ***topinvestromania.wordpress.com
Raspunde

eu

Acum 8 ani

primarul din rosia are peste o mie de hectar de tern agricol pe raza comunei.a luat remiza de pompieri din daia,gradinita din dsaia scoala din nucet,brutaria din rosia magazinul satesc din rosia,cap ul din rosia si nimeni nu face nimic
Raspunde

tot eu

Acum 8 ani

sa vina turnul sfatului sa vade ce are primarul in comuna rosia.recent i a scris cineva pe unul dintre multele magazine,ai luat tot hotule
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus