Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Directorul Institutului Confucius din Sibiu, Song Shaofeng: "Sibienii stiu tot mai multe despre noi"

Profesorul Song Shaofeng este directorul Institutului Confucius din Sibiu, creat acum mai bine de șase ani în cadrul Universității ”Lucian Blaga”. Zece oameni lucrează în prezent în cadrul acestui Institut. Sunt mândri, pentru că, arată ei, în scurt timp au ajuns la un ”portofoliu” de câteva sute de sibieni care învață limba chineză, spre exemplu. O parte din acești sibieni - elevi și studenți – au participat și pe scena evenimentelor organizate cu ocazia intrării în noul An Chinezesc.

Reporter: Ce a reprezentat pentru dumneavoastră celebrarea noului an chinezesc?

Song Shaofeng: Acum patru ani am sărbătorit, pentru prima dată, la Sibiu Anul Nou Chinezesc, adică sărbătoarea primăverii. Iar această sărbătoare a devenit tot mai apropiată de sibieni, tot mai colorată și mai animată. Sibiul este un oraș multicultural, iar acest lucru l-am văzut și pe 31 ianuarie, când au venit aici (foaierul Facultății de Litere – n.r.) mulți oameni să ne ureze ”La mulți ani” pentru noul an. A fost organizat și un spectacol, a fost minunat. Sibienii știu tot mai multe despre noi.

Ceea ce mi se pare important anul acesta este că la evenimentele dedicate noului an chinezesc, nu numai Institutul Confucius din Sibiu a participat, ci și-au adus contribuția la eveniment și Institutele Confucius din București, din Brașov, din Deva, de exemplu. Toate aceste Institute au același scop, de a face lucruri frumoase împreună.

R.: Ce evenimente veți mai organiza în cursul acestui an?

S.S.: Anul acesta este foarte important, pentru că vom sărbători împlinirea a 65 de ani de relații diplomatice între România și China. Din 1949 au fost deschise aceste relații, iar noi dorim să organizăm o serie întreagă de activități pentru această aniversare. Mai ales că, în acest an, se împlinesc zece ani de când a fost înființat primul Institut Confucius din lume (în prezent sunt peste 400 de astfel de institute deschise în întreaga lume – n.r.). Pe 27 septembrie, vom sărbători cei zece ani de Confucius în întreaga lume.

Noi vom organiza și concursuri de limba chineză, de port chinez, dar și o serie de simpozioane științifice despre cultura și literatura chineză. Sunt tot mai multe cărți traduse din limba chineză în cea română.

Reporter: Cât de mult și în ce direcții se mai poate dezvolta Institutul Confucius din Sibiu?

S.S.: În afară de a preda limba chineză, de a facilita accesul la cultura chineză, ne gândim să aprofundăm domeniul medicinii tradiționale chineze. Să organizăm conferințe pentru oamenii de aici, să aducem medici din China. Dacă asta își vor dori oamenii. Noi, cei care reprezentăm Institutul Confucius, vrem să facem ceea ce oamenii își doresc.

Faptul că primul Institut Confucius din România a fost înființat la Sibiu nu cred că este o întâmplare. Avem aici rădăcini de prietenie, mulți oameni cunosc despre China, tot mai mulți au și fost acolo.

Institutul Confucius de aici a luat parte în fiecare an la întâlnirile cu Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing (BLCU). Întâlnirile de acest gen sunt foarte importante, dacă avem în vedere faptul că la cea de anul trecut au participat 256 de rectori din întreaga lume. În total, aproape 500 de profesori universitari au discutat despre chestiunea educației și învățământului.

Reporter: Care credeți că, până acum, este cea mai importantă realizare a Institutului Confucius la Sibiu?

S.S.: Popularizarea limbii și culturii chineze. Au devenit mai cunoscute de către sibieni. Pentru prima dată, în unele magazine din Sibiu am văzut lanterne roșii, atârnate cu ocazia noului an chinezesc.

La Școala Ferdinand, șase grupe de elevi învață limba chineză, iar asta este dorința lor, a școlii și a copiilor. În acest moment, câteva sute de sibieni studiază limba chineză, ceea ce este foarte relevant pentru noi. Când am venit prima dată în Sibiu, oamenii mă întrebau dacă sunt coreean, dacă sunt japonez. Acum, când urc în taxi, mă întreabă dacă sunt chinez. Și tot mai multă lume mă salută cu ”ni hao”, inclusiv pe stradă. De exemplu, zilele trecute, casierița unui magazin m-a salutat astfel. De aici am avut prima elevă care a participat la un concurs de limbă chineză organizat la nivel internațional, după ce a luat locul I la concursul național de limba chineză. Au participat peste 150 de țări la acel concurs. Ea a luat premiul II la acest concurs internațional. Este o mare onoare pentru noi să avem astfel de elevi. E foarte important și frumos.

Este foarte important pentru noi că avem, în acest moment, studenți care au mers la masterat în China. Anul trecut a fost prima promoție de absolvenți chineză-engleză. Colaborarea dintre Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și BLCU este una foarte bună.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

jackie

Acum 10 ani

asta-i var cu tziom ping tzion des?
Raspunde

@jackie

Acum 10 ani

Da tu eşti văr cu Prost de Pute?Sau eşti chiar el?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus