Luni,
20.09.2021
Ploi Scurte
Acum
10°C

Mai sunt patru zile in care sibienii se pot bucura de Festivalul "Alt Teatru"

Până în 23 februarie, Sibiul rămâne oraşul care găzduieşte prima ediție a Festivalului „Alt Teatru”. Oraşul devine scena de creație pentru o nouă formă experimentală de teatru.

„Alt Teatru Festival” deschide o poartă culturală ce aduce în premieră la Sibiu artiști de pe două continente, într-un program ce reunește spectacole de teatru senzorial – labirint, pantomimă, teatru de păpuși, teatru tradițional chinezesc, ateliere și conferințe.

Construit în jurul temei „labirint”, proiectul își propune să dezvolte o platformă multidisciplinară, în care tinerii sunt provocați să își dezvolte abilitățile creative și să își testeze limitele artistice într-un mediu ce promovează educația prin participare și redefinirea granițelor teatrului.

Workshop-ul de teatru senzorial labirint va fi susținut de regizorul galez Iwan Brioc și echipa lui de actori din Italia, Africa de Sud, Portugalia, Bosnia și România, iar la finalul acestui atelier participanții vor prezenta un spectacol în 22 și 23 februarie.

„Conceptul de teatrul senzorial – labirint a apărut în anii ’90 și își are rădăcinile în Teatrul Suprimaților al lui Augusto Boal și în lucrările antropologului teatral Enrique Vargas. Această formă de teatru este conceptualizată de regizorul galez Iwan Brioc și se definește în mod special prin interacțiunea directă și constantă cu spectatorul. În timpul unei reprezentații de teatru labirint, spectatorul este personajul principal din poveste. Labirintul are dublu sens în această formă de teatru în care nu doar piesa propriu zisă se joacă într-un labirint, dar totodată cu parcurgerea fizică a traseului, spectatorul este provocat să experimenteze diverse stări emoționale care trasează un labirint interior, specific fiecărui participant. Deși conceptul a luat naștere în Țara Galilor, acesta a fost adoptat curând în țări precum Irlanda, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și România, iar în ultimii 15 ani se bucură de recunoaștere și popularitate mondială. Primul spectacol profesionist de teatru labirint din România a avut loc în 2012, iar în urma acestui eveniment organizat în București s-a fondat prima comunitate de teatru senzorial – labirint din țară”, spun organizatorii.

Pe lângă atelierele susținute de Iwan Brioc, își vor mai aduce contribuția Song Shaofeng (co-directorul Institutului Confucius din Sibiu), Dan Hândoreanu (regizor de teatru, pantomim și păpușar al Teatrului Gong din Sibiu), Ofelia Popii (actriță Teatrului Național din Sibiu) și Ayako Miyake (teatrolog și asistenta regizorului japonez Masahiro Yasuda).

Intrarea la toate evenimentele se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Program:

miercuri, 19 februarie 2014 Workshop Labirint: Călătoria către acum. Cercetarea narațiuni vieții prin sculptarea unui drum al vieții. Explorarea memoriei afective. Amintirea momentelor când simțurile erau acute. Dansuri tradiționale galeze.

ora 20:30 – Clubul „Alt Teatru” la WeltKultur * Statui vivante

joi, 20 februarie 2014 Workshop Labirint: Căutând un spațiu. Lucrând în labirint în spații diferite. Odihnă/Drumeții.

ora 20:30 – Clubul “Alt Teatru” la WeltKultur * Statui vivante

vineri, 21 februarie 2014 Workshop Labirint: Conectarea energetic cu partenerii și cu momentul prezent. Explorarea spațiului Interior și Exterior. Crearea unui portal senzorial.

ora 20:30 – Clubul „Alt Teatru” Locație: WeltKultur * Statui vivante

sâmbătă, 22 februarie 2014 ora 17:00 - Workshop Labirint: Spectacol Senzorial Labirint la Biblioteca Județeană ASTRA

ora 20:30 – Clubul „Alt Teatru” Locație: WeltKultur * Statui vivante

duminică, 23 februarie 2014 ora 17:00 Workshop Labirint: Spectacol Senzorial Labirint. la Biblioteca Județeană ASTRA

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus