Au trecut aproape opt ani de când, pe strada Bâlea, a început construcţia unei clădiri care ar fi urmat să devină pensiune, potrivit autorizaţiei de construire. Dar cine să respecte autorizaţia de construire?
Chiar dacă planul urbanistic prevede, în zonă, clădiri cu doar un nivel şi mansardă, proprietarul acesteia a ridicat, fără să ţină cont de nimic, nu mai puţin de 4 etaje. Un bloc în toată regula, pentru care a suferit şi o condamnare penală. După ani de zile prin săli de judecată, soarta clădirii este în mâna judecătorilor.
Autorizația, ignorată total
Teoretic şi moral, aceasta ar trebui demolată. Nu respectă limitele de înălţime din zonă, nu respectă dreptul de intimitate al vecinilor, iar arhitectura clădirii nu are nicio legătură cu zona în care a fost construită. Din punct de vedere legal, soluţia ar trebui să fie aceeaşi, având în vedere că autorizaţia de construire, emisă în anul 2006, prevede ridicarea unei pensiuni cu subsol, parter, etaj şi mansardă. În cererea inițială, proprietarul a solicitat 2 etaje. Din motive care țin de păstrarea regimului de aliniere a caselor învecinate, i s-a acordat dreptul de a construi unul. A înălţat patru.
Reprezentanții Primăriei refuză să facă declarații cu privire la această construcție: „Inspectorii autorităţii locale au constatat nerespectarea autorizaţiei de construire, în sensul depăşirii regimului de înălţime. Situaţia imobilului se află, în prezent, pe rolul instanţelor şi de aceea nu vom face declaraţii referitoare la aceste două cazuri, decât după ce instanţa se pronunţă”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mirela Gligore.
Practic, inspectorii Primăriei au sesizat neregulile încă dinainte ca imobilul să fie finalizat și i-au pus în vedere proprietarului să oprească lucrările. Acesta nu a ținut cont de solicitările Primăriei, fapt pentru care municipalitatea a sesizat justiția. În primă instanţă, judecătorii l-au condamnat penal pe proprietarul acesteia, Vasile Bărbușiu, la doi ani de închisoare, pentru “continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control” (Legea 50/1991). Instanța a dispus și demolarea construcției, însă măsura a fost contestată de proprietar, care a depus o acțiune în justiție prin care cere și obligarea primarului municipiului Sibiu la emiterea unui act administrativ care să avizeze construcția.
După legea din 1991, Vasile Bărbușiu ar fi putut avea succes. Legea prevedea, până acum, demolarea acestor construcții sau introducerea lor în legalitate, iar autoritățile locale emiteau, până la urmă, actele necesare. Însă Ordonanța 7/2011 specifică foarte clar că toate construcțiile ilegal ridicate vor fi demolate, începând cu 1 ianuarie 2012 nemaiexistând vreo posibilitate ca proprietarii să obțina actele necesare pentru legalizarea acelor clădiri. ''Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire'', prevede ordonanța din 2011.
„Nu e a mea”
Proprietarul clădirii de pe Bâlea, Vasile Bărbușiu, fost muzicant la nunți, are domiciliul oficial în Aciliu. În sat, însă, lumea nu îl cunoaște, iar vecinii de pe Bâlea spun că nu l-au mai văzut de mai bine de un an. Printre ei se vorbește că în spatele afacerii s-ar afla primarul din comuna Roșia, Valentin Aldea. “Nu am nicio legătură cu construcția. Eu, când am stat în Sibiu, am locuit pe strada Bâlea, la blocul nr. 1. Am avut un apartament acolo, dar i l-am lăsat soției. Pentru că am stat acolo, îl cunosc pe Vasile Bărbușiu, eram vecini. Știu că lumea vorbește că e a mea pensiunea, am auzit și eu. Electoral mi s-o pus în cârcă, dar nu e, sub nicio formă. M-aș fi bucurat să fie a mea, dar nu e”, susține primarul din Roșia.
Pe de altă parte, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că pe marile bulevarde vor dispărea casele. „Este o tendință pe care am introdus-o prin PUG. Cele mai valoroase spații și pentru activitățile comerciale, dar și pentru birouri, sunt adiacente marilor bulevarde. Asta, în general, în lume. Noi, prin PUG, am mărit nivelul până la care se poate construi în lungul bulevardelor importante. Și așa au apărut și apar clădiri mai înalte. Trendul va continua”, a declarat primarul Klaus Johannis, pentru Turnul Sfatului.
Următorul termen în procesul dintre Vasile Bărbușiu și Primăria Sibiu are termen în data de 13 martie, la Tribunalul Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sparrow
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
HellTown
Acum 2 ore
Ionica vecinu
Acum 2 ore
Casian